Skocz do zawartości

[E34] 525tds automat szarpie i potrafi zgasnac!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam e34 525tds 1992r! Auto ma 180tys, bylo regularnie serwisowane, uzywane przez 50 letnia niewiaste(taka widniala w brifie) zmienilem oleje zarowno w silniku jak i w skrzyni! zero wyciekow czy nieszczelnosci, odpala na dotyk (na razie najnizsza tem to 2 stopnie C), jedzie prosto, pracuje rowno!!!

Mam tylko jeden problem z autem- kiedy wrzucam D (czy z parking czy z R) autem szarpie, wskazowka obrotomierza wykonuje ruch w dol i auto potrafi zgasnac raz na 7-10 wrzucen biegu! ( i raczje wylacznie na cieplym silniku) W czasie jazdy przelaczenie biegu jest praktycznie niezauwazalne! Obroty na biegu jalowym sa dosc niskie, ale silnik pracuje rowno i bez wibracji Po wymianie oleju w skrzynce przez tydzien przy wrzuceniu D czy R szarpniecie autem bylo jakby mniejsze i problem zgasniecia przez tydzien zniknal!!!

Moze ktos ma albo mial podobny problem???

Opublikowano

hmmm sterownik? jaki? i za ile? zebym wiedzial co szukac?

a o obrotach myslalem wczesniej ale podobno silnik sie juz "ulozyl" wiec radzono mi nie kombinowac! i z drugiej strony te gasniecie jest bardzo losowe ale nie zdarzylo sie na zimnym ani razu zawsze na cieplym silniku!

Opublikowano
a jka zapala na ciepłym ??gorzej jak na zimnym??

Zapala praktycznie blyskawicznie wiec nie zauwazylem roznicy cieply zimny! jutro zwroce na to uwage !jedynie na cieplym swiece sie krocej grzeja:)

Opublikowano
oporcz tego gasniecia doszedl problem,na ktory zwrocil uwage moj kumpel ze podczas postoju wlaczenie swiatel czy krecenie kierownica powoduje spadek obrotow! Jutro jade z tym w serwisu BMW (nie aso), ale chlopaki sie naprawde znaja, zanim skonczylem mowic o objawach to juz powiedzial mi ze mam TDS-a:) na forum tez ich chwalono wiec licze ze jutro sie moje klopoty sie skoncza :) wszystko opisze aby inni nie musieli poruszac juz tego tematu tylko uzyli "szukaj" :)
Opublikowano

bylem w warsztacie, kilka chwil na kompie, obroty podniesione do 750 i jeszcze cos tam wyregulowane! koszt 50pln! diagnoza! Poczatek agoni pompy:) ale w zaleznosci od jakosci paliwa wytrzyma jeszcze 50-100tys! lac uszlachetniacz i trzymac kciuki:)

jak tak czytam forum to dochodze do wnioski ze nawet jak wycieraczki zle chodza to winna jest ta nieszczesna pompa:)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Cześc,

soryy ale nie chce mi się znów pisac o pompach wtryskowych,

poczytaj moje posty i Felixa to się trochę ciekawych rzeczy dowiesz :idea:

- tylko się nie przestrasz :wink: - po prostu trzeba wymienić - i tyle :lol:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
czytalem juz wszystko o tds zanim kupilem auto :) na razie w opini mechanika dzisiejszego, ktory cytuje "ja naprawiam BMW od 88 roku" mam jeszcze troche spokoju z pompa choc wszystko zalezy od jakosci ropy a na to nie mam wplywu :( chyba ze by lac opal tam zawsze jest to co powinno :wink:
Opublikowano
ja leje tylko opał.

i kto wie czy to nie lepsze dla silnika niz mieszanka rozpuszczalnikowo-ropna zwana olejem napedowym ON

ja mam rope z dystrybutora w cenie opalu wiec finansowo wychodze na zero, dlatego sie wacham :)

A co dostaje po dupie na opale najbardziej? i ile tys tak juz zrobiles?