Skocz do zawartości

Czy stanie sie cos jezeli wlalem oleju ponad stan?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dużo wlałeś ponad normę? Jak z setkę to nic się nie stanie. Gorzej jak z litr więcej :D

A czy stan oleju sprawdzałeś rano czy po 5 min od zalania?

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Wymieniałem cały olej jakas godzinke przed sprawdzeniem stanu. wlalem gdzies 6,2 litra a do mojej Buni w katalogu zalewa sie 6,5 litra.
Opublikowano
Jeśli już zmieniłeś olej i wlałeś podobną ilość do katalogowej to teraz sobie sprawdź stan na następny dzień jak cały ścieknie do miski i będziesz miał odpowiedź.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano (edytowane)
Dalej nie wiemy ,czy na miarce masz ponad stan i ile.To ile oleju wchodzi do silnika nie znaczy,że tyle musisz wlać.Zależy jak spóściłeś stary olej.Często nie dokońca ludzie spószczają,bo na zimnym silniku to robią,a po drugie na śćiankach sporo zostaje.Jeśli na miarce jest więcej niż MAX. bez dyskusji musisz upóścić bo ci uszczelniacze rozwali. Edytowane przez RafiRud
Opublikowano
co się stanie??? do oleju dostanie się ropa, co zwiększy jeszcze jego obiętość..w najlepszym wypadku czekać cie będzie tylko czyszczenie silnika...gorzej moze być gdy ci rozerwie pompe paliwa i rozszczelni silnik... co jeszcze ??nie wiem.... nie znam sie na TYCH silnikach...ogólnie na dieslach tak...ale z tym nie miałem doczynienia ale objawy są podobne.pozdrawiam
Opublikowano
Chlopaki nie straszcie ze zaraz sie rozszczelni albo pompa walnie,zalezy ile ponad max,ale nie zaraz awaria!!!.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Chlopaki nie straszcie ze zaraz sie rozszczelni albo pompa walnie,zalezy ile ponad max,ale nie zaraz awaria!!!.

Przecież mówiłem żeby uzupełnił informacje to cisza.Każdy mówi co się może stać.

Opublikowano
Moja Astra pociągała sobie olej. Nie wiem jak to się stało, ale podczas wymiany oleju wlałem około 1 litr za dużo. Pomyslałem, że nic się nie stanie bo po 3 tysiącach i tak to zniknie. Trochę mnie zdziwił fakt, że po 5 tys km stan jest taki jak po wymianie. Wniosek -nadmiar oleju uszczelnił silnik :jawdrop:
Opublikowano
oleju to chyba jest z litr ponad stan. spuściłem już pół litra i nadal zbyt dużo. chyba za wysoko uniosłem samochód przy wymianie i z litr starego oleju został.