Skocz do zawartości

..odcina paliwo przy 5.400 obr./min...czy to dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

....problem w 528 1996r. mojego kolegi, któremu tak jak w temacie odcina przy ok. 5.400 obr/min, czy ktoś może powiedzieć jak jest w jego aucie ? a jeżeli to za wcześnie to co ma zrobić żeby tak szybko nie odcinało na każdym biegu....pozdrawiam

Opublikowano
Jest coś napewno nie tak, mi odcina , a raczej wrzuca kolejny bieg (automat) przy ok 6.500 (czerwone pole), nie wiem co moze byc przyczyna w twoim przypadku, pewnie wiele róznych czynnikow.
Opublikowano

...tak to jest manual i odcina przy 5.400 obr. na pełnym gazie....tylko ja nie mam pojęcia co jest za to odpowiedzialne....

aha..rakoo a powiedz mi czy przy automacie masz przełaczenie na sport i economy i czy wtedy jest róznica przy odcinaniu czyli zmiany biegów.....mógłbyś to sprawdzić jakie to obroty?....bo jest mozliwosc że u kolegi był kiedys automat a teraz jest manual...

Opublikowano
Sprawdzalem na kazdym programie skrzyni biegow tj. sport, manual tzn reczna zmiana i zawsze mam strzalke na czerwonym polu ok 6.500 tys, a nawet dochodzi do 7000 tys, napewno masz cos nie tak! Tylko przykro mi stary ale nie mam pojecia co?!
Opublikowano
...no czujnika wału nie sprawdzałem...tyle że musze mieć drugi żeby wymienić i sprawdzić.....nic zobacze na allegro za jakąś używką do testu....
Opublikowano
Ja wswojej beci miałem to samo ale przy montażu instalki gazowej koleś wgrał mi inną mape spalania i teraz odcina mi przy 6900obr/min.I niema znaczenia w jakim trybie pracuje skrzynia.No i silnik mam 2;5litra192PS
Opublikowano

Stawiam na czujnik położenia wału.

Miałem takie same objawy. Mogłem dociągnąć tylko do 5000-5200obr/min. Postawiłęm na kompa w serwisie (BMW), zdiagnozowali uszkodzenie czujnika, zapłaciłem 135PLN i teraz hula! Nie ma problemu z wejsciem na czerwone pole... także spokojnie nawet prawie "zamyka" licznik ok.7000obr/min.

Nie robię tego nagminnie, a nawet powiem że bardzo rzadko, bo i po po aż tak wkręcać silnik? Czasami tylko przy redukcji biegów przy wyprzedzaniu....

Pozdrawiam

Opublikowano
....no to nie byłby taki problem...kupic, wymienic i juz...tylko trafic w to co tam jest ...to najgorsze.....a to czemu czujnik abs a nie predkosci z innego koła?
Opublikowano
...tez jest taki objaw, ze jadac na 2 biegu na niskich obrotach ok.1000 szarpie nim...nie da sie za bardzo jechac jednostajnie....tak sie dzieje do ok. 2.500 obr....potem juz jest lepiej...