Skocz do zawartości

TDS Proszę o rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak pisałem kilka razy na forum że 525 Tds e39 chodzi raz głośno raz cicho i otworzyłem sobie korek od wlewu oleju i zauważyłem a bardziej usłyszałem ze dziwnie puka u góry tzn tak jak by dźwigienka źle uderzała takie typowe pukanie słychać. jakby wziąść dwa elementy aluminiowe i o siebie uderać tsakie przytumiony dzięk uderzającego metelu o metal. :modlitwa: jakieś wskazówki proszę za co mam się zabierć zeby nie walić niepotrzebnie kasy
Opublikowano
Wymien olej-to prawdopodobnie hydraulika
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano

nie piszesz czy stuka po zapaleniu i z czasem cichnie

pierw tak jak kolega radzi wymień olej a jak się nie poprawi to musisz zorientować się które z hydraulicznych popychaczy padły i je wymienić czym prędzej to zrobisz to koszta będą mniejsze

Opublikowano
  • Autor

A więc tak wszystkie filtry i oleje wymienione miesiąc temu. wlałem olej 10w60 castrola a więc chyba dobry powiem tak ze jak przycisne mu np na trasie to ciszej chodzi ogólnie silnik . ale rano i zanim porządnie go nagrzeje to tragedia. Więc mówisz ze popychacze padły. jaki ewentualny koszt tego zabiegu

Jak się nagrzej to troszkę cichnie ale i tak taka twarda praca jest i to cykanie który mnie doprowadza do szału

Opublikowano
Jak pisałem kilka razy na forum że 525 Tds e39 chodzi raz głośno raz cicho i otworzyłem sobie korek od wlewu oleju i zauważyłem a bardziej usłyszałem ze dziwnie puka u góry tzn tak jak by dźwigienka źle uderzała takie typowe pukanie słychać. jakby wziąść dwa elementy aluminiowe i o siebie uderać tsakie przytumiony dzięk uderzającego metelu o metal. :modlitwa: jakieś wskazówki proszę za co mam się zabierć zeby nie walić niepotrzebnie kasy

galop konika?

rozrzad...

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
  • Autor
Cy ja wiem czy galop poprostu głośniej chodzi i coś cyka a jak otworze korek od wlewu oleju to głośno coś stuka
Opublikowano
A więc tak wszystkie filtry i oleje wymienione miesiąc temu. wlałem olej 10w60 castrola a więc chyba dobry powiem tak ze jak przycisne mu np na trasie to ciszej chodzi ogólnie silnik . ale rano i zanim porządnie go nagrzeje to tragedia. Więc mówisz ze popychacze padły. jaki ewentualny koszt tego zabiegu

Jak się nagrzej to troszkę cichnie ale i tak taka twarda praca jest i to cykanie który mnie doprowadza do szału

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=11_1330&hg=11&fg=25

Gdyby miała to być hydraulika (a dużo na to wskazuje) - to kluczowy jest element nr 2 (cenę jaką tam widzisz możesz potraktować za max - w przypadku kupowania tego w ASO).

pozdrawiam, marek

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Witaj.Takie pukanie mam zaraz po uruchomieniu silnika zanim dojdzie olej na klawiaturę.Być może u Ciebie to nie jest nic groznego.Ja też słysze jak coś tam puka i u mnie to normalne.Pojedz najlepiej do jakiegoś warsztatu niech jakiś fachowiec zerknie będziesz wiedział odrazu czy sie masz dalej stresować czy nie.Jak miałem zozrząd do wymiany to był taki szum+ te koniki :D

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Witaj Łosiowy. A ile cię wyniósł rorząd . jakieś podpowiedzi kto gdzie ile i jak. Mam nadzieje ze to nie rozrząd. ale jak będzie to to odrazu bym wymienił popychacze. Pozdrawiam
Opublikowano
Troche źle napisałem bo rozrząd wymieniałem w e30 :D .Podejżewam ze koszt wymiany to bedzie spokojnie kolo 1000.A jaki przebieg ma twoja BMW?.Z tego co wiem to rozrząd spokojnie wytrzymuje 300tys.Przy rozciągnietym łańuchu wystepuja problemy z zapalaniem skacze kąt wyprzedzenia zapłonu .Pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

Koszt wymiany w aso lancucha rozrzadu wraz z uszczelka pod glowice to ok 6 tys. zl.

Mi wymienil kolega w Irlandii za 200 euro + 200 e. czesci.

Nalepiej zobaczyc czy lancuch ma luzy (zdjac korek wlewu oleju i srubokretem podwazyc lancuch). Jezeli przebieg auta jest duzy np. ponad 200 000 km to zaleca sie wymiane lancucha. Luzy na lancuchu moga byc przyczyna dziwnych dzwiekow.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
aha dzisiaj jeszcze w dodatku pojawił się nowy dźwięk a mianowicie tak jakby kolektor dolotowy był zdjęty tylko że taj jakby na jednym tłoku . Dodam że miałem uszczelniana pompę wtryskową i może fachman źle przykręcił kolektor. Pytanie czy jest możliwe amy się wtrysk odkręcił lub świeca . Bo to dudnienie jest delikatke ale słychać dość głośno czy co to może być. :modlitwa: