Skocz do zawartości

Podmiana tapicerki fotela kierowcy w E36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Jestem tu nowy (także jeżeli chodzi o markę BMW). Kupiłem mój samochód z przetartym fotelem kierowcy. Znalazłem za grosze fotel od strony pasażera i chciałbym podmienić tapicerkę. Jest to możliwe?, są z tym jakieś trudności? i jak to najprościej zrobić. Dzięki za wszystkie informacje

Opublikowano

Jeżeli przednie fotele są takie same (część z tapicerką) - bo w sumie nie pamiętam czy tak jest, to nie powinno być problemów z przełożeniem.

Trochę zabawy będzie - trzeba by wymontować fotel i zdjąć wszystkie osłony - tak, żeby był dostęp do mocowania materiału - generalnie nie jest to trudne.

Opublikowano

Ja robiłem coś takiego. Odkręcasz fotel i wyjmujesz z auta. Ja robiłem tylko siedzisko bez oparcia bo to osobne elementy. Od spodu siedziska są 4 plastikowe kołki które trzeba wypchnąć. Trzeba uważać żeby się nie połamały bo później siedzisko będzie ruchome i trzeba będzie jakoś to kleić.

Następnie gdy już mamy samą gąbkę z materiałem, od spodu jest ona naciągnięta i przymocowana dużą ilością zagiętych blaszek które trzeba poodginać i zdjąć materiał.

Materiał przymocowany jest do gąbki za pomocą takich drutów i spięte są one haczykami (rozbierzesz to zobaczysz). Bardzo ciężko się je wyciąga i łatwo poprostu wyrwać "stelarz" wtopiony w tę gąbkę. Po paru mordęgach udało mi się to wyciągnąć. Z założeniem było jeszcze trudniej ale zamieniłem te haczyki na małe trytytki.

Jeżeli nie będziesz umiał poradzić sobie z tymi drutami zawieź poprostu wszystko do tapicera. Ale rozbierzesz to zobaczysz. pozdrawiam.

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Jeżeli dobrze zrozumiałem to łatwiej będzie wymienić obicie wraz z gąbką. Wtedy nie trzeba będzie ściągać materiału.
Opublikowano

Witam. Ja mam podobny problem. W mojej beemce wszystkie fotele są eleganckie oprócz ... fotela kierowcy - Mam pytanie czy tapicer samochodowy jest w stanie zrekonstruować wytarte elementy siedziska w oparciu o orginalną/zamienną tkaninę ? Skoro lakiernicy potrafią dorobic kolor to pewnie tapicerzy samochodowi również są w stanie przywrócić (pseudo)orginalne obicie foteli ?

Czy ktoś z was Koledzy robił fotele u tapicera ? I ewentualnie jaki jest koszt?

Pytam, bo nie wiem czy jest taka szansa czy zostaje tylko szukać fotela na szrocie ...

Pozdrawiam.

Opublikowano
Z tego co poczytałem na forum to można dostać oryginalny materiał w serwisie a z tym to już większość tapicerów da sobie radę.
Opublikowano

Ja u siebie też miałem przetarty fotel kierowcy. Z jednego boczka z drzwi ściągnąłem materiał. Ściągnąłem materiał z fotela wyprułem przetarty element, wyciąłem z boczka taki sam wzór i dałem mamie do przyszycia na maszynie. Teraz fotel elegancki jak nowy :). Boczek kupiłem na allegro rozwalony za 9zł ale materiał był dobry.

Pozdrawiam

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
..... Boczek kupiłem na allegro rozwalony za 9zł ale materiał był dobry.

Pozdrawiam

Ale spryciarz :jawdrop: dobre i cwane! :twisted2: