Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymieram sie do zmiany beemki, mam na oku ciekawą sztuke w rajhu, niestety bez waznego HU-prüfung. Czy ktos z Was orientuje sie czy w takim przypadku dostane w niemieckim urzedzie komunikacji wywozowe tablice celne zebym mógł wrócić nią na kołach?

Pozdrawiam

Zbir
Opublikowano
Proponuje opcje z tablicami z żółtym paskiem(kurzzeit kenzeichen),co prawda mozna na nich jezdzić tylko po szwabowie ale na granicy sa laweciarze(w swiecku dziadek w kiblu ma namiary na goscia)za 100-150 zeta przewozą cie przez granice i dalej smigasz na wlasne ryzyko(proponuje pore nocna).Tablice te wyrobisz najlepiej na Niemca ktory ci sprzedaje auta bo Polakom nieraz nie chca ich dac,nie trzeba przegladu a nawet briefu,dostajesz tablice na 5 dni i rozowy dowod w ktory wpisujesz dane auta i podpis gostka na ktorego sa tablice(wazne!!!).Wywozowych bez tuv-u niestety nie dostaniesz.pozdro
Opublikowano
Taki maly drobiazg: majac 'zolte' w Polsce tablice poruszasz sie samochodem bez waznych tablic, przegladu i OC. W razie zatrzymania przez policje samochod laduje na parkingu policyjnym, Ty dostajesz do zaplacenia mandat i kare nalozona przez UFG. W sumie jestes w plecy na pare tysiecy PLN. Nie wiem, czy to sie tak za bardzo oplaca. O ewentualnej stluczce juz nawet nie wspominam, wtedy dopiero zaczna sie prawdziwe klopoty.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

W niemcowni jazda na zoltych blachach tez nie jest tak calkiem legalna,sa to tablice wystawiane na krotki czas tylko do pokonania jakiejs trasy np.kupiles auto i jedziesz do domu,jazda do warsztatu w celu naprawy itd.jesli trafisz na upierdliwego gliniarza to tez zmoka i mandacik :lol:

wystarczy poczytac w dowodzie rej.w jakim przypadku mozesz jazdzic na tych tablicach

Opublikowano
Zdazaja sie i lepsi kombinatorzy z Polski np. Zeby dwa razy nie jezdzic po samochod i bylo szybciej to drukuja sobie papierowe tablice na numery ostaniego wlasciciela z malego brifu i jechali na Zulassung :duh: . Jestem natomiast ciekaw z jakimi problemami wiazalo by sie gdyby policja zatrzymala osobe ktora jechala z wyrobionymi tablicamiale bez zielonej ksiazeczki i nalepki na blachy do Zulassungu na nalepienie.
Opublikowano

W Niemczech nie ma przebacz - co najmniej pareset euro mandatu plus samochod na parkingu policyjnym. U nas bywa z tym roznie, tzn. czasem policja przymknie oko na brak pierwszego przegladu.

Ale juz nie na brak OC. No i jezdzenie na zoltych blachach, to proszenie sie o klopoty, tym bardziej, ze juz z daleka widac kolor paska i gliniarz musi byc mocno niezorientowany, zeby nie wiedziec, ze trafila mu sie konkretna lewizna.

Naprawde, kumpel z samochodem z hakiem i wypozyczenie malej lawety, ewentualne dogadanie sie z laweciarzem, ktory ma akurat jedno miejsce oszczedzi mase nerwow, a i calkiem spora szansa, ze pieniedzy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Nie warto ryzykowac!!!!

Nowe HU 50UR + AU 50EUR bierzesz celne pozniej i bezstresowo jedziesz do kraju.!

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kompletne AU+TUV to koszt 70-80 Euro no jak masz auto lipne to jeszcze z 30Euro w lapke. Gdzie to auto masz, jezeli nie daleko norynbergi to dam rada ci zalatwic sprawe za takie pieniadze.
Opublikowano

niestety zupelnie gdzie indziej (berlin), ale dzieki za propozycje.

Pozdrawiam

Zbir
Opublikowano
widze koledzy ,że ze zrozumieniem tego co napisalem to jestescie nie bardzo jak rowniez nie bardzo sie orientujecie w temacie.Wiec jeszcze raz :żolty pasek sa to tablice czasowe od 5 ciu dni do kwartału,mozna na nich jezdzic do woli po Niemczech i tez tak napisałem,jezdzimy na nich dlatego ze na piec dni kosztuja z ubezpieczeniem 57 euro,zadna polska policja mnie jeszcze nie zlapala,zreszta im dalej w Polske tym mniejsza wiedza niebieskich,celne czyli wywozowe to koszt minimum jakie udalo mi sie zapłacic 138euro(tablice 10e+ubezpieczenie 75e+53e urzad niemiecki)do tego kolega ma jeszcze stowe za AZU wiec robi sie kolo 250 euro(1000zł)duzo prawda.te tablice o ktorych pisze kolega ze mozna dojechac do domu lub warsztatu to tablice Werkstad kenzeichen-litery i cyfry sa w czerwonym kolorze na białym tle,dowod rejestracyjny jest na dziesiec wpisow i tez mozna na nich dojechac do granicy ale zaden warsztat wam ich nie udostepni(chyba ze wasz własny :mrgreen: ).to co ktos pisze o papierowych(plastikowych,kartonowych itd) jest jak najbardziej legalne warunek:polski przeglad i polskie ubezpieczenie czasowe na min 2 tygodnie no i mozna jezdzic tylko po Polsce,dlaczego nie bierzemy celnych tablic?ano dlatego ,ze Niemiaszki robia teraz nowy brief do takich tablic i shein w ktory wpisuja ciebie jako wlasciciela wiec to i to ze sa droższe powoduje wybor żołtego paska lub lawety-co kto woli jego wybor.pozdro
Opublikowano
widze koledzy ,że ze zrozumieniem tego co napisalem to jestescie nie bardzo jak rowniez nie bardzo sie orientujecie w temacie.Wiec jeszcze raz :żolty pasek sa to tablice czasowe od 5 ciu dni do kwartału,mozna na nich jezdzic do woli po Niemczech i tez tak napisałem,jezdzimy na nich dlatego ze na piec dni kosztuja z ubezpieczeniem 57 euro,zadna polska policja mnie jeszcze nie zlapala,zreszta im dalej w Polske tym mniejsza wiedza niebieskich,celne czyli wywozowe to koszt minimum jakie udalo mi sie zapłacic 138euro(tablice 10e+ubezpieczenie 75e+53e urzad niemiecki)do tego kolega ma jeszcze stowe za AZU wiec robi sie kolo 250 euro(1000zł)duzo prawda.te tablice o ktorych pisze kolega ze mozna dojechac do domu lub warsztatu to tablice Werkstad kenzeichen-litery i cyfry sa w czerwonym kolorze na białym tle,dowod rejestracyjny jest na dziesiec wpisow i tez mozna na nich dojechac do granicy ale zaden warsztat wam ich nie udostepni(chyba ze wasz własny :mrgreen: ).to co ktos pisze o papierowych(plastikowych,kartonowych itd) jest jak najbardziej legalne warunek:polski przeglad i polskie ubezpieczenie czasowe na min 2 tygodnie no i mozna jezdzic tylko po Polsce,dlaczego nie bierzemy celnych tablic?ano dlatego ,ze Niemiaszki robia teraz nowy brief do takich tablic i shein w ktory wpisuja ciebie jako wlasciciela wiec to i to ze sa droższe powoduje wybor żołtego paska lub lawety-co kto woli jego wybor.pozdro

Sam sobie zaprzeczasz tablice biale z czerwonymi literami sa tablicami tzw.warsztatowymi ale wlasnie dla warsztatow i komisow,osoba prywatna ich nie dostanie.Dla osob prywatnych sa wlasnie tablice z zoltym paskiem.Poczytaj sobie w dowodzie od zoltych blach zasady uzytkowania auta na tych blachami wszystko bedzie jasne.

Opublikowano
widze koledzy ,że ze zrozumieniem tego co napisalem to jestescie nie bardzo jak rowniez nie bardzo sie orientujecie w temacie.

Gwarantuje Ci, ze az za bardzo. To, co napisales, to zachecanie do lamania prawa i prosta droga do napytania sobie niezlej biedy. Kapewu?

zadna polska policja mnie jeszcze nie zlapala,zreszta im dalej w Polske tym mniejsza wiedza niebieskich

Super. Masz jeszcze jakies inne fajne rady?

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ludzie,koles zadał pytanie i dostał odpowiedz,nie sadze aby pomocne mu były wasze morały.Zrobi jak uwaza a ja tylko opisałem mu wszystkie znane mi sposoby,a nie jakie to czy tamto jest be i czym grozi.Nie potraficie dac konstruktywnej odpowiedzi to nie piszcie lepiej nic.Do mazur:kurzzeitkenn. sa od 5ciu dni do kwartału,dlatego nazywaja sie czasowe,gdzie wyczytales w moim poscie,ze warsztatowe sa dla prywatnej osoby?ja napisałem ,że jesli masz SWóJ warsztat albo komis w Niemcowie to masz tez taka mozliwosc(autopsja).pozdro.Aha od umoralniania sa inne fora np.telewizji trwam.pozdro jeszcze raz
Opublikowano
Aha od umoralniania sa inne fora np.telewizji trwam.pozdro jeszcze raz

To moze jeszcze raz, skoro nie zrozumiales. Nie chodzi o to, czy to jest moralne, czy nie. Chodzi o to, zeby przez Twoje rady ktos nie wladowal sie w klopoty i dodatkowe koszty. Jezeli juz piszesz o jezdzie przez Polske na zoltych tablicach, to chociaz napisz, jakie sa konsekwencje w przypadku kontroli policyjnej.

Jak autora topicu zatrzymaja w Polsce do kontroli na zoltych tablicach, to co, ma sie powolac na to, ze takiemu jednemu gosciowi z forum, nick mecik, zawsze sie udawalo?

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Mazur zwracam honor,pomyrdało mi sie z sezonowymi.Panfil napisałem koledze ,ze zółty pasek jest legalny tylko po Niemczech i robi to na własne ryzyko,uwazasz ,że jest tak mało inteligentny i potrzebuje konkretnego opisu co mu grozi jak go złapia?mysle ze kazdy polski kierowca wie co grozi za nielegalna jazde.Kolega sie pytal i dostał ode mnie wyczerpujaca odpowiedz i tyle.pozdro
Opublikowano
Potwierdzam - dowiedziałem sie to co chciałem wiec dalsze dyskusje i kłótnie są niepotrzebne. A poza tym sprawa i tak jest juz nieaktualna bo sprzatneli mi sprzed nosa to na co polowałem :evil: przyznać sie kto podkupił srebrną 328 w touringu :?: :x (żartuje;-)
Zbir
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.