Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, odkąd mam już swoją trzecią bunię jej spalanie jest powiedzmy to delkitanie bardzo nie wnormie, tzn, wynosi okolo 20l na 100 przy normalnje jezdzie w miescie, moja pierwsza z silnikiem 3.0 miescila sie w 15l, co moze byc przyczyna?? dodam iz kiedys to autko mialo gaz i zostal zdemontowany, moje pytanie jest takie czy to moze byc uszkodzony przeplywomierz czy moze przepustnica, chociaz na przepustnicy nie bledu EML.

Zastanawiam się również nad zagazowaniem samochodu, jaką instalacje być cie polecili do tego modelu jak juz by miala byc wlozona, zastanawialem sie nad jakas sekwencja tylko jakiej firmy i gdzie w krakowie zrobie taka dobrze, czy to prawda ze instalacja sekwencyjna sprawoje sie durzo lepiej od zwyklej i bardzo zadako wrecz wcale nei strzela??

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano
Powiem ci tak: :nienie: ZAKLADAJ GAZU DO BMW. Przyczyna tego spalania moze byc zle zdemontowana instalacja gazowa mianowicie sprawdz SONDE bo ona reguluje sklad mieszankii jej ilosc. Ja mam GAZ w BMW i same problemy. Demontuje ten syf bo same problemy sa.

BMW - to jedyna rzecz dla której warto żyć!!!

Pozdro dla wszystkich posiadaczy BMW bez LPG

Opublikowano

Witam.

Do tego modelu sekwencja troche się nie kalkuluje bo dobra warta tyle co samochód

ale wielu pewno mi przytaknie że reduktor OMVL 90r i Blos robi robote i znacznie mniejszym kosztem.

Sam tak zrobiłem (wystarczy troche poszperać na forum)

na trasie 12l średnio 15-16l a jak kłade do spodu to nawet nie sprawdzałem ale mocy nie brakuje, zero strzałów nawet wywaliłem klape zab.

Pozdr.

Opublikowano

Instalcja sekwencyjna nie strzela nigdy! Chyba że z wydechu jak masz uszkodzone dawkowanie, ale w kolektor jest to niemoźliwe tak samo jak strzelanie na benzynie!

Co do sensowności instalowania sekwencji to ja jestem za, to najdoskonalszy system podawania gazu, nie upośledza auta.

Jak chcesz siódemkę na dłużej to tylko sekwencja. Co do blos'a to jest dobre rozwiązanie, ale w blosie też jest zwężka i też auto nie dostaje tyle powietrza ile powinno. Wiem bo mam blos'a w m30, bez blosa na samej benzynie jest mocniejszy, a z blosem na benzynie słabszy!

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

ja mam w swojej sekwencję i nie narzekam-fakt, kosztowała tyle co auto :duh: ale trudno-byle czego nie ma sensu zakładać-tylko sekwencja :wink:

P.S.

coś dużo Wam palą te autka, mi na gazie na trasie pali ok 14l gazu, benzyny natomiast ok 10 a zaznaczę, że mam 5 litrów pod maską, więc jak na 3 litrowe silniki, to dużo palą... (oczywiście to tylko moje zadnie)

I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano

Gaz to zalezy ile i jak jezdzisz.

Jesli jezdzisz malo albo wiecej na trasie to nie mysl nawet o gazie.

Moja bumka w miescie(3miasto=mega korki) pali mi ~15l/100. Za to na trasie (hamowanie i zaraz kick down no i duuuze predkosci)~10-11. Nie mam gazu i nie mam zadnych problemow. Nic nie faluje, nic nie strzela. Jest pieknie.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Pisalem to juz parenascie razy, ale napisze jeszcze raz: z PRAWIDLOWO dobrana i zainstalowana instalacja gazowa sekwencyjna NIE MA PROBLEMOW. Moc na gazie spada praktycznie niezauwazalnie, nie ma zadnych 'strzalow', spalanie jest o 10-15% wyzsze.

To nieprawda, ze 'BMW nie lubi gazu'. BMW nie lubi nieprawidlowo zalozonego gazu i jest na tym punkcie bardziej czule, niz np. Daewoo czy VW.

Do autora topicu: do Twojego silnika zalozylbym sekwencje - z tanszych BRC, z drozszych Prins.

Co do spalania: faktycznie, pali Ci dosc duzo. Problemem moze byc sonda lambda, przeplywomierz, swiece, filtry, a nawet szerokie opony lub zle w nich cisnienie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Jeżdzę 735i w automacie.Do 120km\h na trasie około 10l.W mieście przy delikatnej jeżdzie nie przekraczam 13,0 l.Wszystko zależy od pedału gazu.Potrafi również spalić 18 l .Nawet nie biorę pod uwagę montażu instalacji LPG.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

średnia 20 litrów to zdecydowanie za dużo - około 14 miasto zakorkowane przy przeciętnej jeździe - tak powinna palić

Jesli wszystko inne jest sprawne ( zaciągnięty na stałe ręczny , opory toczenia , nieszczelny układ paliwowy , etc ) na 99% winna będzie upalona sonda - upalona być może od słabej zdemontowanej instalacji LPG

ale ..... dość tych fobii gazowych

Gazu nie musisz się obawiać - pod warunkiem , że będzie to sekwencja

jeśli miałbym coś polecać to LANDIRENZO ale szukaj takich które są popularne w Twojej okolicy - tak abyś nie musiał drałować 100 km na serwis bo akurat Ci w okolicy się na tym nie znają lub nie mają oprogramowania

Pozdro :D

Mario

Opublikowano
Jak ci moge polecić dobrego fachowca co do gazu to podjedz sobie do huty na grembałów na ul. Geodetów i jest tam taki wysoki chłopaczek blądyn, Krzysiek-jest prze fachura, zakładał mi juz w trzech autach gaz i nie było nigdy problemu ze strzałami itp. On ci doradzi co wsadzić i ile cie to zakosztuje. Sam miał kiedyś BMW. W mieście zna go prawie co drugi taksówkarz:)
  • 2 lata później...
Opublikowano
czy ktos ma blosa i sie sprawdza ja ma instalacje gazowa i po miescie pali 20 l gazu na 100 i nie jest bardzo butowana niewiem jaka jest instalacja ale nie jest to sekwencja czy blos da rade troche zbic spalanie i poleprzyc osiagi bo troche mul sie robi na gazie
Opublikowano
Chciałem również dołożyć moje 3 grosze w tym poście otóż posiadam E32 735i i po wysłuchaniu kilku opinii okazje się że przy tym silniku (M30) aby zapobiec jakimkolwiek strzałom w kolektor należy założyć instalację sekwencyjną. Nawet Bloos nie pomoże przy tym silniku. Kolejną sprawą jest koszt założenia takiej instalacji, niektórzy mówią że zapłacili tyle samo co za auto i w ogóle że jest to bardzo droga impreza. Cóż powiem jak to było w moim przypadku. Auto które kupiłem miało już gaz ale zwykły wiec zaraz po kupnie drugiej przepływki została ona zdemontowana. Pozostała jedynie butla oraz przewody zasilające. Dogadałem się z kumplem gazownikiem i założył mi on nową instalację sekwencyjną (wszystko nowe oprócz butli i przewodów miedzianych) IV generacji za UWAGA!!! 1400 zł. Po ustawieniu instalacji zatankowałem równo 20 litrów gazu i ruszyłem przed siebie na test w trasę. Utrzymując mniej więcej stałą prędkość 120-140km/h zrobiłem na tych 20 litrach 260 km co daje około 8 litrów na 100 km. Praktycznie nie ma odczucia w jeździe czy jeżdżę na benzynie czy na gazie, nie ma mowy o jakichkolwiek strzałach. Polecam wszystkim w 100% sekwencję. Jeśli ktoś myśli o kupnie używanej instalacji to szczerze odradzam bo za używkę niektórzy życzą sobie nawet 1000 zł i więcej podczas gdy nową (bez butli i przewodów miedzianych) można kupić za 1200 zł nawet na Allegro.
Opublikowano
witaj.ja powim tak.gaz ma tyle samo przeciwników co zwolenników.tylko przeciwnikami są Ci co nigdy gazu nie mieli.ja też do nich należałem i słyszałem różne opinie.mimowszystko postanowiłem zalożyć instalację do e36 sekwencyjną koszt 2400zł spalanie gazu średnio 10 litrów,silnik 1.8.zrobiłem na niej 70 tyś kilometrów i złego słowa nie dam powiedzieć.tylko na bierząco wymiana filtrów,świec itp.teraz jeżdżę e 32 silnik m30 też z instalacją gazową zwykła,też złego slowa nie dam powiedzieć nie strzela nie kicha mocy ma wystarczająco do około 4tyś obrotów póżniej czyć,ze brakuję dawki gazu z tego powodu założe blosa.ale i tak auto chodzi dobrze.spalanie gazu 15 litrów średnio.technika gazu jak wszystko poszła do przodu i to już nie są te instalacje co zakładali do np.poloneza 10 lat temu...POPRAWNIE ZAŁOŻONA INSTALACJA BĘDZIE DŁUGO SŁUŻYŁA
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK