Skocz do zawartości

320 Jak Uzyskać podobny dzwięk wydechu jak w 325 i 328

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rada: Coś innego - zmienić silnik :twisted2:

a poważniej....oj oj.....może być cięzko ale nie koniecznie...choc podobny można uzyskac...przerobić trochę oryginalny wydech....ale szczerze powiem że nie porównywałem nigdy dźwięku tych dwóch silników a w ukł. wydechowych trochę się orientuje.. ja np wole indywidualizm. zrobiłem sobie taki wydech jakiego nikt nie ma.piękny dźwięk pozbawiony nadmiernego bassu ,hałasu, i dłuugo by opowiadać.

Po co chcesz tak w ogóle coś takiego kombinować??

Opublikowano

....raczej nie dobry... to nic nie da. wychodzi tak: dwa siliniki 6 cyl>o różnej pojemności

baaardzo duża różnica.

nie będzie to samo.

większe cylindry=poważniejszy dźwięk, większy kanał wylotowy...to nie to..

to tak jak masz np; silnik 4 cylindrowy np 1.0 i 1.8. po zamianie bedzie tak samo chodził???ten 1.0 jak 1.8 ?? :nienie:

Opublikowano (edytowane)
No to samo to może i nie bedzie, ale przeciez uklad wydechowy w 325,328 sporo sie rozni od 320 z tego co mi wiadomo. A roznica a wsilnikach przeciez nie jest az taka wielka, w koncu silnik przypusmy M50B20 i M50B25 roznia sie praktycznie pojemnoscia. Wiec wymiana wydechu powinna sporo pomoc w dzwieku. Pogorszyc sie moga osiagi, bo nie bedzie wtedy odpowiednio dobrany wydech. Oczywiscie to tylko teoria, bo nigdy tego nie praktykowałem, ani nie widzialem/nie slyszalem wiec nie bede filmozofował :twisted2: Edytowane przez bieniu3000
Opublikowano
Ja założyłem dedykowany tłumik Ultera i jest O.K. Nie daje zbyt uciążliwych basów ale jest w miarę agresywny i fajnie pracuje przy zejściu z obrotów. Polecam.
Opublikowano
Mój wspólnik kiedyś w 325 zmienił wydech z podójnego na pojedyńczy (z 320) i jakoś specjalnie różnicy w osiagach nie widzę...auto jest może troche głośniejsze.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Mój wspólnik kiedyś w 325 zmienił wydech z podójnego na pojedyńczy (z 320) i jakoś specjalnie różnicy w osiagach nie widzę...auto jest może troche głośniejsze.

No to w druga strone pewnie tak samo bedzie, a jak z dzwiekiem?

Opublikowano
Dźwięk podobny do "oryginału" (dwururki),ale chyba właśnie jest troche głośniej.Ogólnie ok :).
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Chcąc zmienić układ z 325 do 320 musisz wymienić cały układ od kolektora, gdyż w 325 cały układ wydechowy od kolektora jest na dwururce a w 320 przed katalizatorem schodzi w jedną rurę.

Miałem u siebie silnik 2.0 i chodził podobnie dźwiękiem do 2.5 który mam teraz, auto wciąż to samo, wiele zależy od tłumika końcowego.

Moja rada tylko oryginał zero basowych i tego typu badziewia.

Opublikowano

Moja rada tylko oryginał zero basowych i tego typu badziewia.

basowy basowemu nie równy.... (choć też jestem zwolennikiem oryginałów)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
kupilem wydech remusa i wlozylem strumienice mialem chwile wlozona wkladke kn filtra i dzwiek byl agresywny...nie za glosno tak w sam raz...ale wyroznialo sie auto.teraz czekam na wlasna wkladke kn bo tamta mialem od kumpla na sprawdzenie...silnik 2.0 vanos
Opublikowano
możesz cos rozwinąć o tej wkładce?? co ona daje, zalety wady,czy do każdego modelu można cos takiego zamontować, ile kosztuje, gdzie kupić. To co wiem o tewj wkładce to raczej nie zmienia głosu silnika.

Witam.Osobiscie uzywam takiej wkladki tyle ze firmy Simota.taka wkladka zmienia delikatnie glos silnika (w trakcie przyspieszania slychac delikatny basowy odglos) ale nie tak mocno jak stozek.Zero zmian w przyspieszeniu czy tez mocy.Plusem moze byc to ze takiego wkladu sie nie wymienia tylko czysc,czyli mozna zaoszczedzic na okresowej wymianie wkladu filtra.Minus......hmmm jako ze wkladka ulatwia przeplyw zasysanego powietrza, pewnie nie filtruje tak dokladnie jak wkladka papierowa, co moze doprowadzic do zanieczyszczenia,uszkodzenia przeplywomierza oraz do innych uszkodzen zwiazanych z zasysaniem "syfu" do silnika.Osobiscie uwazam ze kupno wkladki to niepotrzebny i pozbawiony sensu wydatek.....Jak ktos chce moge odsprzedac swoja..TANIO :D

Opublikowano

hej, nie wiem nic o filtrach firmy Simota, ale zapoznaj sie z materiałem o filtrach bawełnianych K&N http://www.tuningbaja.pl/?p=/4/1 Pomimo ze poprawiaja one przepływ powietrza oraz eliminuja opory stawiane przez inne filtry zapwniaja przy tym wysoka wydajność czyszczenia powietrza. Nasączane sa specjalnym olejkiem. Zreszta wszystko znajdziesz w linku co Ci podałem.

Pozdro

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
masz racje ze wkladka mniej filtruje ale dzieki temu ze jest nasaczona specjalnym olejkiem daje efekt dodatkowej ochrony,,,stozek rowniez mialem przez moment zalozony i dawal rowniez powazny dzwiek ale wkladka jest komprpmisem miedzy stozkiem a orginalem...stozka nie polecam,gdyz musial bys wywalic obudowe filtra a to jest podobno jeden z najlepiej wykonanych dolotow jaki mozna obliczyc dla tego silnika...