Skocz do zawartości

2.5 benzyna, brak mocy :( czyżby sprzęgło ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kupiłem kilka dni temu BMW 525i E39 1998r. Na codzień jeżdżę normalnie, bez żadnych wygłupów. Jednak ostatnio kiedy chciałem sprawdzić co ten motor potrafi, całkowicie się rozczarowałem. Otóż chcąc ruszyć z piskiem opon (oczywiście z pierwszego biegu :P ) auto nie dało rady, jedyne co poczułem to zamiast mocy, palone sprzęgło a auto tylko szarpie, tak jakby się dusił. Poprzednia właścicielka twierdziła, że wymianiała niedawno sprzęgło. Auto osiąga dużą prędkość, jednak jest bardzo słabe. O paleniu gumy nawet nie ma mowy. Wydaje mi się, że przy tej mocy nie powinno z tym być najmniejszego problemu.

Dodam jeszcze, że pedał sprzęgła nie chodzi płynnie. Przy samym końcu czuć takjakby przeskok i dopiero wtedy załapuje.

Co stanowi problem ?? Czy to faktycznie sprzęglo do wymiany?? Czy może coś innego ??

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Tak jak napisał kris13, jak chcesz aby zapiszczały opony to musi być wyłączone ASC, bo z włączonym systemem przy próbie zerwania przyczepności kół zostaje przymknięta przepustnica i jest wtedy odczuwalny efekt szarpnięcia, przydławienia. Ale co do smrodu sprzęgła i niepłynnej pracy pedału to już nic nie jestem w stanie podpowiedzieć. Lepiej pojechać do kogoś kto ma trochę pojęcia i niech oceni problem naocznie. Tym bardziej że sprzęgło było robione i mógł ktoś coś spartolić. Chyba że ma ktoś jakieś trafne sugestie. :idea: