Skocz do zawartości

[E34] 525 24v vanos Para z rury,ale coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Prawie rok temu nabyłem 525 24v.miała teoretycznie uszkodzoną glowicę.Rozebrałem dałem do planowania sprawdziłem szczelność i co-dobra.Więc złożyłem do kupy i odpaliłe Założyłem gaz i jeżdżę Ale ciekawe jest to że po złożeniu silnik po lekkim nagrzaniu faluje na wolnych obrotach.na gazie jest to mniej odczówalne.Jak jest chłodno to oczywiście dymi z rury.Poza tym jeżdzi extra.Ale co-ubywa mi po trochu(naprawdę trochę)płynu w chłodnicy.Myślałem że to jednak głowica ale zrobiłem już 10000km jeżdzilem całe lato po Polsce i oza tym wszystko ok.Więc to chyba nie głowica.Co to może być.Ktoś mi mówił że może czujnik temp.silnika nie trzyma masy i jak się nagrzewa to komputer dostaje błędną informację no i źle dobiera mieszankę zamykając powietrze.Co otym wszystkim sądzicie/POZDRAWIAM\ :roll:
Opublikowano

a ja mysle ze to silnik krokowy,

Jak jest chłodno to oczywiście dymi z rury

co to znaczy ze dymi????? Dym a para to dwie równe rzeczy. leci dym niebieski czy biała para??? jak para to normalne jak dym to nienormalne.

Ale co-ubywa mi po trochu(naprawdę trochę)płynu w chłodnicy

to znaczy ile ci ubywa??? litr na miesiąc???? czy litr na rok???

Ktoś mi mówił że może czujnik temp.silnika nie trzyma masy i jak się nagrzewa to komputer dostaje błędną informację no i źle dobiera mieszankę zamykając powietrze.Co otym wszystkim sądzicie/POZDRAWIAM\

hmm, pierwszy raz słysze, a pokazuje ci temperature na desce???

najlepiej zrobić test kompa i on ci powie wszytsko. W gliwicach gość przy okazji wymieny wahacza zroił mi taki test i nawet nie wziął za to złotówki :) ale pewnie takich gości juz jest b mało lub wcale takze pare złotych zapłacisz i sie dowiesz wszystkiego. SOnda tez moze być winą takiego zachowania.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Witam.Dzięki za porady.Płynu ubywa mi gdzieś 3\4 l na miesięc jazdy około 800km.Odnośnie dymu tzn. pary to nie jest dym z oleju lub tympodobne.pozdrowionka :) :wink:
Opublikowano

U mnie tez ubywało płynu chłodzącego i nie mogłem dojść o co chodzi.

Przeczytaj sobie post o parowaniu w samochodzie i nagrzewnicy [e-34].

Dodam tylko że miałem mokry dywanik pod kierowcą bo lał się płyn z nagrzewnicy do środka auta, sprawdź może masz to samo.

525 TDS
Opublikowano
Witam.Dzięki za porady.Płynu ubywa mi gdzieś 3\4 l na miesięc jazdy około 800km.Odnośnie dymu tzn. pary to nie jest dym z oleju lub tympodobne.pozdrowionka :) :wink:

no to troche dużo tego płynu ci idzie. Jak poprzednik stwierdził moze to byc pompa lub lekko cieknaca nagrzewnica, ale parowały by szyby, lub lekko cieknąca chłodnica (ja tak miałem).

Pozdrawiam :P

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ubywało mi płynu, bo mi odpowietrznik złamali na chłodnicy (ani mi się nie chce denerwować, bo nie tylko to spaprali "spece" jedne) i kapało pod pokrywą wzdłuż chłodnicy i parowało tak, że ciężko to było znaleźć (na chłodnym silniku wyszło szydło z worka). Wymiana odpowietrznika (za 8zł oryginał) i po kłopocie, nie traci grama płynu.

Skoro tak, to się dołączę z zapytaniem:

mam klimatyzację (w poprzedniej E34 klimy nie miałem i takiego efektu też nie było) i numer polega na tym, że po włączeniu ogrzewania mam zaparowaną przednią szybę... absolutnie. W prawdzie to schodzi w chwilę potem, ale przez moment jest mało śmiesznie, to normalne?

A właśnie... para z rury - tak ma być, byleby para, a nie (jak wspominano) dymek niebieski, zbyt biały lub czarny :)

Kai