Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum

Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni mojej siódemeczki E32 735iL.

Naczytałem się o tym trochę na forum i prawie wszyscy piszą że do skrzyni wchodzi różnie między 6 a 8 litrów. Tymczasem po rozkodowaniu nr VIN na "BMW VIN DECODER" przeczytałem tam że do mojej skrzyni wchodzi raptem 3 litry. Mam skrzynię 4HP-22/EH.

Wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji

Opublikowano

Słuchaj TC widze że jesteś z Kołobrzegu.

Na forum w polecanych warsztatach wyczytałem że w kołobrzegu jest jakiś dobry gość który specjalizuje się w BMW.

Byłeś może już u niego, słyszałeś o nim ?

Opublikowano
znam chłopaczka , ale nie korzystałem jeszcze z jego usług , ponieważ nie mam takiej potrzeby większość rzeczy potrafię sam zrobić a za kasę którą bym wydał u mechanika kupuje potrzebne mi narzędzia! :mrgreen:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Witam wszystkich na forum

Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni mojej siódemeczki E32 735iL.

Naczytałem się o tym trochę na forum i prawie wszyscy piszą że do skrzyni wchodzi różnie między 6 a 8 litrów. Tymczasem po rozkodowaniu nr VIN na "BMW VIN DECODER" przeczytałem tam że do mojej skrzyni wchodzi raptem 3 litry. Mam skrzynię 4HP-22/EH.

Wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji

Wchodza 3,6,10-11 litrow.

Poczytalbys dalej wiedzialbys ze jest kilka mozliwosci takiej wymiany.

w 95% wypadkow (tak mysle) wymienia sie z filterkiem czyli te 5-6 literkow +/-. Przy wyciagniu calej skrzyni odpinaniu konwertera wchodzi prawie 2x tyle.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
PRzy normalnej wymianie statycznej do tej skrzyni wejdzie 3 góra 3,5 litra oleju (również z wymianą filtra). Przy wymianie dynamicznej co najmniej 2 razy tyle (wtedy wygania się olej z konwertera i chłodnicy oleju.
Opublikowano
te 3,5 litra to jest wymiana oleju bez filtra!!

Czyli że filtr pochłonie następne trzy litry ?

Pewnie filtr jest z grubego filcu :norty:

Te 3 l. to jest wymiana statyczna czyli to co znajduje się w misce olejowej, przy wymianie dynamicznej wejdzie ok 8,5 l. W jednym i drugim przypadku bezwzględnie wymienia się filtr[/code]

Opublikowano

Na szczęście też nie miałem jeszcze potrzeby szukać poważnego fachowca.

Ale po przeczytaniu wszystkich tych postów poważnie zastanawiam się nad tym żeby wymianę tego oleju powierzyć komuś kto ma doświadczenie z tymi skrzyniami :twisted2:

Opublikowano
Mam taką skrzynię, wymieniałem olej wraz z fitrem i jeszcze uszczelką dekla bo była sparciała. Oleju weszło ok. 3 litrów (może że 100-200 ml. więcej). Wymieniałem zaraz po zakupie i teraz się też bedę wymieniał bo najeżdziłem już ze 40 tys. km. Wymieniałem też w E-39 również zaraz po zakupie (inna skrzynia i olej niby longlife), tu już weszło więcej jakieś 5 litrów może trochę więcej, ale to wynika z innej kontrukcji. Do E-32 lałem olej klasy DEXTRON III (praktycznie każdy producent olejów ma takiej kasy olej w swojej ofercie).
Opublikowano
Dextron II jest jak najbardziej OK przy tego typie skrzyni np. Mobil ATF 220. U mnie też przy wymianie statycznej wchodzi 3 litry oleju czyli zgodnie z instrukcją.
peace & love
Opublikowano
Dextron II jest jak najbardziej OK przy tego typie skrzyni np. Mobil ATF 220. U mnie też przy wymianie statycznej wchodzi 3 litry oleju czyli zgodnie z instrukcją.

No ja wlasnie mam zalany ten Mobil :lol:

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl