Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chyba wszyscy zetknęli się z podłużnymi koleinami na naszych drogach. BMW mam od niedawana i jak jechałem drogą gdzie takie koleiny występowały to strasznie mi auto rzucało. Musiałem zwolnic do 70-80km/h aby opanować samochód na drodze. Wcześniej miałem VW Polo i nie miałem takich problemów.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Twoje polo po prostu nie pasowało w te koleiny. Koleiny na drogach powstają wiadomo od ciężkich aut i takie polo to jednym kołem jedzie w koleinie a drugim nie i może dla tego tak nie rzucało. Twoje BMW wiadomo ma większy roztaw osi i czasem jak wjedzie w taką koleinę to jedzie jak pociąg po krzywych torach.
Opublikowano

Koła najmniejsze jakie do tego mojego można założyć czyli 195/65/15.

A Was tak nie nosi w tych koleinach?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Hmm...

Jeżdżę na 15' szer. 225 i tez mnie ostro rzuca, ale za kilka dni wymieniam opony na trochę węższe, mam w dodatku wybite gniazda tylnych amorków, więc może to dlatego...

Zobaczymy jak to będzie po wymianie, chcociaż kiedyś czytałem na forum, i9ż jest to ewidentnie wina szerokich opon

Opublikowano
mam takie same oponki jak ty i mnie tez rzuca :duh: polskie drogi :duh: wczesniej mialem225\45\17 to dopiero mnie rzucalo;/nic na tom nie poradzisz tylko trzeba czekan na lepsze drogi :dance: pozdrawiam
Niech MOC bedzie z Toba!!!
Opublikowano

To jest normalne, mamy tak głębokie koleiny na naszych polskich drogach,że nie ma czemu się dziwić. Ponoć na zachodzie, koleina o głębokości iluś tam mm jest już zagrożeniem dla życia, u nas spotyka się głębokości kilkunastu cm i nikt się tym nie przejmuje.

Jeśli chodzi o rzucanie, to nie czuć tego w autkach małych o wąskich koła oraz dużych i ciężkich. Niestety w tych średnich trzeba uważać bo się lata po drodze.

Opublikowano
Jak was rzuca na 15" i 195 to lepiej sprawdzcie zawieszenie. Chyba ze naprawde w tej zachodniej Polsce drogi sa gorsze niz to co mamy na podlasiu z tysiacami tirow. Ja mam obnizone i twardsze zawieszenie, kola 16" i opony 225 i tylko na naprawde hardkorowych drogach (np miejscami DK8 Augustow-Suwalki) jedzie sie nieprzyjemnie.
Opublikowano
Jak was rzuca na 15" i 195 to lepiej sprawdzcie zawieszenie. Chyba ze naprawde w tej zachodniej Polsce drogi sa gorsze niz to co mamy na podlasiu z tysiacami tirow. Ja mam obnizone i twardsze zawieszenie, kola 16" i opony 225 i tylko na naprawde hardkorowych drogach (np miejscami DK8 Augustow-Suwalki) jedzie sie nieprzyjemnie.

U nas jak jedziesz za jakim samochodem w koleinie i tak sobie zerkniesz na prześwit to momentami masz wrażenie że za chwile gość będzie szorował podwoziem po asfalcie. Bywają koleiny i na kilka centymetrów :(

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Spokojnie, poczekajmy do 2012 bedzie lepiej :twisted2:

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Daliście mi trochę do myślenia. Aby rozwiać swoje wątpliwości jadę jutro sprawdzić zawieszenie w stacji diagnostycznej.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Koledzy, też sie nad tym zastanawiałem. Mam autko od niedawna - wiec każde dziwne zachowanie auta jest dla mnie nowoscia. Zaczałem sie martwic czy to rzucanie na koleinach jest wina opon czy tez zawieszenia. Oponki mam 225/50/16 + bardzo twarde zawieszenie w coupe-cie.

Ps. Czy przy takim twardym zawieszeniu normalne jest ze sie troche auto tłucze na dołach i czuc wyraznie nierówności a na równej nawierzchni jest miodzio.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

No to sprawa sie sypla.

Mam 205/55 R16 - przed wymiana wchachaczy+tuleje i amorow nie mialem tego problemu(plus tylne gumki) - znaczy nie ciagnelo mnie na chodnik, teraz w niektorych miejscach tak. Chodz problm jest taki ze przed wymiana nie jezdzilem w trase - choc pare razy sie smignolem.

Pytanie jest teraz takie - czy mi cos schrzanili czy poprostu w paru miejscach mi koleiny nie podpasowaly?

Sprawdzone na trasie Warszawa-Podlasie+okolice.

Opublikowano
baranowb latam często po tej trasie zwłaszcza i pomimo że zawieszenie mam ok, są tam takie momenty że koleiny niestety potrafią dokuczać.