Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moja wazy 1450kg i ja tez 80 bez automatu. Ja czasami jezdze po 200 a po 180 to bardzo czesto najwiekrze spalanie mialem 6.6l i to dawalem naprawde niezle w tym pare razy lublin w godzinach szczytu.

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
moja wazy 1450kg i ja tez 80 bez automatu. Ja czasami jezdze po 200 a po 180 to bardzo czesto najwiekrze spalanie mialem 6.6l i to dawalem naprawde niezle w tym pare razy lublin w godzinach szczytu.

To chyba coś nie tak z moją , nie pamietam żebym zszedł poniżej 7 litrów w trasie :mad2: ale widzę różnicę prawie 200kg no i automat u mnie + moc ok 180KM

Opublikowano

Na trasie to poniżej 6 też schodze jak spokojnie jade- co sie zcesto zdarza.

318 ma inny juz silnik i moze jest oszczedniejsza?

Nie będę złośliwy i nie pytam po jak duuuuzym nieście jeździ sie :D zeby 5,2 spalanie wyszło. Może to co dla jednego jest miastem dla innego to trasa :D :?:

Po córkę do przedszkola jadę 4,5 km i zajmuje mi to 35 minut. To nazywam miastem i korkami :!: :!: :!:

W przeciwnym wypadku macie Panowie trase :wink:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Panowie jeśli macie porównywać to porównujcie technologie i pojemności. Inaczej nigdy nie dojdziecie ile tak naprawdę pali. Czytając niektóre posty aż ciężko uwierzyć że tak mało pali, rzekł bym wręcz cud sie dzieją w silnikach na pompie. Moim zdaniem są to wartości zaniżone. Uwierzę w takie rozbieżności w silnikach na common railu. Jak by nie patrzeć są one bardziej zaawansowane technologicznie i robione z myślą o mniejszym apetycie na ON ;-). Ja w soim nie moge zejść w miescie ponizej 7.8l a w trasie ponizej 7l. Są to najniższe wartości jakie udało mi się zobaczyć na komputerku.
Opublikowano
i tak zrobie , ale słyszałem, że te komputery nie przekłamyją

Przeklamuja jak mu wstawisz inne oponki/felgi niz seryjne.

Oczywiscie wielkie IMHO. Wez pod uwage ze R16 to nie R17 i gdzies w kompie ( :search: ) trzeba to CHYBA ustawic.

Moje malenstwo spala 8,2/100 w miescie ale ja niestety nie jezdze spokojnie i lubie bardzo jak mnie w fotel wciska :)

W trasie komputer schodzi ze spalaniem w okolice 6-6,5/100l przy predkosciach 160-180. Tylko raz udalo mi sie zejsc ponizej 6l (4,5) jak mialem faze ostrego zmeczenia i jechalem w okolicy 100km na 5. biegu :)

Mam R16, 205, 55 :)

Opublikowano (edytowane)
Bez urazy ale 1200 na baku 63 litry (jeśli oczywiście wyciągniesz ostatnią kropelkę)

Bez urazy ale wyciagajac ostatnia kropeleczke zalalem ostatnio 65l ! :D ihihih

To,ze masz inna bryke niz niektorzy z nas i pali Ci maksa, nie oznacza,ze osiagi, ktore podajemy sa "nieosiagalne" :)

Ja nie patrze w kompa, tankuje, patrze ile zatankowalem i patrze w licznik ile na tych litrach przejechalem.

Przy okazji komputer wskazuje mi prawidlowa wartosc.

No i jak mam juz 2 niezalezne pomiary - sorry - MOZLIWE i DA SIE :P

Edytowane przez papik
Opublikowano

Ze pali mi maksa to nie uwazam. Jak juz powiedziałem- jak bedziecie jeździć 2 razy dziennie 4,5 kilometra w 35 minut czyli koreczek że cho cho to już widzę 5,2 w mieście. Panowie - może macie hiper giga idealne silniki ale fizyki nie przeskoczycie :D

Sorry ale nie uwierzę :D

To tak trochę jak z tymi co 179 jechali (jakby nie mogli 180 podać), albo gałgan u mnie w pracy co twierdzi ze jego najlepsze na świecie mondeo Mondeo 2.0 TDDI pali mu DO 5 litrów w mieście. Po cholere takie farmazony klepać.

5,2 na trasie- jak najbardziej. Jeśli w mieście to znaczy ze w tym mieście jest jedno skrzyżowanie i to bez świateł :D :D :D

p.s. @papik wrzuć slasha-a do polecenia [guote] - będzie ładniej :)

Opublikowano
Ze pali mi maksa to nie uwazam. Jak juz powiedziałem- jak bedziecie jeździć 2 razy dziennie 4,5 kilometra w 35 minut czyli koreczek że cho cho to już widzę 5,2 w mieście. Panowie - może macie hiper giga idealne silniki ale fizyki nie przeskoczycie :D

Sorry ale nie uwierzę :D

Trasa z Koszalina do Wawy przez Ostroleke, ktora juz tu gdzies opisywalem, wykrecila mi spalanie na poziomie 6l/100 :) Zabilem tym kolege, ktory mi to autko polecil i sprowadzil :) W piatek jade na hamownie, jutro potwierdzam, no i wtedy to spalanie jeszcze powinno spac :> (no wiesz, fizyka, wiekszy moment, przy tych samych trasach = mniejsze spalanie :D ehehe czy jakos tak ;) Wkleje wszystko w piatek wraz z filmikiem, ktory mam nadzieje nakrecic zza wydechu (chodzi o dymki, chmurki i plomienie ;) )

p.s. @papik wrzuć slasha-a do polecenia [guote] - będzie ładniej :)

No poszlo, sie zastanawialem ktory nawias jest zly a dopiero potem mi sie slash wygryzl :)

Opublikowano
Panowie jeśli macie porównywać to porównujcie technologie i pojemności. Inaczej nigdy nie dojdziecie ile tak naprawdę pali. Czytając niektóre posty aż ciężko uwierzyć że tak mało pali, rzekł bym wręcz cud sie dzieją w silnikach na pompie. Moim zdaniem są to wartości zaniżone. Uwierzę w takie rozbieżności w silnikach na common railu. Jak by nie patrzeć są one bardziej zaawansowane technologicznie i robione z myślą o mniejszym apetycie na ON ;-). Ja w soim nie moge zejść w miescie ponizej 7.8l a w trasie ponizej 7l. Są to najniższe wartości jakie udało mi się zobaczyć na komputerku.

No sam widzisz , ja już przestałem czytać te wypowiedzi , skoro ja mam 2.0d i nie schodzę poniżej 7 litrów w trasie - Ty zaś 3.0d a pali tyle co mój :mad2: mimo że mam CR ale może chip robi swoje - pal licho , niech żłopie 10 byle by nie nawalał - ropkę i tak tankuje na Mastera :mrgreen:

Opublikowano
Trasa z Koszalina do Wawy przez Ostroleke, ktora juz tu gdzies opisywalem, wykrecila mi spalanie na poziomie 6l/100

No widzisz sam piszesz ze na TRASIE 6 no wiec jak ktos moze mieć 5,2 w mieście :?: :?: :?: 1200 km na baku to właśnie owe 5,2. Ni chu chu się nie da!!!

Opublikowano
ostatnio wczoraj tankowałem i weszło 57 litrów na 550km :shock: większość jazda miejska :twisted2: chyba zmienie na 3.0d a najlepiej na 335d bo wtedy będę wiedział dlaczego tyle żłopie :mrgreen:
Opublikowano
Na pocieszenie pomyśl ile bys przejechal na 57 litrach w 330 nie D, skoro nogę do podłogi masz przyspawaną :D
Opublikowano
Na pocieszenie pomyśl ile bys przejechal na 57 litrach w 330 nie D, skoro nogę do podłogi masz przyspawaną :D

Właśnie nie , nie jeżdżę agresywnie ale również nie jeżdżę wolno poza miastem oczywiście - miasto spokojnie , nie agresywnie bo nie ma gdzie ale np. codziennie rano do banku ok 1,5km i do domu to też spali bo wskazówka temp nie zdąży osiągnąć pionu , po południu poczta też 1,5kmx2 , ostatnio nie miałem dłuższych odcinków jazdy jak 2km i postój

Opublikowano
ostatnio wczoraj tankowałem i weszło 57 litrów na 550km :shock: większość jazda miejska :twisted2: chyba zmienie na 3.0d a najlepiej na 335d bo wtedy będę wiedział dlaczego tyle żłopie :mrgreen:

Mike68 napisąłem ze to najmniejsze jakie udąło sie zobaczyc na kompie. Średnio mi wychodzi miasto 8.5 do 9l a trasa fakt ze jest to jazda "szarpana" bo inaczej niektórych odcinków z Tirami nie da sie przejechać wychodzi powyżej 7. Jak ktoś wcześniej powiedział że fizyki nie da się przeskoczyć ale patrząc na wypowiedzi niektórych jednak polak potrafi :-). A co do 335 D wcale wicej nie bedzie palił od mojego :twisted: oczywiście zawsze trzeba zostawić margines na prawą nogę ;)

Opublikowano
dla mnie ten temat jest naprawdę nie na miejscu , kupując auto tej klasy spalanie to rzecz na jaką się nie zwraca uwagi - przynajmniej u mnie tylko te wpisy mnie zdziwiły o spalaniu , 1000 na baku ?? ja max 900 chyba zrobiłem bo z teściową jechałem ale to było raz :twisted2:
Opublikowano
dla mnie ten temat jest naprawdę nie na miejscu , kupując auto tej klasy spalanie to rzecz na jaką się nie zwraca uwagi
dobrze gadasz ;-) przelewanie z pustego w próżne. Każdemu spali tyle ile wleje.
Opublikowano
dla mnie ten temat jest naprawdę nie na miejscu , kupując auto tej klasy spalanie to rzecz na jaką się nie zwraca uwagi
dobrze gadasz ;-) przelewanie z pustego w próżne. Każdemu spali tyle ile wleje.

a Ty zle gadasz :P Bo nie spali wiecej jak sie zaleje i takiej wersji nalezy sie trzymac :lol:

Opublikowano

Jak miałem ten mniejszy termostat walnięty i po 15 km jeszcze nie było pionu, a zazwyczaj miałem coś koło bialej kreski tej po skosie to spalanie wzrosło mi o 0,4 tak wiec przy krótkich odcinkach na nienagrzanym silniku myślę ze ma prawo literek dobry więcej spalić. Odcinki typu2,5 3 km to tak naprawdę wstęp do optymalnego spalania.

p.s Ostatnio zrobiłem 100 km i mi spalił 1 litr! z tym ze 90 km nie swoim samochodem :-)

Spalanie to odwieczny temat :-) Lubie czasami posłuchać jak ludzie są szcześliwi posiadając perpetum-mobile :-)

Mi jak mało spali cieszę sie- mniej wydam. Jak dużo - tez sie cieszę- miałem frajdę z jazdy :)

Opublikowano
ja na miejscu robie 1000 a nawet 1150km przy delikatnej jezdzie na baku i da sie to zrobic ale np wyzerowalem kompa ostatnio i tylko gazu do dechy do 180km i tak pare razy i pokazywal 38l wiec zalezy to napewno jak kto jezdzi mi na 3 bakach nie zerowalem kopmpa i tak nawet niezle dawalem max 6,6l ale jak by tak caly czas to by pewnie roslo

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
ja na miejscu robie 1000 a nawet 1150km przy delikatnej jezdzie na baku i da sie to zrobic ale np wyzerowalem kompa ostatnio i tylko gazu do dechy do 180km i tak pare razy i pokazywal 38l wiec zalezy to napewno jak kto jezdzi mi na 3 bakach nie zerowalem kopmpa i tak nawet niezle dawalem max 6,6l ale jak by tak caly czas to by pewnie roslo

Komp to oszust i tyle , u mnie wskazuje ok 5-7 L/100 a realnie między 7-8 wychodzi , najlepiej jest lejąc pod korek - dotykając ON palcem :mrgreen: ja tak zalwewam od roku i wtedy wiem ile żłopie

Opublikowano

A tym palcem to badasz organoleptycznie na wypadek posmaku wody :?: :lol:

Żartowałem :D

Opublikowano
Uwierzę w takie rozbieżności w silnikach na common railu. Jak by nie patrzeć są one bardziej zaawansowane technologicznie i robione z myślą o mniejszym apetycie na ON ;-).

Właśnie taki mam. No i na pewno tak jak ktoś już o tym wcześniej wspomniał opony, ja mam 195/65/15 czyli najmniejsze jakie można założyć.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Nic tylko pozostaje CI cieszyć że mało pali. Jest to jedna strona medalu ale pozostaje ta druga która daje większą frajde z jazdy i banana na twarzy :twisted:
Opublikowano

Tak jak kilku innym u mnie komp również przekłamuje, tyle że spalanie zawyża o jakieś 0,7l. Faktyczne wyniki to np. 5,4 na trasie z prędkością 70-130 i 6,6 w cyklu mieszanym z przewagą miasta.

Czy ktoś z Was próbował korygować wskazania spalania BC ??

Sporo stronek pokazuje taką możliwość w E39 (test nr 20), np:

http://www.ideaphile.com/bmw/540-obc.html

Moje e46 na jakiekolwiek zmiany w test 20 i współczynnika zwanego KVBR wogóle nie reaguje, prawdopodobnie ta opcja nie jest dostępna.

Próbowałem nawet resetu kompa przez test 21 co nie zmieniło sytuacji. Pojawił się dziwny dźwięk (szelest) :roll: :twisted2: i teraz chyba nieco inaczej reaguje ekonomizer i wskaźnik temperatury, więc opcji nie polecam używać zeby sie czasem coś nie z... epsuło. Pozdrawiam