Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś motował czujniki ale inne niż z bmw??? Ja postanowiłem kupić sobie zwykle za 100zl pasujące do każdego auta. Przewierciłem moją BEATKĘ układ podłączyłem pod swiatło wsteczne i jest problem...

Zaraz jak włącze zapłon słysze pikanie mojego brzęczka nie ważne czy mam wsteczny czy nie. Zmierzyłem napięcie na żarówce cofania podczas postoju okazuje się że lcm wysyła impulsy 0.5V pewnie żeby sprawdzić stan żarówek. Czy jest możliwość podłączenia się gdzieś indziej niż światło wsteczne tak aby działał układ?Maja Beatka nie miała wcześniej czujników, nie wiem czy ma wejscie pod PDC i gdzie go szukać?

Czy może ma ktoś pomysl jak zapobiec wzbudzaniu się tego układu??

Dziekuje za pomoc!

Opublikowano

no to najprostszym rozwiązaniem powinno być podłączenie bezpośrednio przy wyłączniku przy skrzyni i przekaznik

dobrze że to piszesz bo też myślałem o takich czujnikach

Opublikowano
Ja założyłem takie czujniki i spisują się świetnie. Podłączyli mi to razem z montażem alarmu i jest wszystko ok (już ponad rok).
Opublikowano

Witam

W manualu jest prosto, czujnik w skrzyni i tyle, przy wstecznym jeden pin w czujniku jest zwierany z masą.

W automacie jest gorzej. Wsteczny wykrywany jest z ustawienia dźwigni zmiany biegów. Położenie dźwigni wychodzi jako kombinacja napięć na czterech przewodach na złączu dźwigni. I tak pozycja R jest wtedy, gdy na pinach

1 - jest +12V

2 - nie ma napięcia

3 - nie ma napięcia

4 - nie ma napięcia

Inne kombinacje napięć wykrywane są jako inne pozycje lub jako błąd.

Trzebaby zrobić jakąś logikę do detekcji wstecznego. Np. na czterech przekaźnikach:

cewki czterech przekaźników podłączyć z jednej strony do kolejnych pinów 1,2,3,4 dźwigni a z drugiej strony do masy.

Styki robocze w pozycji (kolejno przekaźniki) NO, NZ, NZ, NZ połączyć szeregowo. Z jednej strony podłączyć +12V a z drugiej strony będzie wyjście na zasilanie PDC :) napięcie pojawi się tylko w pozycji dźwigni na R

Pozdrawiam

typer