Skocz do zawartości

CZy to napewno od silnika krokowego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry ze ze tak duzo tematow zakladam. Obeicuje ze to ostatni.

Wlasnie wrocilem od mechanik i stwierdzil ze to silnik krokowy ale chcialbym zebyscie mi napisali czy na 100% zebym znowu nie wydal kasy na marne.

Wyglada to tak:

obroty na luzie na zimnym silniku około 1700

zaplam swiatła podnosza sie o ok 100 tak do 1800. Gasze wracaja d 1700.

obroty na rozgrzanym silniku na luzie wariuja (lataja od 1300 do 2000 tak jakbym wciskał pedał gazu i puszczał)

komputerek przy zegarku strasznie sie zamotał: np. patrzymy na ile km zostało nam paliwa. Gdy auto bylo sprawne wlewalem paliwo i liczba km sie zwiekszała. Teraz pamieta stare dane. Od poczatku liczy tylko gdy odlącze i podłącze akumulator?

Czy to wszystko napewno moze sie dziać od krokowego?

Opublikowano

tylko w jaki sposób on stwierdził że "silnik krokowy " jest uszkodzony

powróżył z fusów

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
dojechalem do niego wysiadlem z samochodu i obroty byly rowno calyy czas 1700. Odłaczyl jakis przewod ktory wchodzil z lewej strony w ten silniczek krokowy (obroty poszly w gore na maksa). Podlaczyl go i zaczely falowac od 1300 do 2000 i powiedzial ze krokowy do wymiany.
Opublikowano
Moze mi ktos tylko napisać czy to moze byc silnik krokowy czy raczej nie?
Opublikowano
Pewien nie jestem ale też bym obstawiał krokówkę. Tylko te obroty są strasznie wysokie. Najczęściej skaczą między 300 a 1000. A tu aż 2000 :jawdrop:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam

Takie obroty sa przy otwartej przepustnicy.

Handlarze nie maja pojecia o BMW i otwieraja przepustnice ,bo na zamknietej ma za male obroty.Potem sie okazuje,ze pompa paliwa jet do wymiany.Moze byc cos nie tak z krokowym,ale rownie dobrze moze byc nieszczelny dolot i czujnik przepustnicy do wqymiany.

Zaloze sie ,ze sam krokowy nie jest tego przyczyna.

pozdrawiam

Opublikowano
A nie jest tak że krokowy działa na zimnym silniku, a potem sonda?
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
A nie jest tak że krokowy działa na zimnym silniku, a potem sonda?

Silnik krokowy, inaczej regulator biegu jałowego, jak sama nazwa wskazuje, służy tylko i wyłącznie do stabilizacji obrotów na biegu jałowym ( luzie :) ) bez względu na to czy silnik jest zimny czy nagrzany.

Opublikowano

1700 obrotow na zimnym silniku? wg mnie lapie lewe powietrze albo przepustnica sie nie domyka na 1000%, zdejmij przepustnice i zobacz czy sie domyka, powinna byc szczelna i sztywno siedziec, czyscilem przepustnice pare dni temu w swojej beemce i jak wlalem benzynki z jednej strony taka na pol centymetra to ona poprostu tam stala a z drugiej strony bylo sucho.

wg mnie twoja beema lapie lewe powietrze, co do silnika krokowego to mozesz go latwo sprawdzic, odlacz kostke ktora jest podlaczona do niego i zobaczysz jaka bedzie reakcja. :) pozatym mozesz go wyjac i wyczyscic, one raczej nie psuja sie tak zeby wogule nie dzialaly, problem z nimi taki ze sie brudza.

Opublikowano

A nie jest tak że działa też na biegu tylko przy zimnym?

(Informacja z Forum)

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

Silniczek krokowy niestety w polsce nie jest nazywany zaworem biegu jalowego, a to jest jego poprawna nazwa Idle Control Valve (nie wiem jak po niemiecku ale raczej podobnie)

Jak jest na biegu to pewnie tez dziala, to chyba nie ma znaczenia czy na biegu czy na luzie, bardziej chodzi o zamknieta przepustnice niz o biegi.

Sonda dziala caly czas, nie ma znaczenia czy zimny czy cieply silnik, jak jej spaliny nie pasuja to odpowiednio reguluje dawke i tyle.