Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam brak ręcznego :duh: :duh: Nosze sie z zamiarem zakupu szczek.Zeby sie do nich dostać trzeba zdemontowac tarcze.Działaja na wewnętrzna częsć tarczy.Dosyć ciekawe rozwiazanie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja ostantnio sprawdzałem u siebie szczęki i są jak nowe,a ręczny taki jak u was-z górki auto się nie stoczy,no i przegląd przeszła bez problemu-myślę że tak to już w tym modelu jest.
Opublikowano

Nie wiem czy ma to znaczenie, mam automat, i u mnie jak

jestem na D to mogę sobie zaciągać ręczny do bólu i nic.

Tak samo jest gdy toczę się (D lub N), ale gdy stoję

na górce to działa jak żyleta, ciągałem nawet na holu

i trzyma mocno (D lub N bo P blokuje chyba wał)

Biedni Mało Wiedzą o tej marce ;)
Opublikowano

Hamulec ręczny w e39, jak i w większości aut z tarczami z tyłu nie działa na WEWNĘTRZNĄ STRONĘ TARCZ jak ktoś wyżej napisał, tylko tam po prostu jest bęben hamulcowy. Tarcza jest tak skonstruowana, ze w jej środkowej części jest bęben, jak w normalnych hamulcach bębnowych. Nie ma tam żadnej dziwnej technologii.

Przyznam się, ze jak robiłem hamulce – wymieniałem tarcze, klocki (przód i tył) i płyn hamulcowy, to zapomniałem o ręcznym. Jak miałem samochód na „na cegłach” to pomyślałem, ze przydałoby się wymienić okładziny ręcznego, bo w zasadzie prawie goły metal został. Ale niedziela była i nie miałem gdzie kupić i olałem temat. Poskładałem do kupy i tak jeżdżę. Ostatnio miałem przegląd techniczny i ręczny sprawny w 40%, co jest w normie. He He, a ze mam automat, to nie pamiętam kiedy ostatnio zaciągałem ręczny.

Respekt.
Opublikowano
fakt że szczęki są o połowę wąższe niż w innych autach ale ważne by dobrze wyrygulować dolny rozpieracz a robi się to tak jak w STERZE 28 przez otwór po śróbie