Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zapytanie...dość dziwne i nie śmiejcie się proszę bo to może być absurd co napiszę....i na mechanice trochę sieznam w dodatku sporo lat siezajmuje tak..hobbystycznie jak jest czas

Otóż...czy to możliwe że z tylniego koła(lewa alu-felga krzywa, zwichrowana) poprzez budę przenoszą się drgania na kierownicę??? czy to jednak wina przodu?? tzn: będę dziś prostował felgę i czy robić wyważanie felg przednich skoro trzesie?? a z przodu fele są proste..

Pozdrawiam z góry dziękuje

Opublikowano
Ja dopatrywałbym sie raczej przyczyny w przednim zawieszeniu. Sprawdz łaczniki stabilizatora bo to przewaznie jest przyczyna trzepotania kierownicy no i tarcze sprawdz czy nie bija:)
Opublikowano
U mnie pomogło wyważenie przednich kół właśnie. A co do krzywej felgi z tyłu - być może jest tak, że przez nią szlag trafił wyważenie przednich kół, bo skoro auto nie jedzie jak po sznurku...
Opublikowano

Już wszystko wiem

W sobotę odwiedziłem punkt wymiany opon(bo zmusił mnie do tego stan tylnich opon :twisted2: ) i co się okazało...

Punkt taki w miarę ogarnięty zajmują sie i mechaniką itd więc postanowiłem zapytać co jest z tymi drganiami...koleś spojrzał na koło, pomacał sobie przednie opony(Prawie nówki ok 5 tys przelatane Pirelli) i co się okazało..."wyschodkowane opony" - przyczyna??obniżone o 40 mm zawieszenie :jawdrop: (które też mi przejżeli i wszystko ok.).podobna akcja była z tylnimi oponami...od wewnątrz były bardziej zdarte..i też przez obniżenie..zapytałem czy moze ustawic mi kąt z tyłu..i usłyszalem ze jedynie co moze to mi zawieszenie zmienic żeby nie darło nie równomiernie...nie można ustawic..a czytałem gdzieś na forum że mozna..jednak...niestety :?

usłyszałem jescze jeden fajny tekścik odnośnie opon :twisted2:

"Włoszka nie żona, Pirellka nie opona" :lol:

Pozdrawiam

Opublikowano
Wiecie czasami nie ma na to wykładnika ale warto sie tym zainteresować bo może być to przyczyna tych drgań... Coś podobnego miał znajomy...