Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie związane z wszelakiego rodzaju dodatkami do paliwa. Czy, zimą do paliwa (oleju napędowego - BMW E46 320d 1999 r.) wlewa się jakiś uszlachetniacz? Jeśli tak to jaki i ile? Dziękuję i pozdrawiam.
Opublikowano

ja bym nie polecał..zważywszy na nie do końca sprowdzony wpływ na silnik.

BMW to doprawcowany samochód i nie musisz go szczególnie uszlachetniać....poza tym mamy juz od dawna na zime np. paliwwo zimowe ...wiec po co cos dolewać....

Rób przeglądy systematycznie i tyle.

Opublikowano

No tak, ale skąd wiemy że te paliwo zimowe to zimowe a nie letnie drogo sprzedawane?

To tak w kwestii zimy :D

Raz na 15 tkm można wlać specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy. nie zaszkodzi a moze pomoże

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
BMW to doprawcowany samochód i nie musisz go szczególnie uszlachetniać....poza tym mamy juz od dawna na zime np. paliwwo zimowe ...wiec po co cos dolewać....

Rób przeglądy systematycznie i tyle.

nie do konca

"dopracowanie samochodu" i systematyczne robienie przegladow nie gwarantuje, ze to co lejesz do baku nie zamuli ukladu paliwoego :wink:

aczkolwiek zdania na temat uszlachetniaczy sa podzielone

w/g oficjalnego stanowiska BMW uszlachetniacze nie sa potrzebne, a wrecz zbedne POD WARUNKIEM STOSOWANIA PALIWA ODPOWIEDNIEJ JAKOSCI

....... no i tu zaczynaja sie schody :twisted2:

Opublikowano
No tak, ale skąd wiemy że te paliwo zimowe to zimowe a nie letnie drogo sprzedawane?

To tak w kwestii zimy :D

Raz na 15 tkm można wlać specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy. nie zaszkodzi a moze pomoże

Robił z was ktoś ekperyment z takim spercyfikiem?

- Jakim specyfikiem dokłsdnie?

- W jakim silniku i z jakim przebiegiem?

- Jaki efekt?

Opublikowano

Silniki to my mamy dopracowane ale paliwo niekoniecznie, jak ktoś myśli że jeżdżąc "dopracowanym silnikiem bmw" nic nie musi robić niech zajrzy TUTAJ :D Urobek jak w kopalni.

Uszlachetniacz to nie jakiś super złoty środek na wszelkie problemy ale pomoże przeczyścić wtryski, pochłonąć wodę, zapobiec zamarznięciu paliwa, no i kilka innych pierdół które są już tylko marketingowym bełkotem (np. obniżenie spalania). Ja sporadycznie wleję kleen-flo, dawkowanie zgodnie z tym co napisano na opakowaniu bo niektóre wlewa się w całości na jeden bak a niektóre tylko odrobinę, zależy od rodzaju uszlachetniacza.

Opublikowano
jaki masz efekty po tym specyfiku?

Osobiscie wlałem kilka razy STP, roznicy nie bylo zadnej (moze jedynie minimalnie cichsza praca). Jesli kogos stac to mysle ze szkoday nie narobi

Xdrive

Koder

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że to tylko uszlachetniacz, troszkę chemii a nie nitro ;) Nie zauważyłem żadnych zmian, silnik nadal pracuje równo, cicho, nie dymi, itp. Ja to wlewam profilaktycznie, dosłownie 2-3 razy w roku (w poprzednim aucie na benzynę też wlałem) bo mam raczej pewność co do paliw jakie wlewam (mój ojciec od kilkunastu lat pracuje na stacji benzynowej i sam odbiera paliwo z cysterny). Mój ojciec też sobie czasem to wleje do swojego diesla ale on ma Golfa IV więc musi bardziej dbać ;p

Ale jak ktoś ma bardziej zaniedbany silnik albo tankuje jakiś szajs to być może efekt będzie bardziej zauważalny, a w każdym razie silnikowi nie zaszkodzi.

Mówię cały czas o środkach uznanych firm typu STP, kleen-flo, no i o zwykłych dodatkach a nie ceramizerach, itp.

Opublikowano

Witam, RUDY nie wprowadaj w blad niektorych. Twoj silnik jak pisales stal kilka lat z tego co pamietam i po takim czasie po prostu po zalaniu wyczyscilo ci pompe ale pozapychalo gdzies indziej. to nie wina specyfiku tylko dluzszego nieuzywania silnika

Specyfik jednak dziala:P

z nastawnikiem to zregeneruj:)

CO do STP, sam nalewam to do paliwa, regenerowalem pompe i sam POMPIARZ mi powiedzial zebym to lal co jakis czas bo paliwo mamy H....we...

Opublikowano

ja używam do swojego tds-a klen flo. od jakiś 20 000 km (przebieg samochodu to 200 000 km.) nie zauważyłem negatywnych skutków na silnik i podzespoły. Widocznej poprawy (lub cudów jak kto woli)też nie zanotowałem. Zgodnie ze słowami mechaników klen flo jest dobrym środkiem. Oczywiście są też inne ale ich nie stosowałem. Stosuję ten preparat przedewszystkim zimą aby ropa nie gęstniała. Innych zbawiennych skutków na silnik nie zauważyłem.

Co do stosowania to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. w zimie stosuję często a w lecie sporadycznie. Często jeżdzę po polsce i nie zawsze tankuję na znanych mi stacjach a tam paliwo może być różne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam a ja mam zagwozdkę tzn ... od jakiś 10 tys km bardzo często tankuję BP Ultimate Diesel i efekty są NA PRAWDĘ DOBRE !!! postanowiłem jednak pójść dalej i kupiłem Valvoline MaxLife Diesel System Cleaner tu możecie oczytać ... http://www.valvoline.pl/index_dodatki.html#

Mam jednak w związku z tym pewną wątpliwość mianowicie aktualnie mam zalany pełen bak BP Ultimate diesel i nie wiem czy mam lać ten specyfik do tego paliwa czy zaczekać i zalać zwykłą i dopiero wtedy dodać dodatek ?!?!

Chodzi o to że przecież sama BP Ud ma sporo dodatków ... boję się by nie przedobrzyć co o tym myślicie ??

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg

Opublikowano
Lej go , ja leję Castrol TDA nieważne czy zima czy lato , auto zalewam zawsze na full BP Ultimate ON jak mam taką mozliwość chociaż ostatnio tankuję na Stat Oil bo BP mam 20km dalej i nie po drodze :mad2:
Opublikowano

- Jaki efekt?

Osobiście wlałem wspomniany specyfik do oczyszczenia układu zasilania firmy CRC.Dodatkowo cały czas tankuję V-POWER DIESEL lub ON ULTIMATE.

Zastosowałem taki sposób, ponieważ auto stało nieużywane i niepokoił mnie dymek z wydechu.Pomogło :dance:

Opublikowano

- Jaki efekt?

ja ma koleszke ktory pracuje w lotosie(w rafineri)i tam maja specyfik ktory podnosi ilosc oktanow w paliwie...kiedy do baku wlalem to cudo to autko o niebo lepiej sie zachowywalo :D :D to wlasnie wlewaja zima do paliw

pozdro

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png