Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

znajomy upatrzył w komisie autko E46 z 99 roku w dieslu 1.9 czy są takie silniki i jaką to ma moc i czy warto??? cena 26 tys a 3 miesiące temu kosztowała 32 tys tylko własciciel mieszka w anglii a rodzina sprzedaje...

ja osobiście namawiam go na E39 z rocznika 98 w 2.5 TDS za 22 tys

ale on uparł się na E46 wjednak nie słyszałem o silniku diesla 19 w BMW

Opublikowano

jako tako oznaczenia 1.9 nie ma

jest 320d a jego dokladna pojemnosc to 1951ccm

a ja jednak proponowal bym wlasnie 320d

jak dla serii 5 to uwazam ze 2.5tds to jednak jest za malo

jezeli E-39 w dieslu to 530d

co do ceny hmm...dziwnie ze tak spadla najlepiej to zobaczyc auto i w tedy mozna cos mowic na jego temat

Opublikowano
e39 na mój oczywiście gust jest ładniejsza ale tds chyba bardziej problemowy- tak mi sie przynajmniej na podstawie postów wydaje.
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

mi w sumie obie się podobaja ale znajomy który to chce kupic ma 140 kg żywej wagi więc chyba w E39 będzie mu wygodniej hi hi

a co do silnika to czytałem różne opinie i różnie jest w rzeczywistości u znajomych mają i jeżdża po kilka lat bez najmniejszych problemów...

Opublikowano
mi w sumie obie się podobaja ale znajomy który to chce kupic ma 140 kg żywej wagi więc chyba w E39 będzie mu wygodniej hi hi

E-39 ma mało miejsca w środku

zamiast E-39 czy E-46 to raczej E-38 kupic powinien

a co do silnikow to tds jednak najdoskonalszy nie jest

:twisted:

Opublikowano
jako tako oznaczenia 1.9 nie ma

jest 320d a jego dokladna pojemnosc to 1951ccm

a ja jednak proponowal bym wlasnie 320d

jak dla serii 5 to uwazam ze 2.5tds to jednak jest za malo

jezeli E-39 w dieslu to 530d

co do ceny hmm...dziwnie ze tak spadla najlepiej to zobaczyc auto i w tedy mozna cos mowic na jego temat

Spokojnie w E39 styka 525d 166KM :cool2:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
e39 na mój oczywiście gust jest ładniejsza ale tds chyba bardziej problemowy- tak mi sie przynajmniej na podstawie postów wydaje.

Na moj gust o wiele ladniejsza, zgrabniejsza i nowsza jest E46, ale jak to mowia o gustach sie nie dyskutuje jedni wola blondynki inni brunetki :cool2:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
Ja mu nie polecam E46 zwłaszcza ze względu na te 140kg , mój teść ma ok 130kg i jak wsiadł za kółko do mojej e46 / nic więcej / to śmiesznie to wyglądało :mrgreen: autko wtedy robi się 3-osobowe bo przedni fotel kierowcy idzie do tyłu nas maxa :twisted2:
Opublikowano

Ja mam 186cm 92 kg i.... fotel i jeden ząbek od maxa! Jestem szcześliwy ze sie wygodnie mieszczę ale... niewiele brakowało :D

Ale to nic ostatnio jechałem Volvo V50. Tam to dopiero tragedia z miejscem. Jak cofałem fotel to myslałem ze sie coś zepsuło że nie chciał iść dalej :D

Przy 140 w e46 to wygodnie nie bedzie, Do tego jak na mój gust sie troszkę niżej siedzi (ale przy Hondzie to i tak jak na wiezy :-) ), fotel z trzymaniem bocznym.... nie bedzie wygodnie.

Serią 7 nie miałem okazji jeździć, ale jeśli chodzi o miejsce ze wszystkich samochodów najbardziej do gustu przypadła mi OMEGA.

Może Touarega :D :D :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Cena dziwnie niska za to E46 320D...bardzo niska.

Co do silników:

- TDS jest DELIKATNIE mówiąc problemowy i przestarzały

- D - są ok, ale wymagają dobrego paliwa...u nas go często brak. Dodatkowo generują niezłe koszty w przypadku awarii - wtryskiwacze czy turbina to nie małe pieniądze

- i - moim zdaniem w polskich warunkach najlepsze rozwiązanie.

Co do modelu - sam mam 190 cm i 103 kg - w E36 jest mi ciasnawo :(, a jeśli gość Twój ma 140 kg to o serii 3 powinien zapomnieć (różnice pomiędzy E36 a E46 minimalne). Pozostaje seria 5 i 7. E39 nie jest ciasna w środku tylko jest ciasna w środku Z TYŁU. Pasażerowie tylnej kanapy o moim wzroście raju nie mają i tyle. Z przodu to zupełnie co innego. Polecam piątkę np. z 2.8i albo 3.0i (były po lifcie - od 2000 roku).

Seria 7? A i owszem, ale utrzymanie serii 7 jest droższe co by Ci kto nie mówił. Od części zaczynając na spalaniu kończąc.

Reasumując - nie ma co się rzucać na diesela, bo ma "mniejse spalanie". Owszem ma, ale niech Ci tylko coś piardnie w tym dieselu (a przy naszej ropie to kwestia czasu) a zostawisz kilka tyśków u mechanika.

radocha z jazdy!
Opublikowano
z tą ropką to fakt , nie jest tania a i osprzęt silnika większy - dochodzi turbina i wogóle cała masa a i części,oleje do diesla droższe - ja bym nie kupował diesla tylko 330i ale kupując ropę BP Ultimate ON i tak 22% VAT mam w kieszeni i jeszcze z reszty 19% z Pit5 więc mam tanio jak barszcz - po prostu jestem skazany na diesla :mrgreen: następne , pewnie na wiosnę będzie też na ON ale już chyba E60 ew W211 a może A6 - żadnych innych chociaż BMW jest dla mnie the best :twisted2: