Skocz do zawartości

Dziwny problem dotyczący uruchamiania ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem szczęsliwym posiadaczem BMW E36 316i 1,6 + gaz (sekwencja)i ostatnimi czasy mam problem z odpalaniem samochodu. Problem jest następujący. Wsiadam rano do samochodu odpalam i jezdze okolo 3-4 godzinki wracam gasze samochod. Po kilku godzinkach ide go odpalic i D... pupa... ani drgnie. Pompka podaje, prad jest na przewodach( nowe tak jak i swiece) , paski sie kreca .... a tu nic. Rozrusznik kreci ale silnik jest gluchy. zazwyczaj odpala ponownie nastepnego dnia rano :( co jest bardzo uciazliwe. Nieraz zdarza się ze samochod odpala 2-3 dni z rządu normalnie i za kazdym razem. Wczoraj zdarzylo mi sie tak iz jezdzilem do 21.00 bez problemow (jak i zreszta od kilku dni bylo dobrze juz myslalem ze sie naprawilo) a dzis rano znow przykra niespodzianka. Samochod gluchy. Dodam ze jezeli odpali to chodzi rowniutko zadnych problemow, szarpan, przerywan, gasniec.... chodzi idealnie o ile zapali...

Tak więc zwracam sie z prosba, moze ktos mial taki sam przypadek i wie jak go rozwiazac. wskazowki i porady BARDZO mile widziane:)

Opublikowano

Kable raczej nie, bo gdyby to byla wina kabli to po prostu byłby słaby i by wolno kręcił.

Ale bendiks tak bo nie łapie koła. Czyli albo wymiana bendiksa w rozruszniku albo całego rozrusznika.

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Jak paski chodzą to rozrusznik raczej odpada. Dobrze by było pod kompem sprawdzić czy jakiś błąd nie wyskakuje. Po tym co napisałeś wynika że są problemy z podawaniem paliwa.
BMW forever!!!
Opublikowano
Tak to mozna odczuc.... silnik kreci, ale nic nie odczuwam chceci rozruchu, jest taki gluchy. Dziwne bo bywa ze 3-4 dni jezdzijak zloto za kazdym razem pali a nieraz 2 dni z nim walcze :(. Sprubuje pojechac pod komp jak tylko go odpale. Jak by miał ktoś jesio jakies wskazówki to będe bardzo wdzieczny a za wszyskie posty Serdecznie wam dziekuje.
Opublikowano
A czy reset komputera w sposób jaki znalazłem na tym forum może coś pomóc??? czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
Opublikowano
Reset moim zdaniem nic nie da. Jeżeli zrobisz reset to później podłączenie pod kompa też nic nie da bo komp nie zdąży nałapać informacji o błędach z czujników. Dopiero bodajże po 30 odpaleniach najlepiej jechać podłączać pod kompa.
http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano

Może alternator, ja stawiam coś z prądem. Sprawdź jeszcze świece

Jest jeszcze jedna opcja ale raczej science-fiction :) może masz ustawiony tygodniowy limit km i jeśli go przekroczysz nie chce już jeździć

Opublikowano
Spróbuj przeczyścić wtryski jakąś dolewką do paliwa. Nie wiem jak tam jest z możliwością wyjęcia wtryskiwaczy, ale można by jeden wyjąć w momencie kiedy auto nie odpala i sprawdzić czy leje paliwo. Jak nie leje to można iść dalej i odłączyć przewód zasilający w paliwo listwę wtryskową bo może pompa wtedy nie podaje. Można też jedną świecę wykręcić i sprawdzić czy jest iskra przy przekręcaniu rozrusznikiem. Jak paliwo podaje i iskra na świece idzie to będziemy dalej kombinować.
BMW forever!!!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Po dlugim czasie witam ponownie. Wreszcie dotelepalem sie do elektromechaniki i gostek po tygodniu walki powiedzial ze to wina sterownika.... blędow wywala roznie miedzy 6 a 10 !!!!!!!! a czesc to wogole z kosmosu. Powiedzial ze jak wymienie sterownik to problem zniknie. Sterownik zamówilem. poczekamy zobaczymy. Jak juz wymienie to napisze.
Opublikowano

Witam.... Problem okazał sie duzo mniej skomplikowany. Zepsuty okazal sie czujnik polozenia walu.... wymienilem i jezdze juz dluzszy czas i jest ok a w warsztacie sprawdzali stary i faktycznie jakies zle impulsy podawal tak wiec dziekuje wszystkim za posty. Mam nadzieje ze moje problemy przydadza si innym by mogli srawniej rozwiazac problem.

Dziekuje az jeszcze

Do uslyszenia.

Opublikowano
Podepnę się do tematu. Ja również borykam się z problem odpalania samochodu. Również jak kolega Razloo posiadam E36 316i 1,6 + gaz (sekwencja). Najgorzej jest z rana. Muszę długo kręcić żeby zapalił. I jak zapalę to trochę nierówno chodzi. Ale jak dodam gazu to jest już ok. Jak jest ciepły to pali dobrze. Wymieniłem już pompkę paliwa, świece, cewkę i kable. I dalej jest tak samo. Może jak u kolegi popsuł mi się ten czujnik położenia wału lub jakiś od temperatury.