Skocz do zawartości

Problem z przyspieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek chciałbym wszystkich kolegów i posiadaczy Tego wsaniałego auta jakim jest BMW powitać.

Niestety na początek (poniewaz samochód kupiłem 2 tyg temu) mam problem z mocą autka.

Przeglądam Wasze ,już nasze :D , forum od jakiegoś czasu i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem,dlatego muszę zadać nowe pytanie.

Mój BMW to e39 530 d automat 2002 rok.

Mój problem przedstawia się następująco:

Auto na początku nie miało przyspieszenia.Pojechałem do mechanika okazało się ,że nie ma doładowania turbiny.Trzepnięty był zawór regulujący.Wymienili go i wszystko okazało się wporządku.Znów samochód przyspieszał jak powinien.Jechałem 200 km/h bez problemów.

Po przejechaniu 400 km znów BMW straciło swoją moc.V max to 160 km/h.Przyspieszenie słabe.

Znów do mechanika:

Na komputerze wszystko ok.Doładowanie podczas jazdy takie jak byc powinno.Po prostu żadnych błędów!!!!

Czy macie Koledzy jakieś pomysły.Jak mogę odzyskac moje 193 KM?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano
Moim zdaniem powinni wymienic jeszcze raz ten zawor.Zapytam:skad wiecie jakie cisnienie doladowania podczas jazdy?
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

doladowanie podczas jazdy moj mechanik [Mikolajczak / Strzeszynska] potrafi sprawdzic wpinajac sie komputerem + jakis jego patent, mowi ze w aso bmw nie ma takiej procedury aby sprawdzic to podczas jazdy a testy na postoju bez obciazenia to nie to samo!

pozdrawiam,

Darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
doladowanie podczas jazdy moj mechanik [Mikolajczak / Strzeszynska] potrafi sprawdzic wpinajac sie komputerem + jakis jego patent, mowi ze w aso bmw nie ma takiej procedury aby sprawdzic to podczas jazdy a testy na postoju bez obciazenia to nie to samo!

pozdrawiam,

Darek

Carsoft pokaże ciśnienie doładowania

Opublikowano
wazne aby sprawdzic podczas jazdy z obciazeniem na silniku - najlepszym wyjsciem jest hamownia + komp
Opublikowano
Jedź do mechaniora co ma laptopa i to cudo(nie pamiętam jak się nazywa) co się podłącza do samochodu. Zmierzy Ci ciśnienie doładowania w czasie jazdy i 30 innych parametrów. Podmień przepływomierz na nowy ORYGINALNY. Miałem takie same objawy i chcieli mi pół auta wymieniać, a to właśnie przepływomierz był.
Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi.

Właśnie podczas jazdy zrobili mi wszystkie pomiary.Myślę, że zdecyduję się na przepływomierz jak mi radzisz,choć komputer wykazywał że wszystko jest w należytym pożądku.

Jeszcze jedno.Spalanie po mieście pokazuje mi w okolicy 16 litrów przy jeździe normalnej.Na trasie jak jadę agresywnie ok 13 litrów.

Czy to jest normalne?

Słyszałem że te auta lubią trochę mniej wypić :wink:

A jeszcze jaki i gdzie moge kupic przepływomierz.Możecie coś poradzić? I ile kosztuje?

Pozdr....

Opublikowano

Hej

to nic nie znaczy ze ci nie wywala bledu na kompie, przeplywomierz moze dzialac i wtedy wyjdzie ok na komputerze natomiast moze dawac zle wartosci tylko ze wtedy na kompie podczas jazdy powinno to wyjsc ....

spalanie rzedu 16 l miasto i 13 trasa to zdecydowanie za duzo .....

Opublikowano

No właśnie ale co moze byc przyczyną takiego spalania?Czy ktoś może mi pomóc?Dużo przeczytałem na temat spalania ale nikt nie pisze o dieslu!

CO ZROBIC ,GDZIE SZUKAC?

Opublikowano
Przepływomierz nie wyrzuci błędu na kompie, bo nie jest uszkodzony, tylko może zaniżać wartość. W tych dieslach jest to BARDZO ważny detal. Mój przepływomierz został dobrany w "Autoelektronice" na Gostyńskiej w Poznaniu. :cool2: :cool2: :cool2:
Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!