Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciałbym do standardowego nagłośnienia dołozyć subufer i wzmacniacz Jak to wszystko podłączyc i jakiej firmy wybrać sprzęt? chciałbym jak naj mniej ingierować w standardową instalację. Gdzie najlepiej umiescić subufer.

Auto to e39 radio bisness bez navigacji

Opublikowano

no najlepsze miejsce na subwoofer to bagażnik

możesz jechać do jakiegoś kumatego elektryka i on dorobi ci wyjścia z fabrycznego radia, lub kupić taki adapter

Ja ma dołożoną skrzynkę z głośnikiem hertz es250 i do tego wzmacniacz MacAudio MP 4000 i jako uzupełnienie fabrycznego audio wystarcza, jest wreszcie trochę niskich tonów

Opublikowano

Powiedz mi jak skrzynkę zrobiłeś gdzie ją umocowałęś. A ten adapter powiedz jak podłączyc i gdzie umieścić go i gdzie zainstalowac wzmacniacz ogolnie potrzebuję dokładnej rozpiski gdzie i co i w jaki sposób

Proszę o wyrozumiałość

Opublikowano

ja nic nie chciałem grzebać w radiu bo jak wpadnie mi trochę wolnego grosza to będę chciał zrobić porządne audio, a stare sprzedać, jak kto woli

ja mam touringa, skrzynkę robiłem sam, stoi po stronie kierowcy zaraz za kanapą, mam obudowę zamkniętą, więc skrzynka jest relatywnie mała i nie zajmuje dużo miejsca, wzmacniacz mam wmontowany w zamykanym schowku po prawej stronie, adapter podłączony zaraz za radiem, kabel RCA pociągnięty tunelem środkowy do bagażnika do wzmacniacza

Możesz też kupić wzmacniacz z możliwością podpięcia kabli z głośników zamiast RCA, wtedy nie będziesz musiał kupować adaptera

Opublikowano
Dzięki "przemo tds" za rady. Mam zamiar wyciąć dziurę w blasze tylniego podłokietnika zamiast worka na narty i tam zamontować głośnik. Zastanawiam sie czy go zabudowywać w skrzynkę?A może bez zabudowy komorą rezonansowa był by bagaznik. Co ty na to? Wzmacniacz myślę wsadzić w bagazniku w lewym natkolu.
Opublikowano
no bez skrzynki to raczej będzie cienki efekt, nie mam pojęcia jak to jest w sedanie, ale sporo ludzi narzeka na to że bas nie przechodzi do kabiny (ten nasze bawarki są świetnie wyciszone), więc ta dziura to dobry pomysł
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
hmm w końcu przyszedł czas żeby coś zrobić z tym nagłośnieniem :D wiec tu pytanie jak pogodzić nowy wzmacniacz z oryginalnym wzmacniaczem i subem (top hifi) no a do tego jeszcze navi mk1 Wiem ze na pewno będzie mi potrzebna przejściówka z wysokich na czincz bo mój wzmacniacz tylko takie posiada ale co dalej???? Nie chciałbym ciąć oryginalnych kabli i najlepiej zostawić to co już jest
Opublikowano

Wtam,

Arturro iDddpawel jak naprawde chcecie miec dobre grnanie to na oryginal i komponenty dobrych firm typu clarion, pioneer, alpina wydacie majatek. Firmy te maja dobre opcje rozbudowy fabrycznych instalacji audio i video, jednak koszty sa masakryczne decyduja sie na to naprawde bogaci ludzie gdzie ceny osculuja w dziesiotakach lub w setkach tysiecy zloty (wystarczy zwiedzic zloty car audio).

Ja chcialem tak zrobic, dac oryginalny monitor 16:9, navi itp. ceny uzywanych sa jakie sa (nie kwestionuje ich). Mi wyszlo grubo ponad 10tys zl. Ciezko jest zachowac oryginalne audio i miec naprawde dobra jakosc dzwieku.

Najlepszym sposobem jest wymienienie glosnikow, radia pewnie nie chcecie wymieniac a wzmacniacz oryginalny bmw nie imponuje moca i jakoscia. Da sie podlaczyc do oryginalnej istalacji inny wzmacniacz ale wedlug mnie trzeba wymienic takze przewody sygnalowe. Dla chcacego nic trudnego, ale trzeba to sobie skalkulowac. Proponuje odwiedzic pare warsztatow gdzie montuja audio, ci ludzie maja najlepsza wiedze w tym temacie ich rady moga byc bardzo cenne.

pozdrawiam