Skocz do zawartości

[E34] 525tds automat szarpie i potrafi zgasnac!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam e34 525tds 1992r! Auto ma 180tys, bylo regularnie serwisowane, uzywane przez 50 letnia niewiaste(taka widniala w brifie) zmienilem oleje zarowno w silniku jak i w skrzyni! zero wyciekow czy nieszczelnosci, odpala na dotyk (na razie najnizsza tem to 2 stopnie C), jedzie prosto, pracuje rowno!!!

Mam tylko jeden problem z autem- kiedy wrzucam D (czy z parking czy z R) autem szarpie, wskazowka obrotomierza wykonuje ruch w dol i auto potrafi zgasnac raz na 7-10 wrzucen biegu! ( i raczje wylacznie na cieplym silniku) W czasie jazdy przelaczenie biegu jest praktycznie niezauwazalne! Obroty na biegu jalowym sa dosc niskie, ale silnik pracuje rowno i bez wibracji Po wymianie oleju w skrzynce przez tydzien przy wrzuceniu D czy R szarpniecie autem bylo jakby mniejsze i problem zgasniecia przez tydzien zniknal!!!

Moze ktos ma albo mial podobny problem???

Opublikowano
może obroty są zdecydowanie za niskie... sprawdź to.
Opublikowano

pojedz na kompa nich podniosa troche obroty. ale sterownik i tak jest walniety niestety.

pozdro.

e39 3.0D
Opublikowano
  • Autor

hmmm sterownik? jaki? i za ile? zebym wiedzial co szukac?

a o obrotach myslalem wczesniej ale podobno silnik sie juz "ulozyl" wiec radzono mi nie kombinowac! i z drugiej strony te gasniecie jest bardzo losowe ale nie zdarzylo sie na zimnym ani razu zawsze na cieplym silniku!

Opublikowano
a jka zapala na ciepłym ??gorzej jak na zimnym??
e39 3.0D
Opublikowano
  • Autor
a jka zapala na ciepłym ??gorzej jak na zimnym??

Zapala praktycznie blyskawicznie wiec nie zauwazylem roznicy cieply zimny! jutro zwroce na to uwage !jedynie na cieplym swiece sie krocej grzeja:)

Opublikowano
podnies obroty troszke na jakies800 i juz.
e39 3.0D
Opublikowano
  • Autor
oporcz tego gasniecia doszedl problem,na ktory zwrocil uwage moj kumpel ze podczas postoju wlaczenie swiatel czy krecenie kierownica powoduje spadek obrotow! Jutro jade z tym w serwisu BMW (nie aso), ale chlopaki sie naprawde znaja, zanim skonczylem mowic o objawach to juz powiedzial mi ze mam TDS-a:) na forum tez ich chwalono wiec licze ze jutro sie moje klopoty sie skoncza :) wszystko opisze aby inni nie musieli poruszac juz tego tematu tylko uzyli "szukaj" :)
Opublikowano
  • Autor

bylem w warsztacie, kilka chwil na kompie, obroty podniesione do 750 i jeszcze cos tam wyregulowane! koszt 50pln! diagnoza! Poczatek agoni pompy:) ale w zaleznosci od jakosci paliwa wytrzyma jeszcze 50-100tys! lac uszlachetniacz i trzymac kciuki:)

jak tak czytam forum to dochodze do wnioski ze nawet jak wycieraczki zle chodza to winna jest ta nieszczesna pompa:)

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Cześc,

soryy ale nie chce mi się znów pisac o pompach wtryskowych,

poczytaj moje posty i Felixa to się trochę ciekawych rzeczy dowiesz :idea:

- tylko się nie przestrasz :wink: - po prostu trzeba wymienić - i tyle :lol:

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor
:)

Edytowane przez zbylon

Opublikowano
  • Autor
czytalem juz wszystko o tds zanim kupilem auto :) na razie w opini mechanika dzisiejszego, ktory cytuje "ja naprawiam BMW od 88 roku" mam jeszcze troche spokoju z pompa choc wszystko zalezy od jakosci ropy a na to nie mam wplywu :( chyba ze by lac opal tam zawsze jest to co powinno :wink:
Opublikowano
  • Autor
ja leje tylko opał.

i kto wie czy to nie lepsze dla silnika niz mieszanka rozpuszczalnikowo-ropna zwana olejem napedowym ON

ja mam rope z dystrybutora w cenie opalu wiec finansowo wychodze na zero, dlatego sie wacham :)

A co dostaje po dupie na opale najbardziej? i ile tys tak juz zrobiles?

Opublikowano
spokoju z pompa choc wszystko zalezy od jakosci ropy :wink:

no tu sie zgadzam , większośc uszkodzeń i defektów spowodowane jest złym paliwem :x