Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak w tytule - po nagrzaniu zaczyna zdrowo szarpać - tak jakbym energicznie naciskał i puszczał sprzęgo.... :cry2:

jak jest zimny - zupełnie nic się nie dzieje

Myślałem że to koło dwumasowe - zregenerowałem, tarcza sprzęgła -nowa okładzina, nowe łożysko oporowe, nowy olej w skrzyni, oczyszczony i odpowietrzony wysprzęglnik......

i nic - ciągle to samo.....

troche pojeżdżę i zaczyna się szarpanie.....

poradzcie co to może być bo tracę nadzieję :mad2:

pozdrawiam

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano

U mnie takie objawy szarpania powodował uszkodzony nastawnik pompy, nie pamiętam czy objaw dotyczył ciepłego czy zimnego silnika. Z początku było tylko szarpanie przy ruszaniu, po pewnym czasie silnik zaczął falować.

Może sprawdź jeszcze elastyczny łącznik wału.

Opublikowano

hmmmm

w sumie pompa zaczęła już troche "falować", ale mam wrażenie że to jest raczej mechaniczna sprawa - w sensie przeniesienia napędu.

Łącznik wału jest bardzo ładny (około 15 tys km).

W tej chwili mam 320 tys przebiegu

Opublikowano

Mi również wydawało sie to dziwne że przyczyną takiego szarpania mógł być nastawnik, odziwo ustalenie przyczyny szarpania a w następstwie falowania dla "mechanków" okazało sie niemożliwe do wykonania, jeden nawet postawił na koło dwumasowe po którego wymianie nic nie ustąpiło.

Nie jestem na 100% pewien ale jeśli to nastawnik pompy to po podłączieniu komputera w moim przypadku jeden z parametrów zminial sie w szerokich granicach.

Nie wiem czy cię dobrze rozumie, szarpanie pojawia się w momęcie puszczania sprzęgła (co by oznaczalo uszkodzony docisk sprzęgła który będzie się objawial szarpaniem gdy się nagrzeje) czy po puszczeniu gdy już wciskasz gaz ?

Tak na marginesie, ile kosztowałą cię regeneracja dwumasy ?

Opublikowano

Szarpać zaczyna w momencie gdy puszczam sprzęgło - zanim dodam wiecej gazu.

Mechanik (mój dobry znajomy) po obejżeniu docisku zadecydował że nie ma sensu wymieniać, bo jest bardzo dobry... :roll: może to był błąd.

Regeneracja koła kosztowała 400+120 za przesyłki (Poznań).

Przed tym całym grzebaniem szarpanie pojawiało się TYLKO po solidnym nagrzaniu. Teraz zaczyna się wcześniej - nawet na zimno delikatnie podszarpuje....

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
wymieniłym poduszke(i) pod silnikiem/skrzynią

BMW - Będziesz miał wydatek...niestety prawda

TDS - Trudno Dojść Sedna... oj bardzo

myślisz że BMW to dobre auto - przesiądź sie na Toyotę...zobaczysz jak się myliłeś

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kolo masowe a sprzeglo to kolosalna roznica trza wymienic kolo masowe a nie tarcze sprzegla dtrgania przy ruszaniu na 100% dwomasoka.powdz.
moje e39 525
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie!

czytam różne posty i staram sie wyciągnąć wnioski.

Ja mam E36 320i wiec silnik benzynowy a objawy sa dokladnie takie same.

Na zimno mozna jezdzic rusza sie bardzo plynnie. Zero objawow. Ale wystarczy zrobic kilka, kilkanaście kilometrow i szarpanie sie na sila tak jakby po rozgrzaniu. Dzis zedemontowalem skrzynie podejrzewajac sprzeglo. Docisk jak nowy. Żadnych podejrzanych uszkodzen czy zuzyc. Tarcza równiez ok. Autor postu wspomnial ze wymianial rowniez kolo dwumasowe - wiec zakladam ze u mnie rowniez ono odpada. Elementy gumowe wału napedowego ok.

Na forum przeczytalem jednak w jednym z postow (wpiszcie w wyszukiwarce szarpie rozwiazanie) co wydaje sie byc bardzo prawdopodobne - ze przyczyna tego szarpania sa prozaicznie elementy gumowe tylnego zawieszeni (belki). U mnie sa one wizualnie stare. Postaram sie je wymienic i jesli bedzie ok to pewnie bede rad :)

Dzieki Wam wszystkim za wymiane informacji.

Pozdrawiam

Matic