Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy potrzebuje ściagacz do wahaczy do E39, jestem z Wrocławia, może mógłby mi ktoś pożyczyć. Przy okazji pytanie, który z wahaczy trzeba odkręcić w celu wymiany amortyzatorów, czy bez odpowiedniego ściągacza się da? Problem polega na tym, że kolega mi wymienił prawą stronę - amortyzator i oba wahacze, ale nie miał odpowiednich ściągaczy i się strasznie namęczył, a z drugiej strony jest do wymiany amor i tuleja wahacza (górnego), ale bez ściągaczy sie nie podejmie tego...Ewentualnie doradźcie gdzie to mogę we Wrocławiu wymienić.
Opublikowano
zadnej filozofii nie ma w wybiciu sworzni....trzeba poprostu dobrego mlota i pier*** :D....Najwazniejsze jest to zeby uderzyc idealnie pionowo..Innym sposobem jest jakas brecha :mrgreen: (czyt.łom) oczywiscie trzeba to umiejetnie zrobic aby wiecej szkod nie narobic...Osobiscie nie uzywam zadnych sciagaczy....a wiele juz zrobilem.Jesli masz do wymiany wiec mozesz w stary bić ile wlezie...Sciagacze sa na allegro - mozesz sobie qpic ceny od 39 zl wzwyz...A jesli Twoj kolega sie meczyl tzn ze ma male doswiadczenie :). Podstawowymi narzedziami do naprawy jest srubokret brecha i mlot - i wszystko mozna pokonać :mrgreen: :mrgreen:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

nie do konca- u mnie bylo tak zaklinowane ze myslalem ze sie sciagacz polamie - jak puscilo to bych taki huk , jakby bomba wybuchla...

ja sciagalem sciagaczem tego typu ( tylko w wersji stara szkola + drobny gwint ) - w e32 takim sciagaczem ( w odpowiednim rozmierze) mozna rozebrac cale zawieszenie - wiec moze warto zainwestowac - http://www.allegro.pl/item203306698_sciagacz_do_sworzni_kulistych_yato.html

Opublikowano
no sluchaj raczej nie bywa tak ze po odkreceniu sruby sam wypada.... Wczoraj w e34 mojego ojca walczylem :) i walilismy z 3 kumplami 20 min i wyszedl....ale byl oryginalny :D od poczatku tj 91 r przebieg 212 tys :) mial prawo sie przypiec.......A potem byla wymiana wahacza....i sruba z tuleja tez sie zapiekla :D ale naszczescie są boshki :) i sie wycielo tam i owdzie :). A sciagacz to by sie 20 razy złamał...sciagacz jest dobry jak nie ma mozliwosci uderzenia mlotem...>A w e34 jest masa miejsca....i mozna nawet 20kg walić :D. Pozdro

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Właśnie mam zamiar wymienić wahacze górne w swojej e39 i mam pytanie. Ponieważ na moje oko od strony zwrotnicy sworznia nie da się wyjąć do góry bo będzie go blokował amortyzator - czy będę musiał poluzować mocowanie dolne amora i przesunąć go w obejmie do góry? Czy po tej operacji łatwo będzie ustalić amor w obejmie tak jak był wcześniej?

Pozdrawiam

Hazell
Opublikowano

Sam nie wymieniałem ale mechanik mówił mi,że ściągacza się nie używa fakt ze dzień wcześniej inny mechanik 3-godz się mordował miał kilka ściągaczy i twierdził że zapieczone i nic.

Maciek mówił tak,że sworzeń wahacza podnosimy podnośnikiem i z boku walimy młotkiem sam wyskakuje.

Ściągaczem tu nic nie zrobimy najwyżej wyciągniemy taż tulejkę.

O amortyzatorach nic nie mówił więc chyba nie przeszkadzają.

Może komuś pomoże to co napisałem.Na pewno dwóm mechanikom którzy wcześniej próbowali.

:mad2:

Pozdrawiam :hand:

Dodam ze mechanik Maciek wymontował i wmontował w kilka minut :cool2:

Opublikowano
"Nic na siłę - wszystko młotkiem" - polaków portret własny :D

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano

Niestety amortuzator przeszkadza. Należy poluzować śrubę, która ściska obejmę na amortyzatorze a następnie wysunąć go do góry. Wtedy można śmiało wyjąć do góry wahacz. Inaczej tego nie widzę. Wymieniłem właśnie u siebie wahacze, robota łatwa i przyjemna :)

Pozdrawiam

Hazell
Opublikowano

Niestety amortuzator przeszkadza. Należy poluzować śrubę, która ściska obejmę na amortyzatorze a następnie wysunąć go do góry. Wtedy można śmiało wyjąć do góry wahacz. Inaczej tego nie widzę. Wymieniłem właśnie u siebie wahacze, robota łatwa i przyjemna Smile

Pozdrawiam

Pytanie- używałeś ściągacza czy młotka :?:

Opublikowano

Pytanie- używałeś ściągacza czy młotka :?:

Oczywiście, że młotka :lol:

Ściągaczem pewnie też by poszło ale w byle jakim porwie się gwint.

A tak to ciężkim młotkiem trzy precyzyjne uderzenia i po temacie :)

Będę jeszcze wymieniał wahacze dolne i gumy stabilizatora bo coś mi jeszze puka :? Komplet wahaczy to Teknorot. Opiszę jak się sprawują w miarę upływu kilometrów.

Pozdrawiam

Hazell