Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim e36 318 m40 pada wysprzęglik, tzn sam sie zapowietrza.

Co zrobić, kupić nowy podruba, stary używany oryg., czy naprawić.

Nowy oryginalny niewchodzi w gre bo będzie kosztował majątek.

Chociaż sądze że się nieda naprawić go bo niema w nim żadnej zawleczki itp.

A jak kupić to gdzie, na allegro są uzywane oryginały ale niewiem ile natym pojezdze. co proponujecie

Opublikowano
Ja swój naprawiałem i już rok jest :cool2: .Wyjmujesz po odkręceniu dwóch nakrętek a następnie pod tą osłoną gumową jest takie okrągłe zabezpieczenie i wychodzi cały tłoczek i tp. Zestaw naprawczy ok 15-20zł. max. Myślę że trochę naświetliłem sprawę :dance:
Opublikowano
Popieram, można kupić zestaw naprawczy i przy kolezeńskiej pomocy samemu naprawić, kolega pompuje. Ciekawe ile kosztuje nowy wysprzeglik - majatek ? tanszy chyba niż pompa, a pompa to 159 zł.
Opublikowano
Ja za nowy nieorginalny zapłaciłem ok. 80 pln. Piszę około bo znajomy pracuje w hurtowni części. Wymiana to nie problem tylko potrzeba drugiej osoby do odpowietrzenia. Jak pomyślę że jakiś magik za wymianę mi krzyknął 250 pln to :duh:
Opublikowano
zestaw naprawczy to koszt 20 - 25 zł. wymiana uszczelek duzej, małej i bardzo małej to około 100 zł. Symbole zestawu: firma Autofren Espana D3183 wymiar fi 20,6 mm - www.seinsa.es - u mnie działa. Powodzenia.
Opublikowano
W razie kłopotów z kupnem mam zestaw na stanie domowym - pożycze.
Opublikowano
No taaak, tego sie nie spodziewałem, od hamulca ? U mnie naprawilismy tym zestawem wysprzęglik właśnie, ale teraz nie wiem czy to jest ten sam zestaw naprawczy, taki mi sprzedali i do mojej buni pasował. Nie podpowiadam dalej bo mogę narobić kłopotów niechcacy - pozdro. :oops:
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupiłem dziś zestaw naprawczy oznaczony D3183 firmy Autofren. Niestety zawarta w nim uszczelka tłoczka ma mniejszy o dobre dwa milimetry rozmiar średnicy wewnętrznej. Wymiar zewnętrzny jest OK Po naciągnięciu na tłoczek nie mieści się do cylinderka.

Wszystkim którzy postanowili samodzielnie naprawić wysprzęglik proponuje jednak zdemontować tłoczek i udać się z nim do sklepu żeby dopasować odpowiednią uszczelkę.

Uszczelka w zestawie naprawczym ma wymiar średnicy wewnętrznej 12mm. Ta z mojego wysprzęglika około 14-15mm

Acha jest w tym zestawie jeszcze mały gumowy kapturek który nie wiem do czego służy.

Opublikowano
mam podrube za 65zł nie poamietam firmy chula juz 3latka i jest oki. zaoszczedz sobie czasu i nerwów, spisz numery i goń po podrube, byle nie chińska :D
pinki020