Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Panowie podaje linka do cennika BMW 5 e60

http://www1.bmw.pl/cenniki/_pdf/BMW_CENNIK_5_LIMUZYNA.pdf

dlaczego podają ze 525d posiada pojemność silnika 2993 tylko się rózni mocą silnika. Czy jest to jakiś błąd w druku?

sugerując sie tymi informacjami zawartymi na stronie niemieckiej (w kofiguratorze), chyba tak jest. Jaka masz pojemność wpisaną w dowodzie rejestracyjnyym?

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano

Swoją drogą, nie podoba mi się ten bałagan w oznaczeniach. Za czasów E34 było precyzyjnie i czytelnie: 520 (~2000) 525 (~2500) itd.

Gdyby nie moje purystyczne podejście do kwestii zgodności z oryginałem, to może moje 520i oznaczyłbym jako 540i albo lepiej 570i

Niedość, że BMW wpuściło jakiegoś Włocha do zaprojektowania wnętrza (wg mnie efekt paskudny, albo jeszcze gorzej) to jeszcze bałagan w oznaczeniach...

Nie wiem, jak Wy, ale ja na zawsze chcę mieć E34 i E38.

Pozdrawiam, marek :-)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Swoją drogą, nie podoba mi się ten bałagan w oznaczeniach. Za czasów E34 było precyzyjnie i czytelnie: 520 (~2000) 525 (~2500) itd.

Gdyby nie moje purystyczne podejście do kwestii zgodności z oryginałem, to może moje 520i oznaczyłbym jako 540i albo lepiej 570i

Niedość, że BMW wpuściło jakiegoś Włocha do zaprojektowania wnętrza (wg mnie efekt paskudny, albo jeszcze gorzej) to jeszcze bałagan w oznaczeniach...

Nie wiem, jak Wy, ale ja na zawsze chcę mieć E34 i E38.

Pozdrawiam, marek :-)

Mnie osobiście to nie przeszkadza. Już kiedyś oznaczenia uległy pewnemu "rozluźnieniu" (np E36 318 TDS ma 1670ccm). W mojej opinii w ten sposób najlepiej rozróźnić nowe Diesle , a szczególnie 530d od 535d (aczkolwiek kłócił się ze mną jeden mechanik, że 535d ma 3500ccm).

Opublikowano
czyli podobnie jak w e39? były 525i oraz 523i silniki 2500cm3 mocowo rózne

Z tego co mi wiadomo, to bloki tych siników były odlane z innych stopów.

Z E60 również w silnikach benzynowych poducent pozornie wprowadza w błąd oznaczeniem modelu:

523i R/6 2497ccm (190KM)

525i R/6 2996ccm (218KM)

530i R/6 2996ccm (272KM)

Nie wiem jak wyglada sprawa z E60 przed face liftingiem,ale mnie mocno zaniepokoiła najmniejsza jednostka napędowa, która ma..... 4 cylindry :cry2:

520i R/4 1995ccm (170KM) :shock: