Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mozliwość zakupić wypinany hak do swej Coupe i bez przymierzania na aucie chciałbym sie upewnić czy z sedana bedzie pasował do coupe???

I jeszcze sprawa jego wbicia w dowód..... Czy do niego muszę mieć jakiś atest, homologację itp by legalnie go wbić w dowód? Jest to hak używany i właściciel nic do niego nie ma, w tej chwili nawet nie wiem czy hak ma jakąś tabliczkę znamionową :| Jak na to patrzy wydział komunikacji?

Pilnie potrzebuję rzetelnej odpowiedzi.....

pozdro

Opublikowano
Jedyną odpowiedz jaka dostaniesz ode mnie to nie zakładaj haka do coupe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo to okropnie wieśniaczy bmki nawet zwykły sedan wyglada wiejsko jak ma załozony hak! haki zostaw dla polonezów i innych wynalazków!!!!!!!

POZDRO!

Kolejna zaślepiona faktem posiadania BMW osoba wytykająca Polonezy :roll:

Opublikowano

wcale nie zaslepiona !!!!!!!!!!nie wytykam takze polonezów ale podałem jedynie za przykład!

zaslepiony faktem posiadania bmw jestes raczej ty kolego i pewnie dał bys sobie załozyc nie tylko haka ale takze tłumik o srednicy wiekszej niz rynna!!!!

człowieku jak sie ma bmw to trzeba dbac o szczegóły a nie zakładac co sie da! zreszta wyobraz sobie jak swoim bmw ciagniesz przyczepke pełna złomu na skup...... chyba nie trzeba tego komentowac!.....

POZDRO!

Opublikowano

A może ktoś chce założyc sobie hak po to,żeby pociągnąc przyczepę z motorówką? :norty: Nas cel założenia haka nie powinien interesować...Ja miałem hak w swojej 5 jednak wywaliłem bo:

a)nie lubie jeździć z hakiem

b)szpecił auto(ale jak się cos wiezie-na to się nie patrzy)

c)nie był wbity w dowód...

Witam

Mam mozliwość zakupić wypinany hak do swej Coupe i bez przymierzania na aucie chciałbym sie upewnić czy z sedana bedzie pasował do coupe???

Podjerzewam,że tak,aczkolwiek pewny nie jestem.

I jeszcze sprawa jego wbicia w dowód..... Czy do niego muszę mieć jakiś atest, homologację itp by legalnie go wbić w dowód? Jest to hak używany i właściciel nic do niego nie ma, w tej chwili nawet nie wiem czy hak ma jakąś tabliczkę znamionową :| Jak na to patrzy wydział komunikacji?

Atest chyba musi być,jak na większość rzeczy.Mój znajomy miał hak w aucie i jak go złapała policja powiedzieli mu,że:

a)na dłuższą mete nie mozna jeżdić z hakiem,

b)zapytali czy ma na niego homologację.

To było pare lat temu,jak jest teraz-nie wiem :worried:

A swoją drogą myśle,że jak nie masz papierów to po cichu mozna je jakoś załatwić ale to tylko "głośne"myślenie...

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Co do haka - nie zaznaczyłem że myślałem o haku odpinanym. Jednak jak poszukałem np Allegro to tak czy siak w e36 z tyłu po odpięciu haka będzie dziura i potrzebna jest zaślepka na otwór po haku(najlepiej cała dolna plasikowa wkładka z zaślepką)

Co do papierów - musi być fizycznie na to jakiś papier? Czy nie wystarczy sama tabliczka znamionowa na haku?

Opublikowano

Na podstawie tabliczki diagnosta powinien sprawdzić homologację haka i jego zamontowanie. Z papierami do komunikacji, wbijają w dowód i po sprawie.

Wedlug www.realoem.com haki do coupe i sedana są identyczne. Poleam Westfalię, którą można odczepić i nie ma śladu po haku.

Opublikowano
Jedyną odpowiedz jaka dostaniesz ode mnie to nie zakładaj haka do coupe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo to okropnie wieśniaczy bmki nawet zwykły sedan wyglada wiejsko jak ma załozony hak! haki zostaw dla polonezów i innych wynalazków!!!!!!!

POZDRO!

Bezsensu ta odpowiedź... Ktoś chce założyć hak (w jakimś celu) a nie wysłuchiwać, że jego auto po tym stanie się wiejskim wozem drabiniastym... Wiejskie to jest wymienianie reflektorów kompletnie nie pasujących do danego lakieru albo przyciemnianie szyb folią... Hak, jeżeli jest ładnie odmalowany (np. w kolorze grafitowym) dobrze komponuje się z autem które nie próbuje udawać auta sportowego po 14 latach...
Opublikowano (edytowane)
wcale nie zaslepiona !!!!!!!!!!nie wytykam takze polonezów ale podałem jedynie za przykład!

zaslepiony faktem posiadania bmw jestes raczej ty kolego i pewnie dał bys sobie załozyc nie tylko haka ale takze tłumik o srednicy wiekszej niz rynna!!!!

człowieku jak sie ma bmw to trzeba dbac o szczegóły a nie zakładac co sie da! zreszta wyobraz sobie jak swoim bmw ciagniesz przyczepke pełna złomu na skup...... chyba nie trzeba tego komentowac!.....

POZDRO!

To co, ma sobie kupić drugi samochód do haka? :duh: Jak chcesz to sobie "dbaj o szczegóły" w samochodzie za 1000 Euro który wyjechał z Niemiec bo tam jest już uznany za zużyty. Ale nie mów że zakładanie haka to wieśniactwo, bo ja Ci powiem że zakładanie fotelika dziecięcego do BMW to wieśniactwo, przecież to profanacja Marki BMW, trzeba dbać o szczegóły!

Jesteś chory!!! Nie jesteś fanem BMW, tylko fanatykiem, pozerem!!! Pewnie z zewnątrz polerujesz codziennie swój samochód a pod nim kilka plam zostaje na parkingu!!!

Nie przeszkadzają mi osoby którzy są służącymi/niewolnikami swojego samochodu. Póki nie zaczną próbować zarażać tym innych!!!!

Co to znaczy: skoro masz BMW to... Czy ten samochód jest jakiś inny? Specjalny? Wytłumacz mi to BO NIEROZUMIEM. JESTEM WYBRANY, BO MAM BMW? TO MNIE DO CZEGOŚ ZOBOWIĄZUJE?? CZŁOWIEKU, TO JEST SAMOCHÓD.

Dla normalnego człowieka, który widzi w życiu inne rzeczy niż swój samochód, jego samochód jest DLA NIEGO NARZĘDZIEM do przemieszczania się i przy okazji PRZYJEMNEGO przemieszczania się. Skoro chce ktoś zaoszczędzić, i mu się to opłaca, a dla silnika jest nawet zdrowiej, to zakłada LPG, skoro chce ciągnąć przyczepę, zakłada HAK, chce przewieźć dziecko - zakłada fotelik, skoro chce poczuc ładny miły zapach w samochodzie zakłada odświeżacz, ale nie robi nic, co można by nazwać wieśniactwem. Tyle.

Edytowane przez pawel_e30
Opublikowano

Do jarku

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=71_0111&hg=71&fg=10

To jest link do haka Westfalia. Nr 2 to calkowicie wypinana glowa. Mam zamontowany taki hak w e30 i po odpięciu nie ma śladu po haku. W e36 jest problem z zaślepką w zderzaku.

Nie odpowiedziaem na PRW bo ma problemy z pocztą wychodzącą

Opublikowano

POZDRO!

Myślę że nawet nie wiesz o czym mówisz. W BMW fabryczny hak jest tak skonstruowany że gdy jest on nie potrzebny to nie będzie go widać.

Czy na tym zdjęciu widzisz hak, a zapewniam cię że jest tu fabryczny zamontowany: opcja # 235

http://img15.imagevenue.com/loc940/th_40321_IMG_0782_resize_122_940lo.jpg

http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Właśnie o coś takiego mi chodzi.... :D

Ale tu nie widzę zaślepki na kulę?? Może zbyt ciemne zdjęcie :D

Jeszcze jedno: Czy można dorobić kluczyk do takiego haka? Czy jeśli go nie ma to już zupełne dno :mad2: