Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytania na miarę laika :) Otóż czy BMW model, jak w temacie posiada łańcuch rozrządu, a jeżeli tak to czy i co jaki czas wymagana jest jego wymiana, oraz orientacyjny koszt tej przyjemności. A wykorzystując was drodzy koledzy chciałbym wyjaśnić jeszce jedną wątpliwość dotyczącą tej BMW otóż co może być przyczyną lekiego szarpania przy delikatnym rozpędzaniu samochodu i tak jak by była nieco zmulona, nie reaguje zbytno żywo na pedał gazu. Czy mogą to być świece ??? Aha nie mam gazu :) ????
sCorpioN
Opublikowano

cześć

wg BMW AG Monachium nie wymiena sie jedynie w przypadku generaalnego remontu silnika,

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

• Członkowie klubu
Opublikowano
Rozumiem, że wymienia się przy generalnym remoncie silnika...? :)

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Witam

tak wymienia sie jedynie podczas generalnej inspekcji silnika, normalnie w trakcie eksploatacji sprawdza się jedynie długoć rozprężonej sprężyny, która winna wynosić 155,5 mm, jeżeli jest krótsza wymiana.

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano
Witam

tak wymienia sie jedynie podczas generalnej inspekcji silnika, normalnie w trakcie eksploatacji sprawdza się jedynie długoć rozprężonej sprężyny, która winna wynosić 155,5 mm, jeżeli jest krótsza wymiana.

O ile krótsza??? I wtedy wymiana - ale sprężyny, czy łąńcucha ???

155.5 mm to chyba było jak wymieniałem uszczelkę pod napinaczem łańcucha... ale dokładnie nie mierzyłem... poza tym jak można tak dokładnie zmierzyć sprężynę??? :lol:

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Witajcie

1. nieważne ile krótsza, jeżeli krótsza wymiana

2. pisałem długość rozprężonej spręzyny czyli nie długość po zwoju bo to nierealne, wyciągnąć położyć na stole ;-) i zmierzyć

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano
Witajcie

1. nieważne ile krótsza, jeżeli krótsza wymiana

2. pisałem długość rozprężonej spręzyny czyli nie długość po zwoju bo to nierealne, wyciągnąć położyć na stole ;-) i zmierzyć

Wiem jak się mierzy sprężyny...:)

Wiem także jak obliczyć długość drutu potrzebnego do zrobienia takiej sprężyny (uczyli na polibudzie 8) )...

Pytałem o dokładność pomiaru a nie o sposób... :wink:

Stary jak to nieważne ile krótsza???

Pisałeś 155.5 mm, a ja (dajmy na to) mam 155.3 mm ... :)

Czy mam wymieniać??

Tolerancja sprężyny jest bardzo ważna...

poza tym chyba powinno się mierzyć sprężystość???

A jak moja sprężyna ma 155.5 mm ale bez wysiłku mogę ją scisnąć małym palcem?? :) wiadomo, że napinać to ona już nie będzie... :lol:

Jeśli już piszecie takie rady to proszę o konkretne wartości - a nie ogólne stwierdzenie "krótsza - wymieniać" ...

pozdrawiam techników

Marcin750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano

witam

jezeli książka obsługi i folie BMW mówią że w przypadku gdy długość jest INNA niż 155,5 mm należy wymienić sprężynę to chyba nie trzeba mieć tytułu inżyniera żeby to zrozumieć lub zostawic temat w spokoju, decyzja godna tytułu magistra

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano
witam

jezeli książka obsługi i folie BMW mówią że w przypadku gdy długość jest INNA niż 155,5 mm należy wymienić sprężynę to chyba nie trzeba mieć tytułu inżyniera żeby to zrozumieć lub zostawic temat w spokoju, decyzja godna tytułu magistra

Jasne...

Proponuje w ogóle się tym nie przejmować... jeśli na folii tak pisze...:)

Może i magistra nie trzeba mieć żeby przeczytać taką informację z foli (np: po ogórkach 8) ) ale do zrozumienia zagadnienia przydała by się prawa półkula...

kończmy temat...

Tym razem pozdrowienia dla działkowców...

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact