Skocz do zawartości

"żółte" tablice rejestr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usłyszałem niedawno, że można jeździć w Polsce na niemieckich tablicach z żółtym paskiem. Ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tej informacji.

Czy ktoś ma pewne informacje na ten temat? Bo wybieram się do DE w niedługim czasie i będę miał dylemat..

Opublikowano
tak mozesz ale tylko przez 5dni
Opublikowano

IMHO 5 dni od momentu przekroczenia granicy, to masz na zgloszenie samochodu do urzedu celnego.

A tablice z zoltym paskiem sa do poruszania sie tylko i wylacznie na terenie Niemiec - do poruszania sie poza Niemcami sa tablice z czerwonym paskiem.

No chyba, ze sie cos ostatnio zmienilo.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
No właśnie podobno coś ostatnio się zmieniło i tak jak pisze misiu84 też słyszałem, że przez 5 dni. misiu84 czy masz jakąś potwierdzaną informację na ten temat (link) czy wiesz też jak ja ze słyszenia
Opublikowano
wiem tylko ze na zultych tablicach masz ubezpieczenie tylko w niemczech bo tosa tablice dojazdowe jagbys chcial jechac na tüv ale przez granice mozesz nanich spokojnie przejechac ale niewiem jak jest z ubezpieczeniem poza terenem niemiec
Opublikowano
wiem tylko ze na zultych tablicach masz ubezpieczenie tylko w niemczech bo tosa tablice dojazdowe jagbys chcial jechac na tüv ale przez granice mozesz nanich spokojnie przejechac ale niewiem jak jest z ubezpieczeniem poza terenem niemiec

No mnie nie chcieli przepuscic na tych tablicach przez granice.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Wdzialem na wlasne oczy jak przez krakow przemykaja w strone przemysla autka na zóltych (merce,audi,bmw) . wydaje mi sie, ze ruskie albo inne ukraince moge poruszac sie po polsce do punktu docelowego (miejsce zamieszkania). nie wiem wlasnie jak to jest w z polską . napewno na czerwonych wiele osob jezdzi i to po terminie ale maja chyba wykupione przedluzenie OC. A ze 2 lata temu slyszalem , ze te auta z zlótymi sluzą tylko np. do tymczasowego przemieszczania sie autem po uni eur.
Opublikowano
ze 2 lata temu slyszalem , ze te auta z zlótymi sluzą tylko np. do tymczasowego przemieszczania sie autem po uni eur.

Dokladnie to jest napisane na stronie ktora przytoczyl Mazur.

Opublikowano
  • Autor
Na początku(po naszym wejściu do UE) było tak Niemcy to na tych tablicach wypuszczali, tylko polscy celnicy nie chcieli wpuszczać, albo na lawetce przez granicę, a potem złapią (ok 3tys pln, samochód na parking)... nie złapią...
Opublikowano

I tak jest chyba do tej pory. Dlatego przy granicy jest pelno laweciarzy, ktorzy 'za drobna oplata' przewoza samochod na zoltych tablicach przez granice, a potem samochod jedzie samodzielnie na wlasne ryzyko.

Niektorzy nawet przemalowuja te zolte tablice na czerwone ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor

A więc dzwoniłem do wydz. ruchu drog. w W-wie i okazało się że można na tych tablicach po Polsce jeździć.

Poza tym w zeszłym tygodniu kolega przywiózł passata na tychże blachach i problemu z przekroczeniem granicy nie miał, mówił też że kilka aut z żółtymi tablicami widział (przekraczających granicę).

Aha przy granicy lawet też nie widział.

Opublikowano
No to duzo by to upraszaczalo. A powiedzciemi. Zeby kupic tablice z czerwonym paskiem musi byc wazny TUV. A zeby kupic te z zoltym juz chyba nie?? Bo to sa tzw tablice "warsztatowe" do przejazdu z warsztatu do warsztatu na np. zrobienie TUV'a.

Opublikowano
Zeby kupic tablice z czerwonym paskiem musi byc wazny TUV. A zeby kupic te z zoltym juz chyba nie??

Dokladnei zolte mozesz kupic z TUV i bez, czerowne tylko z TUV i dluzszym okresem ubezpieczenia.

Ps. moze ktos wydabedzie jakies pismo urzedowe dotyczace poruszania sie po Polsce na zoltych blachach?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
  • Autor
Ps. moze ktos wydabedzie jakies pismo urzedowe dotyczace poruszania sie po Polsce na zoltych blachach?

Też chciałbym takie coś zobaczyć, żeby w 100% być pewny

Opublikowano
a jak to jest z ubezpieczeniem w polsce jest tak samo jak z tablicami celnymi :think:
Opublikowano
  • Autor
No to dołoże jeszcze trzy grosze bo nie lubie urzedasow.OD 01 LIPCA 2007 MOZNA WJEżDZżAC DO POLSKI NA TZW.TABLICACH Z żółTYM PASKIEM WARUNKIEM JEST WYKUPIENIE OC "GRANICZNEGO" 180Zł SAMOCHóD,100Zł PRZYCZEPA(np. w Swiecku w kantorze na granicy). ubezpieczenie jest wazne 30dni.koniec interesu laweciarzy przewoznikow przez granice.pozdro

Pozwoliłem sobie na skopiowanie posta dla rozjaśnienia sytuacji

Opublikowano
a jak to jest z ubezpieczeniem w polsce jest tak samo jak z tablicami celnymi :think:

Z tego co się orientuje trzeba wykupić ubezpieczenie graniczne 200 zł na miesiąc i po problemie a to i tak się opłaci bo żółte tablice są tańsze. Jest jeszcze jeden duży plus jak się bierze blachy z żółtym paskiem nie wpisują Polaka do brief to bardzo ważne dla handlarzy.

Jutro wraca kolega z Niemiec (na żółtych) to się dowiem co i jak.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Dla rozjasnienia -zolte tablice moze wykupic tylko osoba zameldowana w niemczech.Od kiedy mozna legalnie jezdzic na niewaznych tablicach,bo jak sa wazne 5 dni i wykupicie ubezpieczenie na granicy na 30 dni ,to po uplywie tych 5 dni sa juz nie wazne czyli jak byscie ich nie mieli tzn mozna zdjac i wywalic do rowu.Ciekawe czy ubezpieczyciel wyplaci szkode jak cos sie stanie w czasie waznego ubezpieczenia i niewaznych tablic.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
No więc kolega bierze żółte blachy z ubezpieczeniem na 5 dni i spokojnie jeździ po Polsce przez ten czas. Nie wykupuje żadnych dodatkowych ubepieczeń do jazdy po kraju i nie jest zameldowany w Niemczech.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

No to wkoncu jak?

trzeba kupowac te ubezpieczenie graniczne w pl czy nie?

A co jesli ja przekraczam przejscie NIEMCY- CZECHY a pozniej CZECHY-POLSKA ?

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
A ile teraz kosztują zółte blachy?Orientuje się ktoś?
Opublikowano
To zalezy gdzie je kupujesz od regionu i od ubezpieczyciela, kiedys bralem to placilem 80eur.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Do zainteresowanych:cena tych tablic jest różna w różnych powiatach-landkreisach,np.w Berlinie "żółte"sa tańsze niż celne ale kupowałem w zeszłym tygodniu w Gelnhausen koło Fuldy to były droższe niż celne ale pojazd nie miał tuv i byłem na nie skazany,Polak moze jak najbardziej wziąć na siebie "żółte" ja biorę,jestem Polakiem nie zameldowanym w Niemczech.Potwierdzam raz jeszcze to co kiedyś napisałem a ktoś tu zacytował,OD 01.LIPCA 2007 WOPKI WPUSZCZAJA NA NICH DO POLSKI MUSISZ WYKUPIC TYLKO DODATKOWE UBEZPIECZENIE GRANICZNE WAZNE 30 DNI(NIE 5).pozdro
Opublikowano
  • Autor
Potwierdzam co wyżej mecik napisał. Można brać na siebie żółte (brałem 80E). Nagranicy pytałem strażnika czy trzeba wykupić ubezpieczenie w Polsce i stwierdził że "chyba tak". 5 dni to nie są ważne tablice tylko ubezpieczenie i tylko na terenie DE.