Skocz do zawartości

Jakie polecacie swiece do M50 ?? bez gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie....szukalem ale tematy sa dosyc stare i wiekszosc dotyczy swiec w M50 do LPG - wiem ze kiedys byl polecany/pewny sprzedawca na allegro swiec NGK przez spore grono forumowiczow - ale nie moge znalezc tego tematu :roll: Bede wdzieczny za namiary na tego sprzedawce - oczywiscie mysle tylko i wylacznie o swiecach firmy NGK - mialem w paru beemkach i spisywaly sie wysmienicie (glownie z LPG).

NGK-Vline 20 beda chyba najlepsze ? 2 elektrodowe ?

Chcialem kupic w hurtowni na miejscu ale maja pakowane tylko po 4 sztuki :duh: a po co mi 8 swiec :mrgreen:

z gory dzieki za odpowiedzi....pozdrawiam

Edytowane przez jack325e
Opublikowano
Jak w temacie....szukalem ale tematy sa dosyc stare i wiekszosc dotyczy swiec w M50 do LPG - wiem ze kiedys byl polecany/pewny sprzedawca na allegro swiec NGK przez spore grono forumowiczow - ale nie moge znalezc tego tematu :roll: Bede wdzieczny za namiary na tego sprzedawce - oczywiscie mysle tylko i wylacznie o swiecach firmy NGK - mialem w paru beemkach i spisywaly sie wysmienicie (glownie z LPG).

NGK-Vline 20 beda chyba najlepsze ? 2 elektrodowe ?

Chcialem kupic w hurtowni na miejscu ale maja pakowane tylko po 4 sztuki :duh: a po co mi 8 swiec :mrgreen:

z gory dzieki za odpowiedzi....pozdrawiam

Odradzam pochopny zakup! Najpierw przeczytaj dobrze forum, użyj SZUKAJ itepe a potem sam wybierz.

Ja się mordowałem z zasranymi NGK 8 miesięcy.... a nowe były i polecane!...

Opublikowano
A co bylo z nimi nie tak jezeli mozna wiedziec ? Ja wlasnie ostatnio zmienialem na NGK i wszystko jest ok,pozdr

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Tak, wlasnie dlatego podalem link

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano

Wlasnie zakupilem te swieczki - wujas dzieki za namiary :D

Mialem juz pare/nascie kompletow swiec: BOSCH/CHAMPION :duh: /NGK i nie mam zbyt dobrej opinii np. o swiecach firmy BOSCH dlatego od dawna juz kupuje tylko i wylacznie NGK i takie polecam do BMW :cool2:

Opublikowano

Na www.realoem.com w elektryce silnika / układ zapłonowy są numery katalogowe BMW świec zapłonowych Bosch i NGK, śmieszne ale do wszystkich silników zasilanych Pb są zalecane takie same świece. Są tam również podane numery katalogowe producentów świec więc nie ma co kombinować.

...ja we wszystkich moich BMW zawsze używałem NGK BKR6EQUP których zamiennikiem (wg katalogu BMW) jest Bosch FGR7DQP, cena za sztukę w hurtowniach ok 50 zł/detal, ale w sklepach on-line można je kupić za ok. 35 zł/szt (są lepsze ze względu na okres ich użytkowania 100 000 km. - ja i tak wymieniam je częściej)

Co do zamienników: po raz pierwszy kupiłem do M40 kpl. świec Valeo i pozbyłem się ich na drugi dzień - silnik długo kręcił zanim odpalił, a moc porównywalna do 125p.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
ja jeździłem na NGK teraz mam Bosch i obie marki mogę polecić ... choć niektórzy mówią, że z B. bywają kłopoty - innych nie kupuję, bo i po co - niech sobie inni eksperymentują :wink:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
ja jeździłem na NGK teraz mam Bosch i obie marki mogę polecić ... choć niektórzy mówią, że z B. bywają kłopoty - innych nie kupuję, bo i po co - niech sobie inni eksperymentują :wink:

racja, ale można to zrozumieć kiedy podczas wymiany lub transportu (w sklepie/ze sklepu) jedna lub więcej świec upadnie na glebę a potem "do niczego te świece, nie chodzi na wszystkich" :duh:

Opublikowano
...ja we wszystkich moich BMW zawsze używałem NGK BKR6EQUP których zamiennikiem (wg katalogu BMW) jest Bosch FGR7DQP, cena za sztukę w hurtowniach ok 50 zł/detal, ale w sklepach on-line można je kupić za ok. 35 zł/szt (są lepsze ze względu na okres ich użytkowania 100 000 km. - ja i tak wymieniam je częściej)

Miales zalozone wczesniej 2 elektorodowe (V-line20) ?? Jezeli tak to jaka jest roznica miedzy 4 elektrodowymi (V-line30) ?? oczywiscie oprocz ceny i zywotnosci :D

Opublikowano
...świece są to części które wraz z innymi wymieniam podczas przeglądu po zakupie następnego pojazdu, zawsze BMW i zawsze NGK BKR6EQUP (raz założyłem Valeo lecz następnego dnia wylądowały w śmietniku)

Opublikowano

SN3 czytaj dokladnie caly temat - to ze swiece wymienia sie podczas przegladu to chyba wie kazdy.... jak juz pisalem wyzej: uzywam tylko i wylacznie NGK (od jakis 6lat) - mialem w M20, M30 i spisywaly sie wysmienicie.

Do M50 zalecaja BKR6EK (V-line 20) lub takie jak Twoje BKR6EQU (V-line 30).

Ponawiam pytanie: Czym jeszcze roznia sie Twoje swiece (4 elektorodowe) od swiec (2 elektrodowych) oprocz ceny ktora jest 3x wieksza (za sztuke) i dluzszej zywotnosci ??

Opublikowano

według mnie jeśli świeca v-vlnie 20 kosztuje ok 11 zl i zmienia sie ja powiedzmy co 10.000 km a świeca v-line 30 kosztuje ok 35 i wymienia sią ja co ok 60.000 tys to finansowo, przy przebiegu auta powiedzmy właśnie to 60.000 lepiej wypada v-line 30 (przy silniku r6 koszt 210 zl), natomiast v-line 20 musimy zmienic 6 razy czyli koszt to 396. nawet jesli uznamy ze te 60 tys to przesada i wymienimy je po 30 tys to roznica bedze jedynie 12 zl na korzyść v-line 20.

Wiec koszty sa generalnie porównywalne a mozemy miec świece platynowa z 4 elektrodami w cenie zwykłej z dwoma elektrodami.

Natomiast mozna zadac pytanie czy 30 bedze miala takie same lub lepsze parametry przy przebiegu powiedzmy ok 30 tys jak nowa swiezo zalozona 20. no i jeszcze cena zalozenia na v-30 musisz odrazu miec 210 zl a na v-20 ok 66 a to moze byc argument.