Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W książce serwisowej znalazłem takie czynności do wykonania.

Czy ktoś orientuje się na czym polegają. Z góry dzieki za wszelką pomoc.

1.) Ölservice

2.) Inspektion 1

3.) Inspektion 2

Opublikowano
Witam,

W książce serwisowej znalazłem takie czynności do wykonania.

Czy ktoś orientuje się na czym polegają. Z góry dzieki za wszelką pomoc.

1.) Ölservice

- zmiana oleju i filtra

- sprawdzenie reszty plynow i cisnienia w oponach

- sprawdzenie wycieraczek

2.) Inspektion 1

- to co wyzej

- oliwnienie linki gazu

- kontrola oleju w skrzyni i moscie

- sprawdzenie ukladu kierowniczego

- sprawdzenie ukladu hamulcowego

- sprawdzenie zawieszenia

- ustawienie swiatel

- zmina filtrow nawiewu/klimatyzacji

- baterie w kluczyku

3.) Inspektion 2

- to co wyzej

- sprawdzenie paskow

- zmiana filtra powietrza

- olej i filtr

- wymiana swiec

- sprawdzenie tarczy sprzegla

- zmiana oleju w moscie i skrzyni

- zmiana filtra paliwa

- oliwienie zawiasow w drzwiach itp

- kontrola elektryki poduszki

- kontrola zamkow

Dodatkowo jeszcze w zaleznosci od czasu/przebiegu lambda, plyn hamulcowy, chlodziwo.

Opublikowano

oilservice to zmiana oleju :D

inspektion I i II to przeglądy okresowe całego auta. od silnika, skrzyni, mostu, wydechu i wiele innych po ciśnienie w oponach :dance:

na zegarach pojawi ci sie napis inspektion wtedy robisz te przdglądy

jak znikną te zielone kwadraciki i pojawi się pomarańczowy i napis oilservice- zmiana oleju. potem możesz je sam wykasować i jaździć aż znowu sie pojawią

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
a czy jesli nic sie nie swieci to nic nie trzeba wymieniac?bo kontrolki nie wykazuja nic niepokojacego a nie wiem kiedy pasek byl wymieniany,olej jest czysty i na maxie nawet ponad,plyn tez max,w chlodnicy prawidlowo.nawet ten od spryskiwaczy byl na fulu.a auto nie uzywane szmat czasu stalo!
Opublikowano
wg uznania jeżeli widzisz że coś wymaga wymiany lub naprawy, to robisz to, kontrolki informują tylko że nadszedł czas na powyższe czynności,a co właściciel auta uczyni to jego sprawa
Opublikowano
a czy jesli nic sie nie swieci to nic nie trzeba wymieniac?bo kontrolki nie wykazuja nic niepokojacego a nie wiem kiedy pasek byl wymieniany,olej jest czysty i na maxie nawet ponad,plyn tez max,w chlodnicy prawidlowo.nawet ten od spryskiwaczy byl na fulu.a auto nie uzywane szmat czasu stalo!

Cześć! Jeśli samochód masz od niedawna i nie wiesz kiedy i co było robione to koniecznie wymień chociaż olej i filtr .To,że kontrolki sie nie świecą o niczym nie świadczy,bo jeśli ktoś przygotowywał samochód na sprzedaż,to mógł niczego nie wymieniając tylko skasować inspekcje.Zwłaszcz,ze jak piszesz długo stał.Tak naprawdę dla spokoju sumienia należałoby wymienić wszystkie płyny, filtry,swiece ,rozrząd.Bedziesz miał spokój na jakiś czas i nie zajedziesz silnika.Olej pomimo,ze jest czysty i tak trza zmieniać raz w roku,nawet jak nie masz przebiegu.Trochę zaboli finansowo,ale co zrobic jak sie chce jeżdzić.Trzymanko !!! :cool2:

Opublikowano
Witam w mojej książce poza tymi trzema punktami jest jeszcze Bremsflussigkeit i Kuhlmittel co one oznaczają ???
Opublikowano
macie racje,trzeba bedzie to zrobic :roll: :) dzis zerknolem na papier z motu(przegladu)20listopada2006 byl robiony.od tamtej pory moje kochanie przejechalo tylko 730 mil(ok1170km),w tym ja przez 3 tygodnie walnolem 400mil.tu przeglady sa ciezkie do przejscia,emisja spalin,opony,wycieki, wszelkie luzy,nawet do wycieraczek i pasow potrafia sie dowalic,no masakra.wszystko musi byc tiptop.jak go wziolem to jeszcze dzyndzle na oponach byly.pozdrawiam :roll2: :roll2: