Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od dwóch dni zaczyna mi pohukiwać wspomaganie, zauważyłem że tylko przy skręcie w lewo, nawet niewielkim i od czasu do czasu, nie zawsze. Pora wymienić płyn, pompę (chyba nie), uszczelnienia?

Kierownica nie chodzi ciężej, dzwiek pojawia się czasem. Dzieje sie tak tylko przy skrecie w lewo, w prawo jest OK

Wycieków nigdzie nie widac. Nie czuć drgań, skoków obiążenia w kierownicy.

Jesli przyczyna jest magiel to czy regenerowac czy szukac uzywki? Uzywki taniocha - 150-250 PLN. O nowke nie pytam bo to pewnie pol auta.

CB: 161BD221
Opublikowano

W E32 jest maglownica???

Zawsze byłem pewny że jest przekładnia - tak jak w E34.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Na allegro wszyscy piszą "maglownica do E32" stąd i ja tak napisałem...

Ok. Ale co może być przyczyną huczenia?

CB: 161BD221
Opublikowano
Może najpierw sprawdź łożysko z piastą koła? Miałem podobne zjawisko i gdy skrecałem w prawo wyło jak diabli. Już kupowałem pompę wspomagania bo myslałem ze to wina pompy która wyje podobnie. Okazało się że łożysko w kole i po wymianie cisza zupełna nastąpiła a wózek zaczął cicho jeździć. Możesz też sprawdzić w inny sposób jeżeli wyje w trakcie postoju kręcąc kierownicą to może być przekładnia lub pewniej pompa. Jeżeli tylko w czasie jazdy to sprawdź łożyska. Pozdrawiam
Opublikowano
Może najpierw sprawdź łożysko z piastą koła? Miałem podobne zjawisko i gdy skrecałem w prawo wyło jak diabli. Już kupowałem pompę wspomagania bo myslałem ze to wina pompy która wyje podobnie. Okazało się że łożysko w kole i po wymianie cisza zupełna nastąpiła a wózek zaczął cicho jeździć. Możesz też sprawdzić w inny sposób jeżeli wyje w trakcie postoju kręcąc kierownicą to może być przekładnia lub pewniej pompa. Jeżeli tylko w czasie jazdy to sprawdź łożyska. Pozdrawiam

A ile zapłaciłeś za to łożysko? Będe zmieniać amortyzatory i chyba profilaktycznie jedno zmienie bo zaczyna być słyszalne (zwłaszcza jak szybko skręcam).

Pozdrawiam

Opublikowano
Za piastę (z łożyskiem bo wiadomo to całość) zapłaciłem 230zł. Oczywiście wersja z ABS bo można kupić "bez ABS" trochę taniej. Radzę popatrzeć w Allegro, wybrać odpowiednie i najpierw zadzwonić do sprzedającego..... później targować ...targować ..... i dopiero licytować lub zakupić poza licytacją. Tym sposobem kupiłem piasty i amortyzatory BOGE po 150zł za sztukę. Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie ma maglownicy!!! jest przekładnia!!!

Fachowo jest tak:

1. "Maglownica" to przekładnia listwowa

2. "Przekładnia" - to przekładnia ślimakowa lub globoidalna - zwana czasem "śruba - nakretka"