Skocz do zawartości

Kompletny remont zawieszenia e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytalem troche postow na forum... pewnych rzeczy nie udalo mi sie odnalezc... a pewne rzeczy potrzebuja waszej opini...

Posiadam E36 Coupe z 1.6 z 96 roku.. Autko jest naprawde w dobrym stanie... ale jednak przebieg 190 tys wymaga pewnych prac...

praktycznie caly przebieg zostal najechany po niemieckiech drogach... jakies 10 tys nalezy do mnie...

do tej pory wymienilem tuleje wachacza bo jedna byla peknieta... ale chyba przyszedl czas na reszte...

auto nie jest jakos wytluczone bo wielu mechanikow mowie ze jest w bardzo dobrym stanie... ja jednak chce zrobic wszytsko na tip top... Poniewaz mam do niego alu 17" w chwili obecnej auto jezdzi na oryginalnych 15" 205/60/15

a wiec tak czy moze ktos jeszcze mi wypisac co powinnem wymienic ? w zawieszeniu ?

ja mysle o lacznikach stabilizatora... amortyzatorach drazkach kierowniczych... Co jeszcze powinno przy takim przebiegu zostac wymienione... ? jakie gumy ?

wymieniac to ? czy podjechac najpierw na jakas stacje diagnostyczna zeby sprawdzic co jest do wymiany ?

Dolegliwosci jakie czuje to drganie kierownicy na kostce.... luz na kierownicy i ciaganie w koleinach...

Opublikowano
Popatrz na tuleje wachacza z przodu i poduszki amortyzatorów szczególnie z tyłu bo to niewidoczny i często pomijany element. A co do noszenia w koleinach to na takich oponach to normalka.
Opublikowano

Niech Ci ktoś poszarpie autem i powie to tam trzeba wymienić. Choć jak chcesz zakładać 17" to i tak za 10tys będziesz zmieniał conajmniej sworznie, drążki i łączniki.

Jak Ci samochód nosi w koleinach na 15" kołach i oponie 205 to nie jest to na pewno normalny objaw.

Opublikowano

Jedź na stacje, sprawdzą Ci co trzeba powymieniać, zobaczą stan na szarpakach itp, bo po co wymieniać coś co jest w dobrym stanie i nie kwalifikuje sie do wymiany.

17stki do 1,6 - strasznie Ci spadną osiągi. Za to wygląd będzie niesamowity bo to super rozmiar do tej cupety, pasuje idealnie jeżeli chodzi o robienie wrażenia wizualnego.

Opublikowano

nad felgami zastnawiam sie... leza w domu juz prawie rok... takie same jak kolegi kujona...

http://moto.allegro.pl/item210851507_badzcie_oryginalni_kabriolet_bmw_na_slub_.html

ja od tego auta nie oczukje jakis wspanialych osiagow... a 17 beda pewnie okazyjnie... ;) o szerokosci 215...

dosc mocno rzuca mnie nawet w koleinach ktorych niby nie widac...

jaki moze byc koszt takiego przegladu ? podobny do kosztu przegladu rejestracyjnego ?

auto mam zawieszone dosc wysoko ( seryjne zawieszenie ) po wymianie amortyzatorow (bo pewnie to zrobie i zapewne na B4) czy mozna ja opuscic o jakies -15 mm tylko z przodu ? wiem ze przy obnizaniu powinno zastosowac sie B6 albo B8 ale ja nie jezdze jakos ostro... chodzi mi raczej o zabieg stylistyczny...

dzieki za kazda podpowiedz... ;)

moje autko

http://equus.wrzuta.pl/obraz/nqM624szKI/20061223_002

Opublikowano

jaki moze byc koszt takiego przegladu ? podobny do kosztu przegladu rejestracyjnego ?

10-20zl? Mi mechanik sprawdzil przy okazji wymiany oleju.

auto mam zawieszone dosc wysoko ( seryjne zawieszenie ) po wymianie amortyzatorow (bo pewnie to zrobie i zapewne na B4) czy mozna ja opuscic o jakies -15 mm tylko z przodu ? wiem ze przy obnizaniu powinno zastosowac sie B6 albo B8 ale ja nie jezdze jakos ostro... chodzi mi raczej o zabieg stylistyczny...

Od biedy pewnie da rade, ale gdzie znajdziesz takie lajtowe sprezyny;)

dzieki za kazda podpowiedz... ;)

moje autko

http://equus.wrzuta.pl/obraz/nqM624szKI/20061223_002

Calkiem, calkiem. Wrzuc wiecej fotek do galerii!