Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie lamerskie pytanie :

Czy każda beemka E39 posiada wyświetlacz check control (taka grafika z samochodem)?

Mam swoją betkę drugi miesiąc i nie daje mi to spokoju. Mam taki ekranik w zestawie wskaźników, ale nie działający.

Mój brat ma E39 z tego samego roku co ja, i u niego ten ekranik działa.

Dlatego te pytanie. W opcji szukaj jakoś nie znalazłem podobnego tematu.

Może mnie ktoś oświecić.

Opublikowano
Zestaw liczników mamy podobny. Tylko u brata sterowanie komputerem pokładowym jest w dźwigni kierunkowskazów, a u mnie jest tylko jeden przycisk z lewej strony tablicy(między wskaźnikiem paliwa, a prędkościomierzem).
Opublikowano
jeśli liczniki identyczne to nie masz czasem problemów z nieczytelnym wyświetlaczem (pixele) bo to ponoć wszystko powiązane
Opublikowano
Zestaw liczników mamy podobny. Tylko u brata sterowanie komputerem pokładowym jest w dźwigni kierunkowskazów, a u mnie jest tylko jeden przycisk z lewej strony tablicy(między wskaźnikiem paliwa, a prędkościomierzem).

Konkluzja taka,że brat ma rozbudowany komputer pokładowy, a Twój jest w wersji podstawowej.

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano
jeśli liczniki identyczne to nie masz czasem problemów z nieczytelnym wyświetlaczem (pixele) bo to ponoć wszystko powiązane

Pixele na wyświetlaczu mam wszystkie.

Ja podejrzewam, że auto było walnięte, i poprzedni właściciel nie założył wszystkich czujników. I może odłączając wyświetlanie check control chciał ukryć braki.

Ale to tylko moje podejrzenia, i może akurat w mojej beemce ten wyświetlacz nie był podłączony wogóle.

Dodam tylko, że wg instrukcji obsługi wyświetlacz urządzenia check control nie jest opcją tylko standardem(brak gwiazdki przy opisie)

Opublikowano
Wyswietlacz check control NIE jest standarderm.ja takowego nie mam seryjnie

No to troszkę mnie to uspokoiło. Chociaż szkoda, bo podoba mi się to w beemce brata :(.

Opublikowano
ja takowego nie mam seryjnie
a co masz ? pewnie duży wyświetlacz

No i wróciłem do punktu wyjścia. Powinien wyświetlacz działać czy nie koniecznie?

Posiadana przeze mnie instrukcja obsługi (w jęz. polskim) na str. 16 twierdzi, że tzw. mały wyświetlacz komputera oraz wyświetlacz urządzenia check control jest w standardzie. Natomiast na str. 18 jest ukazany opcjonalny zestaw wskaźników, w którym jest tzw. duży wyświetlacz. Na którym usterki zgłaszane są w formie tekstowej.

Opublikowano
ja takowego nie mam seryjnie
a co masz ? pewnie duży wyświetlacz

No i wróciłem do punktu wyjścia. Powinien wyświetlacz działać czy nie koniecznie?

Posiadana przeze mnie instrukcja obsługi (w jęz. polskim) na str. 16 twierdzi, że tzw. mały wyświetlacz komputera oraz wyświetlacz urządzenia check control jest w standardzie. Natomiast na str. 18 jest ukazany opcjonalny zestaw wskaźników, w którym jest tzw. duży wyświetlacz. Na którym usterki zgłaszane są w formie tekstowej.

Zrób zdjęcie i umieść je tutaj.

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano

To że masz wyświetlacz i nie działa to rzecz normalna bo twój komp nie obsługuje tej funkcji.

Komp.twojego brata jest bardziej rozbudowany i ma sterowanie z kierunkowskazów a ty nie.Miałem też taką wersję e39

Opublikowano
jeden z naszych kolegów ma 520i bez klimy z małym wyświetlaczem radia i licznika ale symbol autka i otwieranych drzwi czy spalonych żerówek DZIAŁA MU NA 100%
Opublikowano

Wyświetlacz z sybolem samochodu , które drzwi są otwarte , płyn do spryskiwaczy, to jest standart w serii e39 jak to Ci sie nie pali to masz coś zrąbane z elektrykom, a jak masz duży komputer to nie ma tego symbolu graficznego tylko komunikaty są przedstawiamne w postaci pisemnej

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Check Control informujący na wyswietlaczu np. o spalonej żarówce musi działać w każdej E39!

Polecenia zapalenia kontrolki spalonej żarówki lub np. otwartych drzwi zegary otrzymują od modułu LCM (moduł świateł) przez K-BUS.

Jeśli te kontrolki nie działają to oznacza brak komunikacji między LCM a zegarami. Albo coś nie kontaktuje albo (niestety częściej) jest uszkodzony moduł LCM. Podmień na chwilę LCM i sprawdź czy checkkontrol zacznie działać.

Aha, sprawa z wymianą LCM nie jest banalna bo, oprócz zegarów, w LCM jest trzymany przebieg i wymiana powinna odbywać się wg. odpowiedniej procedury. Chwilowa podmiana LCM bez robienia kilometrów nic nie zepsuje.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
A czy np. przy włączonym kierunkowskazach migają strzałki w zegarach?

Bo to również idzie po K-BUS z LCM.

Te strzałki migają. Praktycznie działają wszystkie kontrolki, prócz tej grafiki z samochodem.

Nawet podczas testu zegarów ta grafika nie działa. Pozostałe kontrolki działają. Nawet te od automatycznej skrzyni biegów, mimo że mam manualną.

Opublikowano

W takim razie wygląda na to, że połączenia są ok.

funkcja Check Control obejmuje:

- kontrolkę hamulców gdy za mało płynu hamulcowego

- kontrolkę poziomu płynu spryskiwaczy

- kontrolkę poziomu oleju

- kontrolkę grzania świec (w dieslu)

- kontrolkę zapięcia pasów (tylko USA i Zatoka Perska)

- uszkodzone żarówki

- otwarte drzwi

- przegrzanie katalizatora (tylko Japonia)

- gong gdy kluczyk w zamku (tylko USA)

Jeżeli żadna z tych funkcji nie działa - obstawiałbym LCM. W przeciwnym razie zegary. Prawdopodobnie uszkodzone bo chyba nie można zakodować rezygnacji z obsługi tego wyświetlacza z samochodzikiem.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Jednak mogą zegary tego nie mieć :( pytanie tylko czy to kwestia kodowania czy wymiany zegarów. W materiałach BMW znalazłem coś takiego i jest tam słowo optional:

As optional equipment (standard in certain models), the instrument cluster (basic) features an LC display field for check-control messages. The background lighting of the vehicle symbol is only switched on by the light check module when a check-control message is applicable.

Opublikowano
jak już pisałem mnie przestał całkowicie świecić prostokąt z oilservisem ani cegiełki ani napisy nie świecą nawet gdy włącze test zegarów i ponoć działa to na zasadzie pixeli , może po prostu u Ciebie licznik zaczoł padać od tej strony