Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna posiadam 525 tds z nawigacja. Problem z którym się borykam na pierwszy rzut oka wydaje sie banalny, jednakze nikt nie potrafi mi pomóc. Może dlatego że mam do czynienia z "fachowchowcami".

Ale przejdę do konkretów:

Tak więc na dole monitora, od nawigacji - na takim białym pasku jest miejsce na godzinę i datę. Wiem jak powinno sie to ustawiać. Po wprowadzeniu danych, dochodze do momentu w którym musze zatwierdzić wprowadzone daty itd. Robie to, i następnie nic - zmiany nie wprowadzają sie. Czasami wyskoczy na dole tylko rok - 1997.

Słyszałem ze gdzieś w kabinie z przodu znajdują sie kości pamięci i bateria podtrzymująca. Zrozumialem że to taka jak w kompie, która trzyma w pamięci date, godzine pomimo odłączonego zasilania itp.

No i tu ten problem! Co zrobić aby komputer zapamiętał godzinę i datę. To jest problem bo przez to nie moge korzystać z innych funkcji jakie posiada mój samochód. Czy ktoś może mi pomóc ?? Błagam nawet jeśli ktoś nie jest pewny, ale nawet coś wie o tej bateri czy to prawda, hgdzie ona jest, i czy może to coś innego - to bardzo prosze o posty na maila czy gg.

Czekam na pomoc. [/b]

Opublikowano

Witam,

to chyba nie jest problem z baterią.Np u mnie aby zmienić godzinę/datę,kluczyk musi być w pozycji 1.Jeżeli włącze zapłon lub zrobię to podczas jazdy,komputer pozwoli mi na wprowadzenie poprawnej godziny/daty ale jej nie zapamięta.Przeczytaj dokładnie instrukcję,może popełniasz jakiś błąd.

Olek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sprawdź dokładnie format daty i czasu. U mnie było podobnie tzn. format czasu w setup był odwrotny niż poźniej wyświetlany. A ha, jeszcze jedno u mnie ma znaczene co pierwsze ustawiam date czy czas- jeśli komp był wcześniej całkowićie wykasowany. Dziś nie umiem powiedzieć jak to zrobiłem bo kominowałem na różne sposoby i się udało ale metody nie da się odtworzyć. :think:

Kombinuj albo poszukaj w przydatnych linkach :reading2: adekwatnie do twojego modelu - jeśli nie masz problemu z językami to szybko znajdziesz odpo.

UIHZ9556.JPG