Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witajcie czy ktos regenerowal listwy drewnaine za pomoca zywicy epoksydowej tak jak zrobil to ten Pan ze zdjecia ponizej ....??jak tak to jaka kupic jak to zrobic co ijak wogole bo on tu nic napisane nie ma tyle ze uzywa wlasnie zywicy epoksydowej

pozdrawiam

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/48157/

Edytowane przez lukaszra
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano
taki efekt to nic innego tylko ta zywica ktora jest substancja samopoziomujaca to co macie w autach to nie drzewo tylko zywica epoksydowa z barnikiem dlatego to tak peka ,, to trzewo ktore jest pod nia to wlasciwie jest tylko po to aby barwe poglebic nic innego ,widzieliscie kiedys drzewo ktore ma takie sloje w przekroju jak to co mamy w uacie ? oczywiscie jesli ktos zerwie ten polysk to pod spodem jest lite drzewo ale to co bylo oryginalnie u gory to sztuczna zywica, nie wiem tylko gdzie w gdansku dostac taka
Opublikowano

CO DO DRZEWA WEJDZ W ALLEGRO WPISZ ORZECH I WYSKOCZĄ PRZEWAŻNIE ANTYKI Z NAŁOŻONĄ POLITURĄ

orzech ma taką faktórę i dlatego minn tak cenią wyroby z tego drewa opróćz jego twardości,często stosowany jest jako wstawka mająca dodać uroku całemu meblowi

Opublikowano
taaaak drzewo jest pod ta zywica..:) tak jak pisalem najepierw jest metal pozniej jest drzewo jakies szlachetne bdzo mozliwe ze orzech a pozniej macie zywice epoksydowa.... zobaczice na tamto foto ta listwa na dole ma zerwany ten polysk i jest samo drzewo ta w srodku jest z zywica ale juz zmeczona taka jak teraz mozna kupic a ta na gorze jest juz z znowa warstwa ,, tak to jest robione wlasnie
Opublikowano
sciagales kiedys te listwy - gwarantuje ci ze to drewno ... w zaleznosci od rodzany wykonczenia moze byc rakierowane lub nie ( ja mam nie lakierowane - i nic nie peka )

zdejmowalem ze 3 razy nawet regenerowalem ale tamto mi sie bdziej podoba wiec kolejny raz sciagne :)

Opublikowano

to po co temat -> [E32] potrzebna pomoc przy zdjemowaniu listew drewnianych

jezeli sciagales to popatrz od spodu na listwy - przekonasz sie ze to prawdziwe drewno ...

jest jeszcze ladniejsza ( oryginalna wersja ) - z takimi zlotymi paskami - jest piekna ...

Opublikowano
jest jeszcze ladniejsza ( oryginalna wersja ) - z takimi zlotymi paskami - jest piekna ...

zgadzam sie :) i powtarzam po raz3 sa 3 warstwy od spodu jest samo drzewo bo poco tam zywica skoro nie widac ,, na drzewo jest nalozona warstwea pol przezroczystej zywicy stad ten efekt .. tak samo robi sie na jachtach identyczny sposob ..sam pomagalem przy takim dziele na jachcie i szkutnicy robia to dokladnie tak samo zywica wyciga te kolory na gore tworzac takie wlasnie efekty ,,, zreszta jak uda mi sie znalezc zywice w kolorze mahon i zrobie to strzele fotki zobaczymy jak to wyjdzie ...

Opublikowano
to po co temat -> [E32] potrzebna pomoc przy zdjemowaniu listew drewnianych

bo nie wiedzialem jak sciagnac te pod kierownica chcialem fotki ,,, robiac kiedy regeneracje zostaielm te 2 na pozniej i tak zostalo :) azwstyd sie przyznac:)

Opublikowano

według mnie ten gościu nie zdjąłcałkiem tej warstwy żywicy/lakieru

jak odnawiałem zimą drewno u siebie,to widok był taki sam,potem preparatem do usówania lakierów starych i watą metalową zjechałem tą warstwę żywicy powiedzmy i dopiero drweno się pokazało taka masa zawijasów w faktórze i jak na nie się patrzało z lewej do prawej to były refleksy tej faktóry

a po zwykłym lakierowaniu efekt refleksów światła się wzmocnił

Opublikowano

wg mnie to to drzewo ktore jest tam w 100 % i jest drzewem napewno jakims szlachetnym jest tylko poto zeby wzmocnij kolor bo mimo wszystko zywica jest przezroczysta nawetjak jest zabarwiona a przezto ze jest drzewo pod spodem kolor sie wzmacnia ,,, na to kladli ta zywice z tymi smugami ktore sa barwnikami przez to robi sie taka mozajka ,,, osttaniojechalem e38 i tez mial wlasnei popekane te listwy z przodu ,,, i patrzylem to jest jakby klar przezroczysty a w srodku jest juz kolor ,,, to na bank jest ta epoksydowa chemia ,,, zreszta ten koles ztej stronh tez pisze ze traktuje to epoxy resin czyli zywica epoksydowa

pytalem Ojca ktory jest jest kierownikiem buydowy juz dooooooozo lat i mowil ze w latach 90 tez robilo sie takie np posadzki w przemysle ,wygladaly doakldnie tak samo jak to ,,

Opublikowano

Panowie tylko się nie pozabijajcie.

Powiem tak: pracuje w materji drewna a nie drzewa bo drzewo jeszcze rośnioe a drewno już nie.

Na naszych listwach jest drewno na podkładzie stalowym a raczej bardzo cieńka jego warstwa zwana fornirem lub trochę grubsza zwana obłogą.

na naszych listwach , no może nie wszystkich bo spotkałem się już z e32 z nędzną plastikową imitacją , jest właśnie fornir drewna szlachetnego bądz egzotycznego a takie zawijasy można spotkać bez trudu nawet w naszym zwykłym dębie który wystarczy podbarwić na żądany kolor i polakierować oczywiście z miedzy matowaniem minimum czteroma warstwami lakieru bezbarwnego połysk. Używając pół matu efekt będzie gorszy tzn. nie będzie się tak pięknie świećić- logiczne.

Wymagania co do warstw dlatego takie żeby zalać lakierem naturalne pory drewna i uzyskać gładkość i głębie bo blichtr będzie miało po 2-giej warstwie.Jestem raczej pewien że z malowaniem będzie mniej roboty niż z zywicowaniem choć z tym ostatnim miałem niewiele doczynienia.

Tak nawiasem nie do końca jestem pewien co do tej zywicy na listwach.Na meblach naszych rodziców można spotkać takie samo wykończenie robione politurą ale świat odszedł od tego ze wzgledu na pracochłonność ( po nałożeniu trzeba było polerować a samą politurę nakladało się na gorąco ) no i meble na wysoki połysk odeszly w niełaski.

Pozdrawiam Kanap.

Opublikowano

co do politury

to w moim przypadku było tak,że skoczyłem do castoramy,

z oczyszczoną na max listwą

na dziale z lakierami itp,pogadałem z gościem,co by na to polecił aby dobrze się sprawowało i wyglądało zarazem w samochodzie

minn rozmawialiśmy o politurze i wskazał,że trzeba wstępnie nałożyć jakiś preparat przygotowujący do politurowania,dalej politura i między każdymi warstwami polerka do kwadratu,

czytając info na preparatach nie było nic o podgrzewaniu-więc być może trochę technika do przodu poszła w tej kwestii i trochę łatwiej jest

zbytnio ta polerka mnie nie pociągała :roll2: i poszedłem na łatwiznę-lakier

do autora tematu-poszukaj w sklepach z wyposażeniem łodzi/jachtów itp

Opublikowano
co do politury

to w moim przypadku było tak,że skoczyłem do castoramy,

z oczyszczoną na max listwą

na dziale z lakierami itp,pogadałem z gościem,co by na to polecił aby dobrze się sprawowało i wyglądało zarazem w samochodzie

minn rozmawialiśmy o politurze i wskazał,że trzeba wstępnie nałożyć jakiś preparat przygotowujący do politurowania,dalej politura i między każdymi warstwami polerka do kwadratu,

czytając info na preparatach nie było nic o podgrzewaniu-więc być może trochę technika do przodu poszła w tej kwestii i trochę łatwiej jest

zbytnio ta polerka mnie nie pociągała :roll2: i poszedłem na łatwiznę-lakier

do autora tematu-poszukaj w sklepach z wyposażeniem łodzi/jachtów itp

no ale to wkoncu co zrobiles ?? krok po kroku ..?? barwiles to czyms ?? bo moje sa tak wybakle ze zenada normalnie

Opublikowano

Mam sklep z meblami i mam różne forniry egzotyki i inne takze zrobione na wysoki połysk, jak wam bardzo zalezy mogę dowiedzieć sie dokładnie technologie robienia takich listew i jakie trzeba zakupic lakiery.

Z tego co wiem to jest duzo roboty przy polerce ale efekt jest identyczny a nawet lepszy.

Opublikowano
Mam sklep z meblami i mam różne forniry egzotyki i inne takze zrobione na wysoki połysk, jak wam bardzo zalezy mogę dowiedzieć sie dokładnie technologie robienia takich listew i jakie trzeba zakupic lakiery.

Z tego co wiem to jest duzo roboty przy polerce ale efekt jest identyczny a nawet lepszy.

pisz jak najszybciej krok po kroku pozdrawiam

Opublikowano

Witam Wszystkich!

No nareszcie ktoś napisał do rzeczy(kanap). W moim samochodzie są ordynarne, plastikowe listwy, widać to gołym okiem. Kiedyś ktoś kupił ten samochód i dopłacił straszne pieniądze za nivo - to nie stać było go na dopłatę za drewniane listwy? To musiało być tak produkowane i nie było wyboru. Chyba, że w jakiejś super luksusowej wersji. Bez względu na to czy są one drewniwne, czy plastikowe... przeszlifować papierem ściernym-jak są niewielki rysy i ogólne zmatowienie to odrazu papierem o nr 800 - 1000 (najlepiej na mokro mydląc mokry papier) po doprowadzeniu do gładkości wypolerować za pomocą drobnej pasty polerskiej - równie dobra do tego jest zwykła pasta do zębów. Jak doszlifujesz się za głęboko i zetrzesz rysunek słoi to listwa jest do niczego a w przypadku listwy drewnianej zawsze to miejsce będzie miało inny kolor. Usunięcie warstwy lakieru do gołego drewna jest praktycznie niemożliwe(robią to renowatorzy antyków swoimi metodami np przez opalanie, ale pamiętaj, że za tym stoi wieloletnia praktyka i fachowa wiedza). Można oczywiście pmalować lekierem bezbarwnym jak opisał to "kanap".Skończyło mi sie miejsce -pozdrawiam

Opublikowano

wystarczy kopić bejce do malowania np. drewnianych parapetów i potraktować nią listwy z auta efekt piorunujący wyglądają od razu lepiej znikają drobne rysy nabiera ładnego koloru, który dobierzecie sobie sami kupując bejce bo występuje w rożnych kolorach.

pozdrawiam

Opublikowano
jesli by ktos chcial to mam do sprzedania komplet drewna (oprocz tego co idzie kolo zmainy biegów)ladne nie zniszczone tylko na jednym jest rysa....

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Witam Wszystkich!

Jak doszlifujesz się za głęboko i zetrzesz rysunek słoi to listwa jest do niczego a w przypadku listwy drewnianej zawsze to miejsce będzie miało inny kolor. Usunięcie warstwy lakieru do gołego drewna jest praktycznie niemożliwe(robią to renowatorzy antyków swoimi metodami np przez opalanie, ale pamiętaj, że za tym stoi wieloletnia praktyka i fachowa wiedza). Można oczywiście pmalować lekierem bezbarwnym jak opisał to "kanap".Skończyło mi sie miejsce -pozdrawiam

da się zrobić i wcale szpecem być nie trzeba,a lakier usówasz chemią i schodzi b.ładnie,potem np wata metalowa 00 i jest piknie

w nocy postaram się fotki wstawić bo czekam na pomoc techniczną :oops: a lukaszra to mnie chyba zastrzeli :doh: -przepisałem fotki zapisane w kompie zpowrotem na kartę pamięci aparatu,np na podglądzie slajdami wszystko widać-foto,a gdy włoże kartę w aparat aby przetworzyć foto z np 4 Mpixeli to mi wywala,że mam pusty folder

p.s.przesył tych w M pixelowych w rachubę nie wchodzi bo do sylwestra by szło :duh: iPLUS :mad2:

Opublikowano
wystarczy kopić bejce do malowania np. drewnianych parapetów i potraktować nią listwy z auta efekt piorunujący wyglądają od razu lepiej znikają drobne rysy nabiera ładnego koloru, który dobierzecie sobie sami kupując bejce bo występuje w rożnych kolorach.

pozdrawiam

bejca to ja mam teraz mahoniowa i na to lakier ,,, wyglada ok ale szalu nie ma ,,,, tamto w linku jest ladniejsze ,,, ojciec zalatwil mi po drodze wiadomo z pracy zywice epoksydowa i rozmawial z fachowcem od barwienia --wlasnie zywic -- zobaczymy jak to wyjdzie Panowie ,,,