Skocz do zawartości

Drgania i huczenie przy hamowaniu z duzych predkosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako ze jestem swiezo po wymianie przeplywki i moja 320d odzyskala moc to bardziej mi to zaczelo doskwierac - mianowicie :

Przy dlugotrwalym hamowaniu -tj. przy hamowaniu z predkosci ponad 150 km/h do powiedzmy 40 km/h, im dluzej sie hamuje tym bardziej zaczyna kierownica drgac i cos zaczyna "huczec" z przodu . Podam moze przyklad :

Dzis hamowalem ze 180 km/h przed rondem do ok. 30 km/h - gdy juz bylem przy koncu zwalaniania to kierownica drgala juz dosyc znacznie a przednich kol auta dochodzilo dosyc glosne huczenie :duh: (taki dzwiek jakby zuzyte lozysko kola) .

Dodam ze przy hamowaniu z prednosci rzedu 110-120 km/h do ok. 30 km/h nic sie nie dzieje, ten efekt wystepuje tylko przy predkosciach ponad ok. 140 km/h i hamowaniu .

Co to moze byc ?

Efekt ten wystepuje od okolo miesiaca, czyli ok. 3000 km ...

Luzow w zawieszeniu nigdzie nie ma, sworznie i silentblocki wachaczy wymieniane przednich wymieniane przy 100 000 km.

Auto z grudnia 2000r. 320d 136PS E46 Touring, przebieg 116 000 km, auto spowadzone przeze mnie z Belgii w listopadzie (mialo 99 000 km po sprowadzeniu ).

Mi sie wydaje ze to ...przednie tarcze :mrgreen: - dobrze kombinuje ?

Jesli tak to jakie kupic ? Myslalem o nacinanych ATE - kosztuja ok. 130 zl i ladnie wygladaja :mrgreen: . To bedzie dobry wybor ?

pozdrawiam

dziekuje

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Pewnie tarcze przegrzales .
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Pewnie tarcze przegrzales .

Popieram kolege, klocki nie są tak wytrzymale i tarcie wraz z brakiem mozliwosci tak szybkiego odprowadzenia ciepla powoduje ich zeszklenie wierzchniej warstwy.. bynajmniej tak IMO :mrgreen:

Co do nacinanych tarcz ate - moze i sa dobre, ale najpierw zacznijmy od tego ze nie lata sie 180 dojezdzajac do ronda.... czyli poprostu jezdzij jak dieslem a nie f1

Xdrive

Koder

Opublikowano
To wcale nie muszą być krzywe tarcze (choć mogą!). Przyczyną równie dobrze może być jakiś luz w zawieszeniu, np. na sworzniu wahacza.
E30 318IS Rally
Opublikowano
  • Autor

ojej ...chyba zle wszystko opisalem, teraz macie mnie za jakiegos rzeznika samochodow :duh: :duh: :cry: :cry: .

Ja naprawde lubie (prawie kocham :) ) samochody i naprawde nie znosze jak ktos robi im krzywde a sam tego napewno nie robie :duh: .

Hamowalem ze 180 km/h przed rondem, bo przed tym rodem bylo 10 km plaskiego jak stol i szerokiego asfaltu - wiec sam rozumiesz ze az chce sie jechac (to bylo w trasie) :oops: .

Wiec myslicie ze co ? Klocki czy tarcze ?

Klocki z przodu i z tylu zmienialem przy 100 000 km takze, lecz jakas taniocha wloska tam poszla :duh: .

A jezdze bardzo spokojnie, takie hamowanie z ponad 150 km/h zdarza mi sie raz na tydzien i to tylko jednorazowo zawsze, wiec hamulcow napewno nie przegrzewam ...

Zdarzylo mi sie jednak polac woda tarcze 2 razy tuz po spokojnej jezdzie (przy plukaniu autka po jedzie) ...myslicie ze to moglo miec zwiazek ?(lekka para poszla, ale nie duzo)

@ZTJ : dobrze, ale jesli to luzy to jak wylumaczysz to ze drgania i huczenie dokladnie proporcjonalnie nasilaja sie w zaleznosci od dlugosci i sily hamowania ?

prosze panowie pomozcie :cool2: .

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Ja bym stawial na tarcze, czasami zamiast kupowac nowe wystarczy podtoczyc stare - jesli nie sa mocno zjechane ;)

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano
U mnie jest to samo. Jak jade szybko i dłużej hamuje to zaczyna wibrować i huczeć. Tyle tylko, że hamulce już mi sie kończą.
Opublikowano
  • Autor
U mnie jest to samo. Jak jade szybko i dłużej hamuje to zaczyna wibrować i huczeć. Tyle tylko, że hamulce już mi sie kończą.

Dzisiaj jeszcze pojezdzilem ... stwierdzam ze to napewno cos z hamulcami, bo najpierw gdy sie powiedzmy przy 150 km/h delikatnie przyhamowuje to nic nie trzesie i nie huczy, a potem - po kilku hamowaniach z wiekszych prednosci, juz nawet przy delitaknym musnieciu hamulca kierownica lekko drzy ...wiec krotko mowic jak hamulce sie rozgrzeja to sie wtedy zaczyna ...

Tarcze czy klocki - oto jest pytanie ?

Bieniu, a skad wiesz ze koncza Ci sie ?

pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano
Podczas rozbierania zawieszenia z przodu sprawdzałem. Klocki są juz cienkie jak kartka papieru, tylko czekac jak sie kontrolka zaświeci. Jak hamuje to lekko mi kierownica wibruje (tarcza krzywa), ale jak jade przypuscmy 150 i hamuje przed zakretem do np 80, to po chwili ostrego hamowania, jak sie hamulce zagrzeja, to zaczyna sie "telepaczka" na kierownicy i cos tak zaczyna huczeć jakby sie łożysko rozsypało. Zawieszenie mam ok, bo było poprawiane jakis miesiac temu.
Opublikowano
  • Autor

No to mamy identyczny problem :) .

Z tego co wiem w e36 sa takie same hamulce jak w e46 ...wiec jaki zestaw tarcze + klocki planujesz dac ?

Ja po cichu myslalem o ATE Power Disc (nacinane) + klocki EBC Green Stuff - tylko nie wiem jak jest z zywotnoscia tych green stuffow i jako ze sa to klocki "usportowione" to czy nie wydaja zadnych dzwiekow podczas hamowania ... :?:

pozdrawiam

Piotres

Opublikowano

ja bym rozwazyl komplet:

TARCZE BREMBO+KLOCKI FERODO ;)

Opublikowano
W poprzednim samochodzie (Fordzie) miałem takie doznania przy wytrzaskanych tulejach metalowo-guowych.
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Tutaj tez chwala Brembo ;)

http://www.tuning.info.pl/forum/viewtopic.php?p=575440&highlight=

Ale - wazne jak wszedzie unikac pobrobek (niby tansze) ;), a pozniej niezaleznie od marki czlowiek zlorzeczy ...

Generalnie jak tarcze sie gna, to zwykle czas na zmiane na wieksze rozmiary ;)

EDIT:

Trzeba pamiętać że na przykład nie można zamontować do samochodu przeznaczonego do zwykłej jazdy - hamulców typowo sportowych, gdyż działają one dobrze dopiero po rozgrzaniu.

Opublikowano
  • Autor

Oczywiscie ze nie ...lecz seria Green Stuff jest "usportowiona" - wg producenta biora pelna moca nawet gdy sa zimne.

Co do klockow to juz wogole nie mam watpliwosci - znalazlem Green Stuffy za 180 zl kpl. co przy cenie najtanszego wloskiego goowna na poziomie 100 zl jest uwazam super oferta.

A tarcze ...zaczalem myslec o nawiercanych Zimmermann ..ktos bardzo chwalil te firme, cena 245 zl/szt. wydaje sie byc juz wysoka ale :cool2: , i wydaje mi sie ze nawiercane tarcze beda mniej "ciely" klocki jak nacinane prawda ?

@Filon - tak, to moglby byc jakis luz w zawieszeniu, ale jak w takim razie wytlumaczyc to ze po kilku hamowaniach w krotkich odstepach czasu jest coraz gorzej ?

pozdr.

Piotres

Opublikowano
No fakt to raczej wskazuje na klocki\tarcze rozgrzane i cos tam juz nie hajhitla :-) Chociaz podejrzewałbym z własnego doświadczenie że nie zawsze grubośc tarcz jest ważna a ich "nie bananowatośc" :-) Tańsze tarcze nie daj Boże podróbki maja tendencję do prężenia po wjechaniu w kałuże (nie zawsze sie da je ominąc) stad też po 16 000 km jak masz przejechane od wymiany nie problem zeby cos takiego wyskoczyło!
Opublikowano
  • Autor

Nie nie, przy 100 000 km zmienialem tylko klocki, tarcze sa ...z Belgii :lol: . Kiedy byly wymieniane to totalnie nie wiem, byc moze nigdy, aczkolwiek auto raczej bylo serwisowane w ASO .

Klocki przy 100 000 km zalozylem jakies wloskie najtansze, piszcza mi lekko czasami, aczkolwiek raczej "mieso" na nich jeszcze jest .

Mam dylemat co do tarcz...ATE PowerDisc (135 zl/szt.) czy Zimermann'y nawiercane (245 zl/szt.) ?

pozdrawiam

piotres

Opublikowano
Gdybys miał 328 to może i byłby dylemat czy nawiercane a tak.... :D Nowe porządne niekoniecznie nacinane czy nawiercane - standardowo i tak dobrze hamulą e46 ... tak ja uważam :D poza tym to w końcu tylko diesel :lol:
Opublikowano
  • Autor

Niby tak ale ...boje sie kupowac jakis tanich tarcz typu NK, Hart, 4 max itp ...bo wszystkie wymienione sa ponizej 100 zl. Z kolei zwykle ATE jest raptem 20 zl tansze od tych nacinanych ...ale slyszalem ze ATE bardzo rzadko (ale jednak zdarza sie to :roll: ) lubia sie pogiac po krotkim czasie ..wiec ...doszedlem do wniosku ze chyba bedzie nawiercany Zimermann.

Ale coby za duzo nie zainwestowac w autko teraz, to stwierdzilem ze komplet EBC green dam przy nastepnej wymianie (bo jednak kosztuja 254 zl a nie 179 zl :duh: ), wiec teraz mysle o Ferodo Premier ..ktos sie wpowie o tych klockach ? :mrgreen:

pozdr.

Piotres

Opublikowano

Co do giecia tarcz, to ostatnio widzialem pare autek bez wlotow/nadmuchow na tarcze, co tez np. przyczynia sie do szybszego zuzycia tarcz, bo tarcza nie studzi sie podczas jazdy tak jak powinna ;)

I po wjechaniu w kaluze jest bardziej goraca niz powinna i skutek wiadomy ;)

Opublikowano

IMHO jeszeli twoje auto przejechalo wiecej niz 50tys km przyczyna drgania kierownicy podczas hamowania bedzie ten oto element twojego zawieszenia:

http://store.nexternal.com/bimmerworl/images/e46CAB_large.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mam wloty chlodzace tarcze (te tunele z przedniego zderzaka) :) .

A te przeguby drogi Łukaszu (moj mechanik zwie je silentblockami nie wiem czy poprawnie ;-) ) zmienialem dokladnie 17.000 km temu i napewno nie sa zuzyte . Zreszta ...jestem pewien ze to hamulce i juz :wink: .

Zamawiam Zimermanny nawiercane + Ferodo Premier . Dobry wybor ? :mrgreen:

pozdr.

Piotrek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tarcze i klocki - skonczylo sie na zimmermann sport +ferodo premier zmienilem okolo 2 tyg. temu ..i przejechalem od tego momentu z 1500 km ...teraz jest OK, kierownica nie drga :D :D .

Tarcze calkiem fajnie sie prezentuja za org. felgami radialspreiche 17' :wink: . Dam fotki gdy je wykonam :oops: .

pozdr.

piotres

Opublikowano

sup,

na moj gust miales przypalone tarcze, albo byly przetaczane... a jak wiadomo tarcz w bmw sie nie przetacza.

mialem podobny problem kiedy przetoczylem tarcze w swoim samochodzie,

na poczatku myslalem ze to wina 19 calowych kol i niskiego profilu opon (to takze wplywa na halas podczas hamowania) ale po konsultacji z paroma kumplami a nastepnie servisem sprawa sie wyjasnila.

Moim bledem bylo przetoczenie tarcz, gostek z servisu tlumaczyl mi o jakims fluidzie ktorym sa powlekane tarcze i ktory wnika w srodek tarczy kiedy ja normalnie uzytkujesz ale kiedy ja przetaczasz poprostu ja niszczysz.

pozdro,

woo