Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pewnie znany temat ale rodzaje instalacji oraz podzespołów stosowanych w samochodach szybko sie zmienia i mam pytanko. Chcialbym zalozyc jakas tania instalacje gazowa do mojej betki

(ok 3000zł) i nie wiem jaki zestaw wybrac a nie chcialbym aby jakis gosciu z warsztatu zrobił mnie w jajo-bo tacy jak natrafia na takiego co nie ma pojecia to niedosc ze przegadaja to na dodatek wcisna jakies badziewie co to podziala rok albo 2 a i jest mozliwosc ze auto bedzie byle jak jezdzilo i nie daj B... cos spie...ą a wtedy badz madry i sam sie martw. Więc jaką instalację wybrać - wtryski itp (nie wiem co jest ważne- wtryski?) A może ktoś wie gdzie najlepiej to zrobią w lubelskim (Lublin, Puławy, Radom czy tez okolice-ja jestem z Puław). Aha i co z kolektorem bo przecież jest plastikowy-czy przy sekwencji nie ma z tym problemu? I co jest z mocą-dużo się traci na mocy i kulturze pracy silnika? A może wcale nie gazować-niektorzy mowią ze na gaz to sa kuchenki a nie beemki-hue hue hue a moja pali ok 9,5 l/100km-miasto czy trasa-w sumie caly czas tak samo-nie wiem czy to duzo ale tyle pokazuje komputer.

Dziękuję za pomoc

Pozdrowionka :lol:

Opublikowano

no na to wychodzi ze tak pali-wnioskuje to zuzycie z kompa i ze zuzycia, no ale Ty przeciez jezdzisz 535 wiec napewno bedzie wiecej palilo niz 520 a poza tym ja nie szaleje-nie wiem jak Ty ale ja nie bardzo mam czym a poza tym oszczedzam autko bo juz chyba wyroslem z brawurki hue hue hue. A jeszcze powiedz mi tylko czy po kazdym tankowaniu kasujesz licznik? Ponoc wtedy zeruje sie licznik spalania i liczy od nowa tzn. prawidlowo?

pozdrawiam

Opublikowano
Ta fele pinczerowi osobiscie montowałem i razem z nim kupowałem,10cali tył 8,5 przod,co do kasowania licznika to sr zuzycie nie kasuje sie
Bandit Machine Wagon
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

520i ma prawo spalić 9,5 litra, ale musisz jeździć "emerytalnie". W mieście to raczej ciężko... chociaż, nie mówię nie. E39 520i nie miałem, więc siedzę cicho, chociaż bardziej realne jest dla mnie około 8-9 na spokojnej trasie i koło 11 na spokojnie mieście, ale to tylko moja subiektywna opinia.

LPG - Stag, KME, no problem, wtryskiwacze Valtek. Ogólnie ważniejsze jest, gdzie to montujesz i czy ten ktoś ma o tym pojęcie, a niżeli co montujesz - takie są aktualne realia. Do tego auta, ŻEBY NIE PRZYSZŁO CI NA MYŚL NAWET montowanie II generacji, tylko wtrysk. Cena którą napisałeś jest prawie realna w dobrym warsztacie, może dołożysz parę pojedynczych stówek.

A odnośnie kuchenek - zauważ, że tak mówią Ci, którzy z gazem nigdy nie jeździli, a temat znają z opowiadań "pana Tadzia" z garażu obok, któremu w dużym fiacie strzela instalacja. Wystarczy założyć PORZĄDNY LPG i czujesz różnicę w portfelu, a auto jeździ zupełnie normalnie.

Zerknij sobie na mój kalkulator: http://www.kudys.wv.pl/lpg

Kai
Opublikowano
Ogólnie ważniejsze jest, gdzie to montujesz i czy ten ktoś ma o tym pojęcie, a niżeli co montujesz - takie są aktualne realia. Do tego auta, ŻEBY NIE PRZYSZŁO CI NA MYŚL NAWET montowanie II generacji, tylko wtrysk.

Święte Słowa!!! Polecam również LandiRenzo :cool2:

Tomek
Opublikowano
520i ma prawo spalić 9,5 litra, ale musisz jeździć "emerytalnie". W mieście to raczej ciężko... chociaż, nie mówię nie. E39 520i nie miałem, więc siedzę cicho, chociaż bardziej realne jest dla mnie około 8-9 na spokojnej trasie i koło 11 na spokojnie mieście, ale to tylko moja subiektywna opinia.

Dokladnie tyle pali, teraz jezdze po kornwalii to tutaj 12 litrow ale gaz w podloge i trasa mieszana, aha i tutaj sa same pagorki, wiez zeby przejechac 5 km to z 4-5 razy pod gorke i z gorki
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam e39 520i , miasto 11,6 średnia, liczona z kilku tankowań, trasa koło 9 więc jest całkiem spoko, ta pali mi mniej niż moja stara e36 318 i więc jestem całkiem szczęśliwy, co do gazu w toruniu za stag-a wołają 3,400 zeta więc koło 3 tys to jest normalna cena, fajny bajerek wtrysk gazu w fazie ciekłej ale wołają prawie 6 tys za instalacje :)