Skocz do zawartości

śruby gwiazdkowe przy felgach przeciw kradziezy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

kupilem auto i chcialem wyważyc koła- brakuje mi albo nie znalazlem- adaptera do srub zabezpieczajacych przed kradzieża. (gdzie sa schowane w aucie- moze jest jakis schowek ktorego nie znalazlem? ;( )

ktos wie ile kosztuje dorobienie tego adaptera?

bez niego jak dostane kapcia to tylko laweta pozostaje!!!

Opublikowano
Adapter powinienes miec w zestawie kluczy w bagazniku.

mam tylko klucz.. :( chyba czeka mnie kosztowne dorabianie adaptera...

Opublikowano
raczej skorzystam z serwisu... ;/ wolalbym dospawac u mechanika do sruby z gwiazdka normalna srube.. ale moze sie uszkodzic felga... od goraca.
Opublikowano

Rozwierc odpowiednimi wiertlami tak aby glowka odpadla. Po zdjeciu kola wykrec pozostalosc sruby. :wink: Nowa srube do kol kupisz za pare zlotych w ASO.

Na przyszlosc prosze wlasciwie tytuluj temat. Zamiast pisac "E[46]" wybierz w temacie model ktorego dotyczy pytanie np "E46" , "E36" :evil:

Opublikowano
Metoda tańsza ale trochę pracochłonna. kawałek modeliny (bo trochę trwardsza od plasteliny jest) na patyczek i lekko wcisnąć tak żeby ci się tylko wzór klucza odcisną, potem śruba z większym łebkiem, szlifieka i jechane co chwile przykładając do wzoru, jak będzie już git to na przeciwną stronę śruby dwie nakrętki, skątrować i odkręcić. Tak jak mówiłem troche to żmudne i wymaga dokładności ale zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na browara do roboty :mrgreen:
Opublikowano

....albo zrobiony z modeliny odlew dokladnie pomierz za pomoca mikromierza, glebokosciomierza i suwmiarki. Na podstawie zgromadzonych danych wykonaj rysunek w jakims CAD programie. Wyslij to do firmy ktora dysponuje obrabiarkami CNC a dorobia ci odpowiedni klucz ktory bedzie pasowal do twoich srub zabezpieczajacych. :twisted2:

Jestes z Wroclawia wiec ta firma na pewno wykona projekt. :mrgreen:

Opublikowano

jesli to orginalne zabezpieczenie bmw odczytaj nr z sruby i zamow w serwisie bmw. w katowicach kupilem na drugi dzien , cena to okolo 16zl.

jesli nie byles jeszcze klientem serwisu musisz podac swoje dane osobowe i adres. jesli beda mieli chwilke moga ci odkrecic na miejscu , bez zamawiania sruby. pod warunkiem oczywiscie ze to orginalne zabezpieczenie.

a moze po prostu zadzwonisz do poprzedniego wlasciciela i zapytasz gdzie jest zabezpieczenie??

Opublikowano
....albo zrobiony z modeliny odlew dokladnie pomierz za pomoca mikromierza, glebokosciomierza i suwmiarki. Na podstawie zgromadzonych danych wykonaj rysunek w jakims CAD programie. Wyslij to do firmy ktora dysponuje obrabiarkami CNC a dorobia ci odpowiedni klucz ktory bedzie pasowal do twoich srub zabezpieczajacych. :twisted2:

Jestes z Wroclawia wiec ta firma na pewno wykona projekt. :mrgreen:

Też dobry pomysł. Ale jak wcześniej poradziłeś rozwiercanie to się kolega by pozbył śrub zabezpieczjących, fakt nowe kosztują jakieś 40 zeta, ale miałem taką samą sytuację i dorobienie krztałtki zajęło mi 25min i z taką dorobiną śmigam do dziś i nie narzekam.

Opublikowano
witam.

kupilem auto i chcialem wyważyc koła- brakuje mi albo nie znalazlem- adaptera do srub zabezpieczajacych przed kradzieża. (gdzie sa schowane w aucie- moze jest jakis schowek ktorego nie znalazlem? ;( )

ktos wie ile kosztuje dorobienie tego adaptera?

bez niego jak dostane kapcia to tylko laweta pozostaje!!!

Adapter w serwisie kosztuje 25pln a cały nowy komplet śrub z dwoma

adapterami i wymianą to koszt 90pln.

Jeżeli chcesz kupić sam adapter to musisz znać kod (jest wybity na

śrubie np: 32 lub 36 albo inny nr.) jeżeli nie znasz kodu to musisz

podjechać do serwisu. Sprawdzenie jest za darmo.

Sam zdecyduj czy opłaci sie kombinować.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641