Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Od 3 tygodni jestem posiadaczem BMW 525 tds.Komputer pokazuje spalanie 9 litrow a według moich wyliczeń wychodzi 12,5l.jaka może być przyczyna tak dużej różnicy w spalaniu? :o
Opublikowano
Nie wiem skad masz te rozbieznosci u mnie komp pokazywał 8.7 a mi wyszło 9l więc chyba jest niezle. A kasowałeś go po zatankowaniu bo może pamietał jeszcze spalanie z poprzedniego tankowania a tam bylo duże i w sumie dało to taką różnice.
Opublikowano
Witam.Od 3 tygodni jestem posiadaczem BMW 525 tds.Komputer pokazuje spalanie 9 litrow a według moich wyliczeń wychodzi 12,5l.jaka może być przyczyna tak dużej różnicy w spalaniu? :o

Ale który konkretnie komputer, bo jest ich tam kilka. Czy zresetowałeś najpierw ten komputer? Bo jeśli nie, to pokazuje Ci średnie spalanie od momentu ostatniego kasowania, które mogło być X tyś. kilometrów temu.

Opublikowano
Macie rację chłopaki.Po skasowaniu komputera wyświtlacz zaczął pokazywać normalne dane tzn 11-12 litrów po mieście.Serdeczne dzięki.
Opublikowano

właśnie wróciłem z trasy w-wa-władek-w-wa, specjalnie przed wyjazdem zresetowałem kompa i zalałem pod korek. Przejechałem 1003 km spaliłem 71,6 l Średnie spalanie wg kompa wyszło 6,9l/100 według moich obliczeń 7,14 l/100

Wcześniej jeździłem na tej trasie 525tds (to samo obciążenie) średni wynik 7,5l/100 i co zaskoczyło mnie równie mocno - skrócił się czas przejazdu do ok 5,5h :) :cool2:

Opublikowano
właśnie wróciłem z trasy w-wa-władek-w-wa, specjalnie przed wyjazdem zresetowałem kompa i zalałem pod korek. Przejechałem 1003 km spaliłem 71,6 l Średnie spalanie wg kompa wyszło 6,9l/100 według moich obliczeń 7,14 l/100

A bak nie ma przypadkiem tylko 70 litrów pojemności? Gdybyś faktycznie wlał tylko 69,5 litra, to wynik zgadzał by Ci się z komputerem. Może dystrybutor na stacji przekłamywał?

Opublikowano
Pete - w e39 z tego co się zorientowałem na stacji -zbiornik ma 70l w e34 80l -ja zatankowałem gdzieś po trasie :) Według mnie komp się nie zeruje po ponownym zatankowaniu, a różnica wskazań wydaje się być do zaakceptowania