Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i moje e36 zaczęło pokazywać swoją złą stronę :(

mianowicie zaczęło się coś dziać z elektryką.

Jakiś czas temu stojąc przed przejazdem kolejowym auto zgasło, i... elektrycznie umarło. Dosłownie nie działało nic, niemogłem nawet włączyć awaryjnych. Odłączyłem kleme od aku na chwilę i zadziałało. Niestety problem zaczął się powtarzać. Zaobserwowałem, że jeśli podczas jazdy wrzucę lewy kierunek czy włączę nawiew to wyłącza mi sie na chwile radio i przygasają światła, jak wrzucę długie to czuś spore szarpnięcie i wachnięcie obrotów silnika i wtedy już wiem że jeśli zgaszę auto to będzie problem z odpaleniem. Prawie zawsze po chwili załapywał spowrotem. Niestety dzisiaj "zdechł" mi na skrzyżowaniu, głowiłem się z 10 min, odłączenie aku niepomagało, po jakimś czasie zaczęly się żażyć kontrolki i słychać było tykanie w skrzynce z bezpecznikami i przekaźnikami. Po jakimś czasie załapał.

Zaczyna mnie to martwić bo kiedyś może nieodpalić kilkaset km od domu :D

Koledzy pomóżcie bo jak jade do elektryka to jest wszystko wporządku.

Opublikowano
...

Koledzy pomóżcie bo jak jade do elektryka to jest wszystko wporządku.

moja rada - zmien Elektryka :P

na odleglosc ciezko cos doradzic - moze urywa sia masa - albo robi sie gdzies zwarcie

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano
Na nadkolu w okolicach przedniego reflektora kierowcy jest nakrętka 10tka którą wypada czasem sprawdzić, u mnie była poluzowana i działy się takie rzeczy jak u Ciebie. Tam jest masa kierunków, świateł itepe :)
Opublikowano

Jeżeli pomagało odpięcie AKU to podejrzewam że siadają ci szczotki w alternatorze (regulator). na niższych obrotach szczotki mogą się zawieszać i wtedy eksploatujesz nadmiernie AKU ... później dzieje sie co opisujesz... po dopięciu AKU na chwilę dajesz mu "odżyć" i dzięki temu za jakiś czas jest wszystko ok.

Sprawdź w pierwszej kolejności ładowanie.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: