Skocz do zawartości

Uprzejma prośba o rozkodowanie nr VIN - oszustwo???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym kupić to autko, ale coś mi nie pasuje z właścicielem. Potem wkleję brieff.

Podaję VIN:

WBACE51000EN71918

Według własciciela jest to E46 330d z 2002 roku.

Coś mi tutaj nie gra.

Prosze o pomoc.

Dzieki

Edytowane przez piotr2569
Opublikowano

Linki do sprawdzenia VIN-u masz w dziale: "Przydatne linki".

Po sprawdzeniu 7 ostanich cyfr wychodzi ze jest to:

E36 320i / Touring / manual / silnik M52 2.0 / rocznik 1998/03 :lol:

Opublikowano (edytowane)

Gość jest niby z niemiec.

Najpierw próbował mi wcisnąć, że przysle przez kuriera i ja będe miał 10 dni na sprawdzenie i ewentualne odesłanie na jego koszt.

Odpisałem mu, żeby spadał na drzewo - to przysłał maila z briefem i propozycją że spotkamy się osobićie ale po wpłaceniu zaliczki.

Hmmm - naiwniaków szukał.

Skontaktuje się jeszcze z osobą odpowiedzialną za ogloszenia na mobile.de w celu eliminacji tego gościa.

Jesli chodzi o szczepa - to chyba nie jest aż taki głupi. Ja jak operowałem moje dawne auto to przynajmniej VIN pochodził z podobnego modelu - tyle, że rozbitego - żeby nie płacić ogromnego cła za auto.

Więc szczep odpada.

Dlatego, że ktoś może się naciąć podaje dane gościa:

MIRKO LAREN - tak się przedstawia. Ogloszenie także wkleje za moment

http://www.mobile.de/SID7-938EdPgCN34Qtz8CHS3w-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1191580705A1Iindex_cgiD1100CCarX-t-vctpLtt~BmPA1A1B20B41%81i-t-vCaMiMkPRQuSeUnVb_X_Y_x_yetprsO~BSRA6A3B15D3500I120000000BGNCPKWA0HinPublicA2A0A0A0FDieselI110000000A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=9&id=11111111277634744&

Edytowane przez piotr2569
Opublikowano
Mój kumpel kupił ostatnimi czasy audi a6 avant 2.6 (kombi), postanowiliśmy sprawdzić vin itd, cudem trafiliśmy na jakąs stronkę gdzie wpisaliśmy vin i co wyszło?? audi a6 "sedan" 2.6 :jawdrop: , dodatkowo zdjęcia samochodu(kolor ten sam,wyposażenie,i reszta oprócz tego że była w sedanie) dodatkowo foto vinu, i kilkunastu elementów samochodu. zdjecia te jeszcze z niemiec na niemieckich tablicach i w jakims serwisie... co na to powiecie?? ładny szczepek.ale jezdzi dalej w dodatku jak go kupywał to sprawdzał na komendzie, nie wspomne juz o tym że jest policjantem ale to szczegół.... :twisted2: :twisted2:
Opublikowano

You Have Selected: P E36 tou 320i M52 ECE 19980300 L M

Wałek jak mało :!: :!: :!: :!: :!:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Koles kupil 525 tds z 2001 roku a z VIN wyszlo ze to 95 rok.

UWAGA- autko kupil nowe w salonie. I co wy na to???

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Gość jest niby z niemiec.

Najpierw próbował mi wcisnąć, że przysle przez kuriera i ja będe miał 10 dni na sprawdzenie i ewentualne odesłanie na jego koszt.

Odpisałem mu, żeby spadał na drzewo - to przysłał maila z briefem i propozycją że spotkamy się osobićie ale po wpłaceniu zaliczki.

Skontaktuje się jeszcze z osobą odpowiedzialną za ogloszenia na mobile.de w celu eliminacji tego gościa.

Przeciez takich ogloszen (walkow) jest mnostwo - jak mogles w to uwierzyc ? Z tym ze cena jest zawsze duzo nizsza od rynkowej a tu nic nie wskazuje na to i to moglo Cie zmylic....

Opublikowano

Wiesz to nie chodzi o to, czy coś mogło mnie zmylić - bo ja się nie dam tak łatwo oszukać. Dlatego napisałem kolesiowi żeby spadał na drzewo.

Teraz co do Briefu - to co ja zauważyłem:

Rodzaj zasilania - tutaj pisze OTTO/GKAT - czyli benzyna

Moc auta - 170kW przy 5900obr/min - diesel???

Pojemność - tutaj pisze 2979cm3 a normalnie powinno być 2993cm3

Długość - tutaj pisze 4433 (E36 Touring) - E46 w kombi ma 4478mm

Wszystkie masy poza tym są od E36.

Zauważcie także, że pieczątka na stronie B briefu jest zakryta.

Jak wydrukujecie sobie to, to widać, że niektóre pola jasne sa bardziej białe a inne mają delikatne kropeczki.

Opublikowano
Piotr czy facet pisal po angielsku ?? trzeba to zglosic - mobile przy kazdym ogloszeniu zrobilo extra link aby zglaszac wałki: "inserat beanstanden" , trzeba to zgloic aby nikt sie juz nie nadzial.
Opublikowano

Tak - gość pisał po angielsku.

Ja to zgłosze bezpośrednio do osoby zajmującej się ogłoszeniami - mam stały kontakt, gdyż juz raz zgłaszałem.

Dołącze do tego moja korespondencję oraz skan tego briefu.

Zastanawiam się także, czy nie zgłosić tego na ich POLIZEI - tylko pewnie oni to oleją.

Opublikowano

Dobrze zrobiłeś :!: :!: :!: :!:

Juz zgloszone :twisted:

pozdrawiam

Trzeba tępić wszelkiego rodzaju naciągaczy i złodziei :cool2: :cool2: :cool2:

Opublikowano

Takie podejscie sprzedajacego oznacza, ze na 99% jest to walek.

Czesto jeszcze dochodza do tego historie o trudnej sytuacji zyciowej (stad atrakcyjna cena) i naciskanie na szybka zaliczke. Potem dziwnym trafem kontakt sie urywa.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Witam,

Podczas przeglądania ofert tak się akurat złożyło, że znalazłem prawdziwego właściciela tego samochodu, który próbował mi wcisnąć niejaki MIRKO LAREN.

LINK: http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=hdscuecngif

Widać tutaj te same fotki tylko cena znacznie wyższa.

Ponieważ zgłoszenie na stronie nie pomogło - więc wysłałem prywatnego maila do moderatora MOBILE.DE oraz powiadomiłem prawdziwego własciciela o kradzieży zdjęć.

Mam nadzieję, że w końcu zdejmą to ogłoszenie.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
przysłał maila z briefem i propozycją że spotkamy się osobićie ale po wpłaceniu zaliczki.

Typowy "zaliczkowiec"

:mlotek: