Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co się dzieje z moją Bunią ?

Jakiś czas temu opisywałem problem z wywaleniem płynu z układu chłodzenia. Myślałem, że to była wina termostatu, wyjąłem i jedziłem bez problemu do dzisiaj kiedy to znowu na stacji benzynowej wywaliło mi płyn !!! Wszystko idzie korkiem, raz ucieka a raz nie. Dzieje sie to prawdopodobnie jak wyłącze silnik - bo na światłach wszystko jest w porządku, nie ma żadnej kałuży ani nic. Gasze silnik, rozpoczyna się fontanna.

Co to może być ? Zapchany przewód ? Zajechana pompa ?

Mam wrażenie, że od czasu do czasu pompa wydaje dziwne metaliczny podzwięk, jakby ciąć piłką do metalu. Nie wiem czy siada pompa czy też cieżko idzie płyn i dlatego męczy się i tak chodzi.

Jak to sprawdzić co i gdzie ?

Dodam, ze po dolaniu wody przejechałem teraz 25 km i wszystko jest w porządku, po dojechaniu na miejsce nic nie wyleciało, a temperatura w normie, troche niżej niż 90 - brak termostatu.

Oczywiście MECHANICY krzyczą... uszczelka, uszczelka... a żaden dotąd nie wpadł na myśl, żeby odkręcić chociaż korek od wlewu oleju - żenada :duh:

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
nie wiem jak w e32 ale ja w e38 jak mi padła pompa miałem podobne obiawy, musisz sprawdzić czy jest obieg u mnie nawet po wyjęciu termostatu dolny wąż był chłodny i to wskazywało że nie ma obiegu i padła pompa.
Opublikowano
Sprawdź drożność rurki łączącej zbiornik wyrównawczy z chłodnicą( cienka rurka z lewej strony silnika )
BMW... and nothing else matters