Skocz do zawartości

[E36] tykanie zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,przy odpalaniu zimnego bmw wyraznie słychać pojedyńcze tykanie, jak się rozgrzeje to troce zanika. co to może być i ile może mnie kosztować ewentualna naprawa? :(

BMW TO JEST TO!

Opublikowano
A masz zwykly 1.8 silnik czy jest to moze iS? Bo jesli jest to iS to sa to zawory (bo posiada on hydrauliczne popychacze) i jak jezdzisz na mineralnym oleju to jest to normalne zjawisko. U mnie dzisiaj jak odpalilem tez uslyszalem pierwszy raz zawory a to dlatego ze jezdze na mineralnym i mam iS'a

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano
ja mam 2l silnik 24V i jezdze na mobilu półsyntetyku i po zapaleniu silnika słychac cykanie ale prze 1 sekunde. Czasami nic nie słychać. Myśle że to właśnie hudrauliczne popychacze ktore muszą nabrać cisnienia i skasować luzy zaworowe. Oczywiście jest to efektem zużycia, ale prawie każdy silniczek z przebiegiem koło 200 tys cos takiego ma. Dla nieco zamożniejszych komfort niecykania można poprawić poprzez wymiane wszytskich szklanek co wiąże sie wg mnie z sumą około 60zł za szklanke X 24 sztuk + robocizna w moim przypadku w twoim mnozymy to X 16 czyli rachunek to 60X16=960 + robocizna. Wybór należy do Ciebie

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
A masz zwykly 1.8 silnik czy jest to moze iS? Bo jesli jest to iS to sa to zawory (bo posiada on hydrauliczne popychacze) i jak jezdzisz na mineralnym oleju to jest to normalne zjawisko. U mnie dzisiaj jak odpalilem tez uslyszalem pierwszy raz zawory a to dlatego ze jezdze na mineralnym i mam iS'a

on tez ma hydraulike - i wlasnie mineralny olej ja zabija ..... milego naprawiania :cry: (producent kaze lac olej polsyntetyczny wiec stosujcie sie do tego)

P.S. Z reszta tyle razy bylo juz na forum o ''tykajacych'' M40 ze nie sposob o tym pisac ponownie - poszukaj w archiwum.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Ale ja nie wlewam ani syntetyka ani pol gdyz moja betka od zawsze jezdzila na mineralce (poprzedni wlasciciel tylko tego lal) i ja sie tez tego bede trzymal a mam juz przekulane 180 tys i silniczek jest w idealnym stanie wiec nie zmieniam oleju (a co do klekotania) to zawsze moge mowic ze mam diesla z 1.8 litra :D :D

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano
nei chce pisac jak "starzy" bywalcy forum, ale na temat cykania-pukania w M40 bylo juz kilka razy,sam ostatnio poruszalem ten temat i klika ciekawych rzeczy tam bylo. polecam lekturę :lol:
Opublikowano
u mnie tez cyka przez mala chwilke po odpaleniu a jezdze na syntetyku Castrol Magnatec i przy przebiegu 250.000 to chyba normalka.A silniczek pracuje rowniutko jak ta lala :)
bede mogl wyprzedzac