Skocz do zawartości

Ile czynnika wchodzi do układu klimy??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A orientujecie się ile czasu trwa samo nabicie klimatyzacji? U mnie w 325 nabili w 2 minuty, to się dzieje tak szybko czy zrobili mnie w BALONA?
Opublikowano
A orientujecie się ile czasu trwa samo nabicie klimatyzacji? U mnie w 325 nabili w 2 minuty, to się dzieje tak szybko czy zrobili mnie w BALONA?

Nabicie klimatyzacji moze trwac dwie minuty albo i jeszcze krocej.

Przy okazji odpowiedzi na ten post poprawilem twoje wykropkowane brzydkie wyrazenie. :doh:

Opublikowano
Samo nabicie klimy moze tyle trwac. Najczesciej najwiecej czasu zajmuje wyssanie starego gazu oraz wytworzenie podcisnienia w układzie i sprawdzenie jego szczelności.
Opublikowano
Czynnika wchodzi dokładnie 1200g tak jest u mnie na oryginalnej naklejce, a jeśli chodzi o czas to faktycznie samo dopełnienie czynnika trwa jakieś 2 min ale ściągnięcie czynnika jest zależne od pompy jaką posiada fachowiec u mnie profesjonalnym sprzętem ściągali prawie 10 min ale miałem pełny stan a wymieniałem uszczelniacze na złączce.... i ponowne nabicie też będzie trwało ponad 5 min przy pustym układzie.
Opublikowano

masz silnik 1,8 a ja mam 1,6 to prawie te same silniki jeśli chodzi o wielkość i moc więc układ klimy będzie taki sam z drugiej strony fachowiec od klimy powinien wiedzieć ile czynnika należy dać do układu... u mnie jest 1200gr i tyle weszło ale robił mi to kolega który na codzień pracuje u teścia w firmie chłodniczej i po całej polsce mają zlecenia...

jedną ciekawą rzecz mi powiedział jak robiliśmy przy moim aucie.... jeśli damy mniej czynnika niz przykładowe 1200gr to silnik będzie mniej obciążany i mniej paliwa spali ale musi być takie ciśnienie w układzie aby czujnik sprężarkę włączył... ciekawe

Opublikowano

Nabicie klimatyzacji moze trwac dwie minuty albo i jeszcze krocej.

Przy okazji odpowiedzi na ten post poprawilem twoje wykropkowane brzydkie wyrazenie. :doh:

Sorki :cool2: , sądziłem że mnie oszukali przy nabijaniu klimy kiedy cała czynność zajęła im może ze dwie minuty, a jednak to tak już jest. :)

Co do naklejki to u mnie też jej nie ma.

Opublikowano
gracusz7......tak silnik bedzie mniej obciazony tylko czynnik sie zuzywa podczas ekspoatacji mniej czynnika =szybsze wyłaczenie klimatyzacji przy jego ubytku a co za tym idzie czestsze wizyty w serwisie i wieksza wydana kase............to smierdzi ruskim oszczedzaniem :D
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

czynnik się nie zużywa!!!! jak masz szczelny układ to będzie tak jak w lodówce 10 lat jednak w samochodach jest cala masa wstrząsów i drgań co powoduje nieszczelności nawet mikro przez które z czasem czynnik sobie powolutku ucieknie...

nikt nie mówi że ktoś tak robi, tylko kolega tak wspomniał ale nabite było dokładnie według wagi 1200 i wszystko chodzi dobrze