Skocz do zawartości

Najszybszy demontaz chlodnicy klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Orientuje sie ktos moze jak najlatwiej i najszybciej mozna wyciagnac chlodnice klimy w E36? Da sie to jakos zrobic bez zdejmowania lamp i atrapy?
Opublikowano
Podejrzewam że musisz rozebrać cały przód,ponieważ musisz odkręcić wentylator chłodnicy, wzmonienie czołowe a pierwsza rzecz to osłony dookoła chłodnicy,więc będzie ci trudno to wymontować bez zdjęcia zderzaka i rozebrania przodu.Ja niedawno cały przód rozbierałem i wbrew pozorom nie ma duż roboty,ok 2 godzinki na luzie i masz chłodnicę na wierzchu.
Opublikowano
Podejrzewam że musisz rozebrać cały przód,ponieważ musisz odkręcić wentylator chłodnicy, wzmonienie czołowe a pierwsza rzecz to osłony dookoła chłodnicy,więc będzie ci trudno to wymontować bez zdjęcia zderzaka i rozebrania przodu.Ja niedawno cały przód rozbierałem i wbrew pozorom nie ma duż roboty,ok 2 godzinki na luzie i masz chłodnicę na wierzchu.

Ja tez mialem okazje rozbierac caly przod jakis czas temu ale nie chce mi sie znow ustawiac lamp itp, myslalem ze sie bez tego obejdzie ale niestety.

Opublikowano
Rozmawiałem ze znajomym i jednak napewno trzeba zdemontować przód.Ustawienie lamp 10zł więc żaden problem.
Opublikowano
Nie jestem pewien ale jak wymieniali mi chłodnicę od klimy to chyba gościu zdjął ją jakoś dołem bez demontażu przodu, ale nie jestem pewien.

Dookoła chłodnicy jest osłona plastykowa i nie ma możliwości jej zdjąć bez rozebrania przodu.Chyba ze masz po przejsciach auto i ktos oby taniej nie załozył tych osłon,bo składa sie z trzech czesci i kazda kosztuje po ok80zł.Nie ma co dumać tylko 2 godzinki i książkowo masz wyjętą chłodnicę.Potem elegancko i dokładnie można wszystko złozyc.

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem użytkownikiem BMW od dwóch tygodni i już zapoznałem się dokładnie z wymianą chłodnicy klimatyzacji. Wymontowanie zajęło mi około dwóch godzin, ale z zdobytym doświadczeniem montaż trwał już tylko godzinę. aby odkręcić wentylator od chłodnicy i węże trzeba zdemontować dwie "nerki", górną pokrywę nad chłodnicami. Chłodnicę da się wyciągnąć poprzez poluzowanie górnych uchwytów od chłodnicy wody i odchylając ją w stronę silnika. Chłodnica klimatyzacji jest zamontowana na 6 śrubach 4 szt. od strony wentylatora i 2 od góry. Wentylator nie wyciągamy.

Opis dotyczy samochodu z silnikiem 2.5 TDS.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam MSM

Opublikowano
w turingu masz mała chłodnice tak jak ja jest jeszcze duza wielkosci jak od chlodzenia silnika

a co to za roznica czy kombi czy sedan ja ten sam silnik

Opublikowano
poczytaj to bedziesz wiedział rozne rozmiary czemu nie wiem w tds 2.5 sa 2 rodzaje chłodnic ja mam mała wielkosci chłodnicy olejowej
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich. Jestem użytkownikiem BMW od dwóch tygodni i już zapoznałem się dokładnie z wymianą chłodnicy klimatyzacji. Wymontowanie zajęło mi około dwóch godzin, ale z zdobytym doświadczeniem montaż trwał już tylko godzinę. aby odkręcić wentylator od chłodnicy i węże trzeba zdemontować dwie "nerki", górną pokrywę nad chłodnicami. Chłodnicę da się wyciągnąć poprzez poluzowanie górnych uchwytów od chłodnicy wody i odchylając ją w stronę silnika. Chłodnica klimatyzacji jest zamontowana na 6 śrubach 4 szt. od strony wentylatora i 2 od góry. Wentylator nie wyciągamy.

Opis dotyczy samochodu z silnikiem 2.5 TDS.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam MSM

Potwierdzam - należy zdjąć osłony wentylatora i plastiki na górze, odkręcić i wyciągnąć visco z wentylatorem, zdjąć górne zaczepy chłodnicy i wyjmująć ją z dolnych uchwytów przesunąć do przodu. Odkręcić skraplacz i odpiąć wtyczkę wentylatora. Przesunąć skraplacz w stronę chłodnicy i trochę manewrując nim wyjąć od spodu auta (można podnieść jedną stronę na lewarku) Skraplacz wyjmujemy z wentylatorem. Wyjęcie go to kwestia 30 minut. :8)

poczytaj to bedziesz wiedział rozne rozmiary czemu nie wiem w tds 2.5 sa 2 rodzaje chłodnic ja mam mała wielkosci chłodnicy olejowej

W E36 są stosowane trzy różne rodzaje chłodnic klimatyzacji

http://www.auto-sosulski.pl/sos/index.php3?ko=BMW%203%20E36

Edytowane przez korona
www.turboBMW.pl
Opublikowano
moze i sa 2 rodzaje chlodnic klimatyzacji monowanych w e36 td/tds ale napewno nie jest to uzaleznione od tego czy ktos ma kombi czy sedana
Opublikowano
kiedy byłem w serwisie klimy w firmie PROCHłóD na wymiane skraplacza to mieli przygotowane 2 chłodnice ze wzgledu na to ze nie umiałem im przez telefon wytłumaczyc jaką mam na miejscu powiedzieli ze sa 2 rodzaje w tds 325 e36 i nie miałem powodu im nie wiezyc dalej tematu nie drazyłem
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
wiem nic nie mowiłem ze to jest zalezne od kombi czy sedana :D

prosze

"w turingu masz mała chłodnice tak jak ja jest jeszcze duza wielkosci jak od chlodzenia silnika"