Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki dziwny przypadek - jadąc z uszkodzonym łożyskiem uszkodziłem też czujnik abs. Początkowo abs działa i wyłączał się po pierwszym hamowaniu, teraz w ogóle nie działa i świeci kontrolka (oczywiście wymieniłem czujnik). Zatem pytanie:

czy jest możliwe, żeby ABS zapamiętał błąd, czy po prostu coś jest źle podłoczone. Czujnik jest z takiej samej bmki, opony ideentyczne itp.

z góry dzięki

pozdrawiam

Opublikowano
Dalej masz cos uszkodzone......komputer pamieta błąd do momentu wyłączenia stacyjki....
Opublikowano

Co do pamiętania błędu przez komputer, to jest chyba tak, że pamięta on błąd przez 60 odpaleń (nie przekręceń stacyjki) i jeżeli błąd jest usunięty, to dopiero wtedy się kasuje. Najlepiej jednak jest podjechać do kogoś z "softem" na skasowanie. Podobno pomaga też odłączenie akumulatora na jakiś czas, ale są to tylko moje gdzieś zasłyszane rady, więc co do ich słuszności pewności nie mam. Niemniej jednak odłączenie Akumulatora nic nie kosztuje, więc może sprawdź i daj znać czy coś pomogło, może kiedyś ktoś będzie miał podobny problem.

PzDr.

Królowa jest tylko jedna - HAYABUSA!

Było: E-34 520i M50, E-36 318i M40, szukam E-39 3.0D M57

Opublikowano
witam

mam taki dziwny przypadek - jadąc z uszkodzonym łożyskiem uszkodziłem też czujnik abs. Początkowo abs działa i wyłączał się po pierwszym hamowaniu, teraz w ogóle nie działa i świeci kontrolka (oczywiście wymieniłem czujnik). Zatem pytanie:

czy jest możliwe, żeby ABS zapamiętał błąd, czy po prostu coś jest źle podłoczone. Czujnik jest z takiej samej bmki, opony ideentyczne itp.

z góry dzięki

pozdrawiam

Na 99.9% musisz wykasować błąd w komputerze u jakiegoś szpeca od elektroniki samochodowej. Odłączania akumulatora raczej (na 100% nie jestem pewien) nic nie da, ponieważ jest to zapamiętywane przez komp-a.

:(

Opublikowano

Temat dotyczy ABS-u i o błedach ABS-u piszemy..... a nie innych błędach komputera :duh:

Jak założysz sprawny czujnik i pozostałe elementy są sprawne kontrolka się nie świeci po przekręceniu kluczyka i ABS powinien działać poprawnie.... nie trzeba kasować błędów.

Jak sprawdzić czujnik ABS-u :search:

Opublikowano
A jeśli samochód był np. na hamowni? Po takim zabiegu wiem, że kontrolki się świecą i trzeba to wykasować. Czy jest to inny sygnał i innego rodzaju błąd?
Opublikowano
Nie wiem jak w BMW ale niektóre auta maja tak że błąd z komputera jest kasowany dopiero wtedy kiedy przekręci sie 60 razy kluczykiem i błąd nie wystąpi, co do ABS nie wydaje mi się żeby tak było bo to zbyt ważna rzecz

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Nie wiem jak w BMW ale niektóre auta maja tak że błąd z komputera jest kasowany dopiero wtedy kiedy przekręci sie 60 razy kluczykiem i błąd nie wystąpi, co do ABS nie wydaje mi się żeby tak było bo to zbyt ważna rzecz

Właśnie, Kiokio chyba ma rację. Myślę, że jest tu trochę podobnie jak z AirBagiem. W mojej Beci świeciła się kontrolka AirBagu jak autko dostało lekki "pocałunek" od furgonetki w tył (hehehe ładne :lol: , to se załaduje, a co hehehe :twisted: :twisted: ). Ponoć przy klemie"+" jest taki mały ładunek wybuchowy, który ją zrzuca właśnie w momencie uderzenia w zadek. Podpięte jest to pod obwód elektryczny poduszek (nie jestem na 100% pewien, tylko tak mi powiedziano). No i trzeba było to wykasować komputerkiem.

BTW Wiem, że np. sygnalizacji zużytych klocków napewno nie trzeba kasować :wink: .

pzdr