Skocz do zawartości

Brak ogrzewania tylnej szyby + coś tam jeszcze..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie.

Jak włacze ogrzewanie tylnej szyby to poza jaśniejszym podświetleniem włacznika nic sie nie dzieje.

Słyszałem że pod tylną kanapą znajduja się jakieś przekaźniki do ogrzewania i centralnego zamka.

Wie ktoś jak dostać się pod tą kanapę?

Wydaje sie, że kanapa nie jest dzielona, ani rozbieralna.

Drugim trapiącym mnie problemem jest brak oświetleni kabiny po otwrciu drzwi kierowcy. Tzn. samo oświetlenie działa, ale jakoś tak dziwnie.

Jak pociagnę za klamkę, to w środku zapala się światło, otwieram drzwi, wsiadam, a światło przy otwartych drzwiach gaśnie. Jak otworze którekolwiek inne wrota światło świaci się cały czas do momentu zamknięcia.

Ma moze ktoś jakiś pomysł na tą okoliczność :?:

Pozdrawiam

Diamantschwarzmetalic E-34 und Black Sapphire Metallic E-39 Touring und Schwarz 2 Metalic E-38

Biżuteria Modułowa

http://sklep.susanadesign.pl

Opublikowano
Żeby dostać się pod tylną kanapę, musisz ją mocno pociągnąć z przodu do góry. Są dwa zaczepy tak mniej więcej na środku siedzeń pasażerów. Jak już ją poderwiesz do góry to pod siedzeniem pasażera, tym za kierowcą masz trochę elektroniki. Tam szukaj.
Opublikowano

Dzieki za instrukcję podnoszenia kanapy.

A macie jakiś pomysł na problem z oświetleniem wnetrza?

Może trzeba rozebrać rygiel na słupku i tam szukać przyczyny?

Zdaje się, ze "dzyndzel" uruchamiajacy oświetlenie po otwarciu drzwi jest zintegrowany z ryglem zamka...

Pozdrawiam

Diamantschwarzmetalic E-34 und Black Sapphire Metallic E-39 Touring und Schwarz 2 Metalic E-38

Biżuteria Modułowa

Opublikowano

Drugim trapiącym mnie problemem jest brak oświetleni kabiny po otwrciu drzwi kierowcy. Tzn. samo oświetlenie działa, ale jakoś tak dziwnie.

Jak pociagnę za klamkę, to w środku zapala się światło, otwieram drzwi, wsiadam, a światło przy otwartych drzwiach gaśnie. Jak otworze którekolwiek inne wrota światło świaci się cały czas do momentu zamknięcia.

Ma moze ktoś jakiś pomysł na tą okoliczność :?:

Przy zamkniętych drzwiach pociągnięcie z klamkę drzwi kierowcy spowoduje:

1. Włączenie oswietlenia wnętrza

2. Włączenie elektrycznego podgrzewacza zamka kierowcy

Po 3 takich pociągnięciach oświetlenie jak i podgrzewanie zamka już się nie włączy.

Jak wsiadasz do BMW i zostawiasz drzwi otwarte, to oświetlenie działa jakieś 10 minut (potem gaśnie). W przypadku przekręcenia kluczyka w stacyjce na pozycję 1 światło gaśnie (lecz przy otwartych drzwiach zapala się ponownie).

Myślę, że twój problem to niesprawny włącznik przy "ryglu " zamka drzwi kierowcy. Może się zawiesił, zabrudził....

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Czy w 520 M50 z 91r też jest podgrzewanie zamka kierowcy??

To zależy od wersji wyposażenia. Podgrzewanie zamka kierowcy występowało opcjonalnie podobnie jak np.

elektryczna regulacja foteli, ABS, PDC, EDC, ASC+T, elektrycznie regulowana kierownica, tempomat, tylne zagłówki elektryczne, podparcie klędźwiowe kręgosłupa, rozkładana kanapa, poduszka powietrzna, ogrzewanie lusterek, automatyka ściamniania lusterka wstecznego, układ świateł do jazdy w dzień, spryskiwacz tychże, kontrolki zapięcia pasów, reflektory przeciwmgłowe, checkctrl, autamotyczna klimatyzacja, lampki do czytania, ogrzewanie foteli, BC, regulacja zasięgu świateł, webasto-przewietrzanie, alarm, oświetlenie komory silnikowej, NIVO, trzecie światło stop, boczny kierunkowskaz... ufff sporo tego.... Wszystko to co wymieniłem, jest/było na liście wyposażenia dodatkowego BMW E34.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
[Przy zamkniętych drzwiach pociągnięcie z klamkę drzwi kierowcy spowoduje:

1. Włączenie oswietlenia wnętrza

2. Włączenie elektrycznego podgrzewacza zamka kierowcy

Po 3 takich pociągnięciach oświetlenie jak i podgrzewanie zamka już się nie włączy.

Jak wsiadasz do BMW i zostawiasz drzwi otwarte, to oświetlenie działa jakieś 10 minut (potem gaśnie). W przypadku przekręcenia kluczyka w stacyjce na pozycję 1 światło gaśnie (lecz przy otwartych drzwiach zapala się ponownie).

Ok. Czyli jak mam rozumieć jedno pociagnięcie uruchamia oswietlenie, dwa ogrzewanie zamka, a 3 obydwie te funkcje wyłącza??

Myślę, że twój problem to niesprawny włącznik przy "ryglu " zamka drzwi kierowcy. Może się zawiesił, zabrudził....

Ja też stawiam na wyłacznik w zamku, tylko jak sie do niego dostać??

Juz prawie odkręciłem obie sruby od zamka i cos mnie tkneło, bo po wewnetrznej stronie słupka ta nagwintowana blacha zaczeła niebezpiecznie luźno latać. Bałem sie, ze po wykręceniu drugiej sruby spadnie i bedę miał JeeP'a, co prawda z drzwiami, ale bez zamka.

Jak to cudo rozebrać, zeby nie stracić tej tej blachy? Rozbierał juz to ktoś kiedyś? Czy po zdjeciu tapicerki ze słupka moża sie do niego dostać od wewnetrznej strony???

Dzieki za wszelkie sugestie...

Pozdrawiam

Biżuteria Modułowa

Opublikowano

Ok. Czyli jak mam rozumieć jedno pociagnięcie uruchamia oswietlenie, dwa ogrzewanie zamka, a 3 obydwie te funkcje wyłącza??

Nie. Chciałem powiedzieć, że możliwe jest włączenie podgrzewania zamka maxymalnie trzy razy z rzędu (z uwagi na duży pobór prądu). Znaczy to tyle, że za czwartym razem, gdy pociagniesz klamkę zamek już się nie będzie grzał jak również nie zapali się światło w samochodzie. Dopiero po pewnym czasie będzie możliwe ponowne grzanie zamka.

Ogrzewanie zamka włączasz pociągając za klamkę zamkniętego samochodu. Ogrzewanie a raczej podgrzewanie to wyłącza się samo i jest regulowane automatycznie (czas działania).

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
A masz moze taka liste wyposazenia?

Nie mam takiej listy sensu stricte. Mam tylko instrukcję obsługi BMW E34, w której wyposażenie opcjonalne i jego funkcje są zaznaczone tzw. gwiazdką. Oprócz instrukcji mam jeszcze doświadczenie :D , na którym opieram swoje wypowiedzi na tym forum.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Ja też stawiam na wyłacznik w zamku, tylko jak sie do niego dostać??

Juz prawie odkręciłem obie sruby od zamka i cos mnie tkneło, bo po wewnetrznej stronie słupka ta nagwintowana blacha zaczeła niebezpiecznie luźno latać. Bałem sie, ze po wykręceniu drugiej sruby spadnie i bedę miał JeeP'a, co prawda z drzwiami, ale bez zamka.

Jak to cudo rozebrać, zeby nie stracić tej tej blachy? Rozbierał juz to ktoś kiedyś? Czy po zdjeciu tapicerki ze słupka moża sie do niego dostać od wewnetrznej strony???

Dzieki za wszelkie sugestie...

Ha ha wczoraj ćwiczyłem ten problem w E30 cabrio. Chciałem sobie wyregulować zamek i niestety poluzowałem śróby o jeden zwój gwintu za daleko... Usłyszałem tylko metaliczny dźwięk spadającego w otchłań wewnętrznego profilu "słupka" kawałka blachy. Musiałem zdjąć boczek i przy pomocy zakrzywionego drutu wyciągać ową blachę. Trochę gimnastyki było. Co prawda nie mam rączki ginekologa :D , ale ostatecznie udało się zakończyć ten zabieg uff.

Proponuję, zebyś odkręcił sobie jedną śróbę i w miejsce tej śróby włożył wkrętak lub jakiś bolec najlepiej zakrzywniony, w ten sposób przytrzymasz tą blaszkę na swoim miejscu. Potem odkręć drugą śróbkę i zajmij się włącznikiem.

Pozdrawiam, Michał
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Postanowiłem odświeżyć temat. Mam taki problem że nie gaśniie mi oświetlenie wnętrza po zamknięciu drzwi, a w czasie jazdy optrafi czasami migać. Czy to mogą być te wyłączniki w słupkach? :)
Opublikowano
Oczywiście. Jak najbardziej. Pewnie zaciął się któryś z włączników, albo po prostu wyrobił się. Najpierw zastosuj metodę penetracji WD 40 :D .
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
No mam już diagnoze tylko co z tym zrobić:) Winny jest wyłącznik w drzwiach od strony kierowcy. JAk docisne go palcem to śwaitło gaśnie, ale jak zamkne drzwi to już nie:) Jak myślicie tylko wymiana :?: Aż sie boje to odkręcać :wink:
Opublikowano
Ja zrobiłem prostą sztuczkę. :lol: Nakleiłem cieniutki płat plastiku na ten włącznik i problem zniknął. :cool2: Radzę zrobić to samo.
Pozdrawiam, Michał