Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z was chipował silnik 2.5TDS 143KM?

Sam się nad czymś takim zastanawiam ale nie wiem czy warto - obawiam się późniejszych problemów z silnikiem i osprzętem.

Na taki bardzo profesionalny chiptuning na hamowni mi żal chajsu bo to wydatek rzędu 1500zł. Przeglądałem allegro - są oferty za 200-400zł i moje pytanie do was: Czy ktoś ma takiego chipa wstawionego u siebie? Jak jest z osiągami - poprawiły sie? Spalanie wzrosło czy raczej pozostało na tym samym poziomie? Czy zaczął mocno dymic z rury przy ostrzejszym deptaniu gazu? I chyba najważniejsze - jak silnik znosi nadwyżke mocy? - bierze olej? grzeje sie? itp.

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano

w twoim przypadku- jeśli masz automat, to byłbym ostrożny, może ci pozamiatać skrzynie automatyczną.

generalnie sie opłaca, auto dużo lepiej sie zbiera w stosunku do oryginału, warunek: silnik i osprzęt (turbo) musi być w stanie nienagannym.

Opublikowano

Ja skorzystałem z usług tej firmy (za 200zł):

http://www.allegro.pl/item225486516__chip_tuning_bmw_325_525_725_2_5tds.html

Ponieważ mam dostęp do programatora pamięci eprom to wysłałem zawartość mojej pamięci (wcześniej znalazłem wsad w internecie, ale dla pewności wysłałem własny) a firma odesłała mi zmodyfikowaną zawartość (a w zasadzie zawartości, bo modyfikuje się 2 chipy).

Pierwszy mod był niesamowity - auto nie do poznania, duża moc, moment, jak rakieta... z jedną wadą, trochę kopcił.

Poprosiłem o poprawkę i teraz mam mod spokojniejszy, ja mam poczucie, że nie nadużywam wiekowego przecież auta, a za autem prawie nie widać, że chipowane.

Jeżeli firma dysponuje wsadem oryginalnym do sterownika, to zaraz wysyła zaprogramowane, nowe kości. Jeżeli wsadu nie ma, to trzeba podesłać wsad, kości lub cały sterownik.

Także generalnie mogę polecić ten namiar. Najlepiej porozumieć się przed aukcją, ustalić czego się oczekuje, dogadać czy ma wsad fabryczny czy trzeba jakoś dostarczyć i już. W razie niezadowolenia można chipy odesłać w 7 dni i zwrot kasy albo poprosić o korektę, podając co jest nie tak. Ja w sumie miałem 3 wersje, wszystko w ramach jednej ceny. Jeżdżę sobie teraz na tym "lajtowym" chipie, a jak mnie najdzie to mogę włożyć ten mocny.

Jeżeli chodzi o efekty uboczne, awarie, zużycie to za wcześnie mówić, przejechałem ze 200km, wyłącznie po mieście.

Ogólnie, o ile się jeździ normalnie, to auto zachowuje się tak samo, nie dymi, nie jest głośniej, nie pojawiły się żadne niepokojące odgłosy, szarpanie, nic. Jak się wciśnie głębiej pedał (niekoniecznie do końca) to ładniej się zbiera i przyspiesza.

Jak się da gaz do dechy to za autem lekka chmurka zostaje, zwłaszcza w pierwszej chwili. Przy pierwszej wersji softu auto zostawiało zasłonę dymną (no troszkę koloryzuję, ale prawie).

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Witam.Tez zastanawialem sie nad nowym programem ale stwierdzilem ze szkodami troche kasy choc efekt fajny.Pardziej bym poszedl w zakup 3.0d.Napewno bym nie zrobil czipowania na "pale".Kiedys rozmawialem z Godula Moto Sport i pytalem sie czemu tyle to kosztuje.Pan mi powiedzial ze kazdy program jest unikalny dla silnika i nie wystarczy go wgrac dochodza jaszcze testy na chomowni poprawki programu itp.

Jezeli bum sie zdecydowal na nowy soft to tylko w jakims profesjonalnym warsztacie.Naszczescie mi nie grozi bo mam automat :D

http://www.godula.cc.pl/index.php?mode=Teoria%20tuningu%20chipowego

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

28 lat doswiadczen i ponad 20 zadowolonych klientów ??

ceny sa moze lekko za wysokie jak na programy ktore sa w mniejszym lub wiekszym stopniu tansze lepsze/gorsze

przyklad

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/BMW-PERF-CHIP-TUNING-1-3-5-6-7-8-X-SERIES-ROADSTER_W0QQitemZ250153402756QQihZ015QQcategoryZ33597QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

ostatni wpis z wyczynow karierowych jest z 1999 roku

tak to by wygladalo ze lata switnosci to juz ta firma ma za soba

firma sie zwie profesjonalistami a to nie jest nic innego jak marketing

wystarczy podobny gadzet koszt okolo 300-600$ i troche czasu

http://www.nnomo-racing.com/honda_nnomo_produkte/honda_nnomo_fotos/honda_nnomo_apexi/honda_apexi_power_fc.jpg

Edytowane przez Elvishh
Opublikowano

Nie polecam chipowania auta w sposob nieprofesjonalny/korespondencyjny.

Tak jak Łosiowy napisal kazdy program jest unikalny (mapa paliwa) dla danego, konkretnego silnika. Wiec takie chipy za male pieniazki, ktore mozna kupic na allegro to sa albo programy, ktore pozostawiaja autko na tzw ssaniu albo wielce usredniane co moze dac negatywne efekty dla silnika.

Opublikowano
to ja daniel 96 co to jest że samochód na wolnych obrotach wspomaganie tak się zachowuje jagby tarło guma o gume.czasami jak jade to mi się dławi czy to tylko wina pąpy